Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι η πρώτη προτεραιότητα, τονίζει -σε συνέντευξη στην εφημερίδα Real News- με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
«Οι εκκενώσεις οικισμών που κάποιοι υποτιμούν έσωσαν ζωές, πολλές ζωές. Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, όπου είδαμε ανθρώπους να καίγονται στις φλόγες χωρίς καμιά ειδοποίηση, φέτος χιλιάδες άνθρωποι δεν κινδύνευσαν» υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης χαρακτηρίζει μεγάλη και συγκινητική τη διεθνή βοήθεια στη χώρα μας και σημειώνει πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με πάνω από 1.000 πυροσβέστες, 230 οχήματα και πολλά αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει πως όλη αυτή η αλληλεγγύη δεν ήταν τυχαία. «Ήταν το αποτέλεσμα της συνολικής διπλωματικής δραστηριοποίησης που έχουμε αναπτύξει και στο υπουργείο Εξωτερικών τα δύο τελευταία χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά τη διεθνή της παρουσία.
Ερωτηθείς σχετικά, τονίζει πως οι πληγέντες θα αποζημιωθούν άμεσα και σημειώνει ότι «πριν καν σβήσουν οι φωτιές, ο πρωθυπουργός παρουσίασε ολοκληρωμένο σχέδιο και έκανε σαφές ότι όλες οι διαδικασίες θα κινηθούν ταχύτατα».
Διαβεβαιώνει, καταληκτικά, πως η κυβέρνηση θα μείνει στο πλευρό των πληγέντων, μέχρι να στήσουν ξανά τα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις τους, τις τοπικές τους οικονομίες και μέχρι οι περιοχές τους να ανασυγκροτηθούν με τα «τοπικά σχέδια ανάπτυξης» συνολικά.
Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξη:
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη συντονισμού στην αντιμετώπιση των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών υποστηρίζοντας πως το μόνο σχέδιο ήταν οι εκκενώσεις οικισμών. Μάλιστα ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για όποιες αδυναμίες υπήρξαν και υποστήριξε πως «τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει». Τι λέτε; Πήγε κάτι λάθος;
Οι εκκενώσεις οικισμών που κάποιοι υποτιμούν έσωσαν ζωές, πολλές ζωές. Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, όπου είδαμε ανθρώπους να καίγονται στις φλόγες χωρίς καμιά ειδοποίηση, φέτος χιλιάδες άνθρωποι δεν κινδύνευσαν. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι η πρώτη προτεραιότητα.
Επίσης, χάρη στις συντονισμένες επιχειρήσεις των πυροσβεστών μας, προστατεύθηκαν εκατοντάδες σπίτια, οικισμοί και περιουσίες. Και τους ευχαριστούμε και αυτούς και τους εθελοντές για την αυταπάρνησή τους. Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι παλέψαμε με ένα ακραίο φαινόμενο πρωτοφανούς έντασης, έκτασης και διάρκειας, που απέδειξε με τον πιο πικρό τρόπο ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και απειλεί όλο τον πλανήτη.
Μέσα σε αυτές τις ακραίες συνθήκες, μπορεί να υπήρξαν αστοχίες και σφάλματα. Οπωσδήποτε θα διερευνηθούν και τυχόν ευθύνες θα αποδοθούν την ώρα που πρέπει. Δεν πρόκειται να τις κρύψουμε κάτω από τις στάχτες. Το απέδειξε ήδη ο Πρωθυπουργός με τη συγγνώμη που ζήτησε. Μια πράξη προσωπικής γενναιότητας. Σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, από τον οποίο τρία χρόνια μετά, ακόμη, δεν έχουμε ακούσει ούτε μία συγγνώμη για τους 102 νεκρούς. Τώρα, προέχει να διαχειριστούμε σωστά την κατάσταση. Όχι να κάνουμε πολιτική επικοινωνία.
Πάντως πολιτική κόντρα υπήρξε και για τα εναέρια μέσα και το πόσα επιχειρούσαν, ειδικά στο μέτωπο της Εύβοιας.
Τα εναέρια μέσα, όπως και συνολικά η ενίσχυση των υποδομών της πυροσβεστικής, ήταν προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Δεν το λέμε αβασάνιστα, υπάρχουν στοιχεία, οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Αυξήσαμε κατά 55% τις δαπάνες πολιτικής προστασίας στη χώρα. Ενισχύσαμε κατά 15% το προσωπικό και εξασφαλίσαμε πολλά περισσότερα πτητικά μέσα από το παρελθόν. Ακόμα και το Ρωσικό αεροσκάφος Beriev, που πέρυσι επιχειρούσε στην Τουρκία εξασφαλίστηκε εν μέσω πανδημίας από τον Νίκο Χαρδαλιά σε επίσκεψη που έκανε στη Μόσχα γι’ αυτό το σκοπό. Ανασυγκροτήσαμε επίσης ουσιαστικά την πολιτική προστασία μετά από χρόνια δυσλειτουργιών. Κι αυτό ήταν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, γιατί η χώρα έπρεπε να είναι προετοιμασμένη.
