Μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι, οι κλασικοί πεζόδρομοι του Ηνωμένου Βασιλείου με καταστήματα δεξιά και αριστερά, και μικρότερα μαγαζιά σε παράπλευρους δρόμους. Όποια και αν είναι η θέση τους, γίνεται όλο και πιο σύνηθες κάποιος να αντικρύζει μόνιμα κατεβασμένα ρολά. Οι αριθμοί χαρακτηριστικοί: 47 καταστήματα έκλειναν κάθε ημέρα του 2022, δηλαδή στο σύνολο κλειστά 17.145 ανεξάρτητα μαγαζιά και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Τα στοιχεία ήρθαν από το Ινστιτούτο Ερευνών Λιανικού Εμπορίου (Centre for Retail Research – CRR), το οποίο ανέδειξε ότι οι αριθμοί αυτοί είναι κατά 50% υψηλότεροι σε σχέση με το 2021, οπότε μπήκαν 11.449 “λουκέτα”. Όπως είναι αναμενόμενο χάθηκαν ταυτόχρονα και θέσεις εργασίας, με τις απώλειες να ξεπερνούν τις 150.000.
Είναι γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών. Το αυξανόμενο κόστος ζωής λοιπόν έχει αναγκάσει τον κόσμο να μειώσει κατά πολύ τις αγορές του και έχει οδηγήσει υψηλότερα το λειτουργικό κόστος των καταστημάτων. Πιο ευάλωτα στην πίεση ήταν τα ανεξάρτητα καταστήματα, με πάνω από 11.000 να κλείνουν ενώ δεν άντεξαν ούτε και τα μεγάλα πολυκαταστήματα που κατέβασαν μόνιμα ρολά σε 6.055 τοποθεσίες. Όπως τονίζει η ίδια έρευνα, σχεδόν το 1/3 εξ αυτών κήρυξαν πτώχευση, όμως όλα τα υπόλοιπα απλά έκλεισαν οικειοθελώς, ώστε να μην έρθουν αντιμέτωπα με ένα τέτοιο σενάριο.
“Από το να αποτύχει πλήρως μία εταιρεία, φαίνεται πως η εξυγίανση λειτουργεί ως το βασικό κίνητρο για το κλείσιμο των καταστημάτων, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μειώσουν τα κόστη το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε ο Τζόσουα Μπάμφιλντ, διευθυντής του Ινστιτούτου CRR.
“Διπλής ανάγνωσης” η στάση της βρετανικής κυβέρνησης
Οι προβλέψεις για το έτος που έχει ήδη ξεκινήσει δεν προβλέπονται πολύ καλύτερες. Η Ένωση Λιανικού Εμπορίου (British Retail Consortium – BRC) προβλέπει ένα αδύναμο πρώτο εξάμηνο αγορών καθώς παραμένουν αβέβαιες οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά από φέτος. Οι περισσότερες αλλαγές άλλωστε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα έρθουν από τον Απρίλιο οπότε αρχίζει και η φορολογική χρονιά για τους Βρετανούς. Παρόλα αυτά ο κλάδος υπολογίζει δυναμικότερες αγορές το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με μία αύξηση της τάξης του 4,7%.
Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση δίνει και ταυτόχρονα διακόπτει βοήθεια προς τα καταστήματα φέρνοντας ουσιαστικά τις επιχειρήσεις στο ίδιο σημείο. Συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο θα προσφέρει μια ελάφρυνση στα καταστήματα με εκπτώσεις στους φόρους που μπορούν να αγγίξουν ακόμα και το 75%, όμως την ίδια ώρα από τον Μάρτιο θα σταματήσει τη βοήθεια που προσφέρει για τους ενεργειακούς λογαριασμούς ανεβάζοντας κατά πολύ τα κόστη για τους καταστηματάρχες.