«Βασικό ζητούμενο είναι η ενδυνάμωση των γυναικών σε πολλαπλά επίπεδα, ώστε κάθε γυναίκα να έχει αυτοπεποίθηση, να στέκεται στα πόδια της οικονομικά και κοινωνικά και, συνεπώς, να μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε φαινόμενο βίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δηλώνει η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με τους τρόπους που θα μπορέσει να επιτευχθεί η εξισορρόπηση μεταξύ της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής.

Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα, σε ένα σκηνικό που διαρκώς μεταβάλλεται, δεν υπάρχουν περιθώρια για επανάπαυση, παρά μόνο για πρόοδο. Όπως επισημαίνει, το σχέδιο για τη βελτίωση της ζωής Ελληνίδων και Ελλήνων έχει τεθεί σε εφαρμογή και καλύπτει όλες τις εκφάνσεις της. «Μπορεί η οικονομία να μονοπωλούσε το ενδιαφέρον τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα έχει μπει στο προσκήνιο και η καθημερινότητα, η ζωή των πολιτών, που μπορεί να γίνει καλύτερη. Μείζονος σημασίας στην προσπάθεια αυτή είναι η εξισορρόπηση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, η οποία και επιδιώκεται μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις. Φυσικά, οι στρατηγικές των προηγούμενων ετών αξιολογούνται και, όσες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, επανασχεδιάζονται εκ του μηδενός» σημειώνει η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τον Δεκέμβριο του 2019, δημοσιεύθηκε η έκθεση «The Global Gender Gap Report 2020» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το χάσμα ανδρών και γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην πολυσέλιδη έκθεση, γίνεται η στατιστική καταγραφή της ισότητας των φύλων σε 153 χώρες για τέσσερις βασικούς τομείς πολιτικής: οικονομία, εκπαίδευση, υγεία και πολιτική.

Όπως τονίζει η κ. Συρεγγέλα, «σε παγκόσμιο πλαίσιο, ο πλανήτης έχει καλύψει το 68,6% του έμφυλου χάσματος, ενώ, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα χρειαστούν 100 χρόνια για την επίτευξη πλήρους ισότητας ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα και ξεκινώντας από τα θετικά, η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των 21 χωρών με γυναικεία συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων της τάξης άνω του ενός δεκάτου (1/10) και με ποσοστό 11,3%. Καταλαμβάνουμε την 84η θέση της γενικής κατάταξης, ενώ, όσον αφορά τους επιμέρους δείκτες, στην Οικονομία βρισκόμαστε στην 76η θέση, στην Εκπαίδευση στην 69η, στην Υγεία στην 100η και στην Πολιτική στην 87η».

Σημείο καμπής η οικονομική κρίση

«Η οικονομική κρίση αποτέλεσε σημείο καμπής για γυναίκες και άνδρες σε πολλά επίπεδα τόσο οικονομικού, όσο και κοινωνικού ενδιαφέροντος» διαπιστώνει η κ. Συρεγγέλα, προσθέτοντας ότι η απώλεια θέσεων εργασίας, η μείωση του ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος, καθώς και οι εν γένει δυσκολίες, που λειτούργησαν ως ντόμινο στην ελληνική κοινωνία, προκάλεσαν την έξαρση φαινομένων έμφυλης βίας, την αύξηση του έμφυλου χάσματος στην αμοιβή, την εισαγωγή ελαστικών και εναλλακτικών μορφών εργασίας, με κυριότερη συνέπεια τη μείωση των αμοιβών των γυναικών και την περαιτέρω δυσκολία στην επίτευξη εξισορρόπησης οικογενειακής/κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής.

Στοχευμένες ενέργειες για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής

«Σύμφωνα και με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, αλλά και την έκθεση του EIGE (European Institute for Gender Equality) για το 2019, χρειάζεται ιδιαίτερη και στοχευμένη προσπάθεια βελτίωσης της ελληνικής έμφυλης πραγματικότητας στα θέματα παρουσίας των γυναικών σε θέσεις ισχύος, στην ίση κατανομή χρόνου, αλλά και στην ποιότητα εργασίας με την αντίστοιχη ίση κατανομή καθηκόντων και υποχρεώσεων. Ειδικά, στον τομέα των θέσεων ισχύος, είναι λογικό πρωτίστως να απαιτείται η ίση είσοδος ή επανένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, η ίση αμοιβή και προαγωγή σε υψηλόβαθμες θέσεις, καθώς και η ίση εκπαίδευση γυναικών στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας» διευκρινίζει η κ. Συρεγγέλα, η οποία θεωρεί ότι δεν υπάρχουν γυναικεία και ανδρικά επαγγέλματα. Υπογραμμίζει δε ότι η επιλογή επαγγέλματος θα πρέπει να γίνεται με βάση τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις επιθυμίες κάθε γυναίκας, αλλά και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Παράλληλα, όπως τονίζει, η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία μπαίνει στο πλαίσιο αντιμετώπισης και εξάλειψης. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η χώρα μας, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας), συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Αστυνομία, Δικαιοσύνη, Νοσοκομεία, ΜΚΟ, κλπ) και δρα, με στόχο την ενημέρωση, την εκπαίδευση, αλλά και την ουσιαστική αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Μέτρα και για τους άνδρες

«Εντός τριετίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 2010/18/E, για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς, θα πρέπει να υιοθετηθεί το μέτρο της άδειας πατρότητας. Οι πατέρες θα μπορούν να λαμβάνουν τουλάχιστον 10 εργάσιμες ημέρες άδεια στο έτος γέννησης του παιδιού. Παράλληλα, με βάση την παραπάνω Οδηγία, ο πατέρας δικαιούται τουλάχιστον δύο μήνες αμειβόμενης γονικής άδειας, όπου το επίπεδο αμοιβής και το όριο ηλικίας του παιδιού θα καθορίζονται από το κάθε κράτος-μέλος» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Συρεγγέλα, εκτιμώντας ότι η εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων θα δώσει την ευκαιρία και στους άνδρες να συνδυάσουν καλύτερα την οικογενειακή/κοινωνική με την επαγγελματική ζωή τους, να βοηθήσουν ενεργά τις γυναίκες και να τις στηρίξουν στην ομαλή επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών

Με τις δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Συρεγγέλα εκφράζει την άποψη ότι υπάρχει η δυνατότητα να μάθουμε αρκετά από άλλες χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας, που έχουν εφαρμόσει επιτυχημένες στρατηγικές για την επίτευξη της ισότητας των φύλων, όπως η Φιλανδία και η Σουηδία.

«Αντίστοιχα, όμως και η χώρα μας έχει να επιδείξει βέλτιστες πρακτικές στους τομείς επαγγελματικής και ψηφιακής κατάρτισης των γυναικών και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. Υπάρχουν δράσεις, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν αναγνωριστεί και υιοθετηθεί από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, με την απαραίτητη προσαρμογή στη δική τους πραγματικότητα. Η διαλεκτική είναι πολύτιμο “εργαλείο” και αξιοποιείται από όλες τις χώρες της Ένωσης, με στόχο τη συνολική μας πρόοδο» υποστηρίζει η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