Της Δικαιοσύνης τον ήλιο επικαλούμαστε, για να ισχύσει και στην Κύπρο η διεθνής νομιμότητα. Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, φαίνεται κρατάμε ως όπλα. Τα ψηφίσματα της Ε.Ε και μιας σειράς άλλων κρατών για το πολύπαθο νησί της Αφροδίτης, μας παρηγορούν; Αποφράδα μέρα για την Κύπρο και τον ελληνισμό η 20η Ιουλίου 1974. Η τουρκική εισβολή με τον «Αττίλα» στις 14 Αυγούστου κατέλαβε το 37% του εδάφους της Κύπρου.

Η νέα «εισβολή» του  Ερντογάν στις 20 Ιουλίου, μαζί με την παρατρεχάμενη κουστοδία(κυβερνητική και στρατιωτική) είναι μια πρόκληση έναντι της διεθνούς κοινότητας και της Ε.Ε. Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ τα λαμβάνει η Τουρκία ως «κουρελόχαρτα». Η κατάσταση αυτή  για την Ελλάδα αποτελεί την πιο μεγάλη πρόκληση για τα εθνικά συμφέροντα και του ελληνισμού απανταχού της γης. Για την Κύπρο αποτελεί στοιχείο«casusbelli». Τα λόγια αλληλεγγύης δεν έχουν σχεδόν κανένα πρακτικό αντίκρισμα.

Η πολιτική ισχύος του Ερντογάν, για δύο κρατικές οντότητες στην Κύπρο και η δημιουργία ναυτικής βάσης, για ενίσχυση του κατοχικού στρατού, δεν αναχαιτίζεται με λόγια ούτε από την Ε.Ε., ούτε από τις ΗΠΑ, ούτε από το ΝΑΤΟ, ούτε από τα ψηφίσματα.

Σταυρώνουμε τα χέρια με το βλέμμα στον Θεό; Συν Αθηνά και χείρα κίνει, είναι το διαχρονικό μήνυμα του πολιτισμού της χώρας μας.

Οι εταίροι μας (Ε.Ε.) και οι σύμμαχοί μας (ΗΠΑ – ΝΑΤΟ) μας γεμίζουν με λόγια αλληλεγγύης και δάφνες, διότι αποτελούμε παράγοντα σταθερότητας στην Μεσόγειο.Την πολιτική όμως ισχύος της Τουρκίας δεν την αποτρέπουν, απλά ακούμε εκκλήσεις για διάλογο και ειρήνη.

Σιωπηλοί και αμήχανοι, εμείς γιορτάζουμε ως Πολιτεία στις 24 Ιουλίου την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, όταν ο «οχτρός» εισβάλει στα Βαρώσια. Έγινε και η γιορτή αυτή συνάντηση προσωπικοτήτων της συγκυρίας, μακριά από τα μηνύματα όλων αυτών που αγωνίσθηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και τα προτάγματά της.

Μακριά από τα μηνύματα ενός αγωνιζόμενου λαού για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία».

Είναι καιρός:

Να αναλογισθούμε τις ευθύνες μας απέναντι στον κυπριακό λαό. Η Χούντα ανέτρεψε την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Χούντα αποδυνάμωσε στρατιωτικά την άμυνα της Κύπρου με την ανάκληση της Μεραρχίας.

Και οι σύμμαχοί μας. Ο Δημοκράτης Μπάιντεν οφείλει μια μεγάλη δημόσια συγγνώμη για τη στήριξη και ανοχή  των ΗΠΑ στα γεγονότα και τις εξελίξεις αυτής της εποχής.

Και η συγνώμη να εκφρασθεί με πράξεις εναντίον των προκλητικών ενεργειών τουΕρντογάν. Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ πρέπει με πιο πρακτικά μέτρα να αναχαιτίσουν τη νέα τουρκική «εισβολή» στα Βαρώσια. Να εγγυηθούν την Ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας (κράτος – μέλος της ΕΕ). Να απομακρυνθεί ο κατοχικός στρατός. Να ενεργοποιήσουν τον πυλώνα της Κοινής Άμυνας και Ασφάλειας της Ε.Ε.. Γίνεται κατανοητό ότι τα ψηφίσματα και τα καλά λόγια δεν αναχαιτίζουν την πολιτική ισχύ της Τουρκίας. Τα τετελεσμένα δεν έχουν επιστροφή. Η επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ για αποστρατικοποίηση των νήσων του Αιγαίου, αναφέροντας μάλιστα και την εγγύτητα  των νησιών με την Τουρκία (από 1 – 10 μίλια) είναι μια κίνηση δημιουργίας «γκρίζων» ζωνών, ταυτόχρονα και  διαπραγματευτικό χαρτί.

Αφήστε το Αιγαίο, θα ‘χουμε «ειρήνη», αλλά δεχθείτε έστω με «κρύα» καρδιά τα δυο κράτη στην Κύπρο. Αφήστε μας στα Βαρώσια να κάνουμε επιχειρηματικές δουλειές, μπίζνες. Εσείς στην Ελλάδα να γιορτάσετε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας σαν να μην συμβαίνει τίποτε έξω από το σπίτι σας. Περιμένετε απλά να δείτε τι θα κάνει ο «οχθρός».

Κι εμείς και η Κύπρος επικαλούμαστε τα ψηφίσματα και τα λόγια αλληλεγγύης χωρίς πρακτικό αντίκρισμα. Είναι καιρός πιστεύω να οργανώσουμε την εθνική στρατηγική μας με νέους όρους, τόσο απέναντι στους εταίρους μας (Ε.Ε) όσο και τους συμμάχους μας (ΗΠΑ – ΝΑΤΟ). Η ατέρμονη αναμονή και ανοχή βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα, εδώ και δύο χρόνια από Συμβούλιο σε Συμβούλιο της Ε.Ε. να αναμένουμε να βγει καπνός!!! Ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν έχουν υπάρξει κυρώσεις  προς την Τουρκία. Στις πολιτικές ισχύος της Τουρκίας, η ανοχή αποτελεί αδυναμία. Και η αδυναμία επιτρέπει στον γείτονα να δημιουργεί τετελεσμένα.

Τα γεγονότα είναι τόσο απλά γιατί είναι αληθινά.


Δικηγόρος, πρ. αντιπρόεδρος της Βουλής