Τώρα, το πόσα εναέρια μέσα επιχειρούν, σε ποια μέτωπα και υπό ποιες ιδιαίτερες συνθήκες, αυτό είναι κάτι που το καθορίζουν πολλές επιχειρησιακές παράμετροι, που η κυβέρνηση και οι επιτελείς έχουν ήδη εξηγήσει.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε έρευνα για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών κάνοντας λόγο για «εύλογες υπόνοιες για σκόπιμη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα» πίσω από τις φωτιές σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα. Υπήρξε σχέδιο εμπρησμών;
Η έκταση και ο συγχρονισμός στην εκδήλωση των πυρκαγιών ήταν εντυπωσιακός. Στη γειτονική Ιταλία, που επίσης μαστίζεται από πρωτοφανείς πυρκαγιές, ο αρμόδιος υπουργός απέδωσε πάνω από το 50% σε εμπρησμό. Και στη χώρα μας, σε αρκετές περιπτώσεις όπως στο Πεδίον του Άρεως ή στο Άλσος της Πετρούπολης, οι ενδείξεις είναι ισχυρότατες. Όπου τελικά αποδειχτεί εγκληματική δραστηριότητα, οι ποινές θα είναι βαριές. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με το μέλλον των παιδιών μας και να καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον που τους ανήκει. Γι’ αυτό και ο εμπρησμός δάσους μετατρέπεται άμεσα σε κακούργημα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι εμπρησμοί δεν μας καθιστούν αμέτοχους. Η ευθύνη μας να μη ρυπαίνουμε το δάσος, να καθαρίζουμε τα οικόπεδα, να μην ανάβουμε φωτιές εν μέσω καύσωνα και άλλα πολλά δεν θα πρέπει να υποτιμώνται ως μέτρα προφύλαξης. Όλοι οφείλουμε να επαγρυπνούμε.
Πολλές χώρες στήριξαν εμπράκτως την Ελλάδα με μέσα και ανθρώπινο δυναμικό για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Μάλιστα εσείς είχατε και την τελευταία επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών για την περαιτέρω ενίσχυση της χώρας μας με δυο αεροπλάνα και δυο ελικόπτερα ακόμα.
Πράγματι, η διεθνής βοήθεια ήταν μεγάλη και συγκινητική. Ιδίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με πάνω από 1000 πυροσβέστες, 230 οχήματα και πολλά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες.
Ωστόσο, επιτρέψτε μου ένα σχόλιο σχετικά. Όλη αυτή η αλληλεγγύη δεν ήταν τυχαία. Ήταν το αποτέλεσμα της συνολικής διπλωματικής δραστηριοποίησης που έχουμε αναπτύξει και στο Υπουργείο Εξωτερικών τα δύο τελευταία χρόνια. Με αφορμή όλες τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε ως τώρα – Έβρος, πανδημία, διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης-, έχουμε χτίσει πια ισχυρές συμμαχίες στην Ευρώπη και έχουμε καλλιεργήσει τους διαύλους επικοινωνίας με τους εταίρους μας. Μιλάμε συχνότερα, συντονιζόμαστε περισσότερο, ψάχνουμε μαζί λύσεις στα κοινά προβλήματα. Το ίδιο συμβαίνει και με τρίτες χώρες- Ρωσία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά τη διεθνή της παρουσία και, γι’ αυτό, είναι πολύ πιο εύκολο πια να ζητάμε –και τελικά να παίρνουμε- τη συνδρομή τους σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις.
Οι πληγέντες θα αποζημιωθούν άμεσα; Όσα μέτρα στήριξης ανακοινώθηκαν αρκούν για να χτίσουν ξανά τα σπίτια τους και τους επιχειρήσεις τους οι πληγέντες;
Φυσικά και θα αποζημιωθούν άμεσα. Πριν καν σβήσουν οι φωτιές, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ολοκληρωμένο σχέδιο και έκανε σαφές ότι όλες οι διαδικασίες θα κινηθούν ταχύτατα. Αναστέλλονται οι φορολογικές, ασφαλιστικές και δανειακές υποχρεώσεις. Οι αποζημιώσεις δίνονται με ψηφιακή αίτηση, χωρίς γραφειοκρατία. Καταβάλλονται τις επόμενες μέρες τόσο οι προκαταβολές για στεγαστική συνδρομή (ως 150.000 ευρώ) όσο και οι αποζημιώσεις για αγροτικές-κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Για όλα αυτά, ήδη εγκρίθηκε ειδικός συμπληρωματικός προϋπολογισμός 500 εκατομμυρίων, ενώ θα αξιοποιηθούν και 16 δις ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτονόητο ότι, αν χρειαστεί, θα αντληθούν και άλλα κονδύλια.
Θα μείνουμε στο πλευρό των πληγέντων, μέχρι να στήσουν ξανά τα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις τους, τις τοπικές τους οικονομίες. Και μέχρι οι περιοχές τους να ανασυγκροτηθούν με αυτά τα «τοπικά σχέδια ανάπτυξης» συνολικά. Παραγωγικά, οικιστικά, οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά. Μπορούν να γίνουν πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό προβλέπει, άλλωστε, και το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό το τεράστιο και ευέλικτο όπλο, για το οποίο παλέψαμε πολύ πέρυσι στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και σήμερα μπορούμε να προσβλέπουμε στους πολύτιμους πόρους του.