Καλύτερα να σιωπούν παρά να λαλούν όσοι υπεύθυνοι διαχειρίστηκαν την χιονοθύελλα. Στο ίδιο έργο ξαναβρέθηκαν οι πολίτες θεατές. Άναψε και ο «καυγάς» των κομμάτων για να οδηγηθούν τα πράγματα στην πόλωση και πάμε παρακάτω.
Συνέβησαν γεγονότα απίστευτα. Οι διαχειριστές είχαν ζωντανή εικόνα, αλλά δεν ενεργούσαν, βολεύονταν να είναι θεατές των νιφάδων του χιονιά. Ήταν αρκετό ένα 48ωρο για να φανεί πως ο βασιλιάς ήταν γυμνός. Στο κέντρο της πρωτευούσης και στους δρόμους, το καμάρι των αυτοκινητόδρομων η Αττική Οδός!!!
Έλαμψε με την διαχειριστική ανικανότητα των παραχωρησιούχων. Εκατοντάδες και χιλιάδες οχήματα μπλοκαρισμένοι πολίτες και παιδιά έκλεισαν 8ωρο και 12ωρο αναμένοντας την «Ελπίδα». Μονάχα αργεί να φανεί.
Αργά ξύπνησαν οι ταγοί μας, η ταλαιπωρία και η οργή είχε φτάσει στα ουράνια. Πολλοί εγκλωβισμένοι παράτησαν τα οχήματά τους και έψαχναν έξοδο φυγής. Έπρεπε όμως να περπατήσουν μερικά χιλιόμετρα, διότι δεν υπήρχε δρόμος έκτακτης ανάγκης!!!
Οι κυβερνόντες δεν άργησαν να βρουν τον υπεύθυνο. Τον βρήκαν και τον έδειξαν με το χέρι. Οι παραχωρησιούχοι. Οι ιδιώτες ντε. Για τους άλλους όμως δρόμους φταίει η Περιφέρεια ή ΤΑ και οι πολίτες!!
Τι είδους υποκρισία είναι αυτή!! Ταιριάζει η ρήση «άφησαν το γάμο και πάνε για πουρνάρια».
Μάλιστα το κράτος, η κυβέρνηση δε λησμόνησαν να προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες στους εγκλωβισμένους πολίτες που δοκιμάσθηκαν σωματικά και ψυχικά. Να τρέξουν να κάνουν αποζημιωτικές αγωγές και να αναζητήσουν ποινικές ευθύνες από τους παραχωρησιούχους!!!
Ο Πρωθυπουργός δεν αναζήτησε πρακτικές-χειροπιαστές ευθύνες από τους διαχειριστές αυτής της χιονοκρίσης. Υποσχέθηκε απλά ότι θα βελτιωθεί η Πολιτική Προστασία. Στα πρόσωπα που ανέλαβαν καθήκοντα μετά τις μεγάλες πυρκαγιές και καταστροφές Εύβοια κα.
Ζήτησε ένα μεγάλο συγγνώμη, έδωσε και ένα «πουρμπουάρ» 2 χιλιάδων σε όσους ταλαιπωρήθηκαν και οι αρμόδιοι της συμφοράς αυτής συμβούλευσαν τους συμπολίτες μας να τρέξουν στα δικαστήρια αν δεν φθάσουν οι 2 χιλιάδες ευρώ!!!
Η αντιπολίτευση στα «κάγκελα». Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ξανά παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές. Και αμέσως μετά έκανε πρόταση μομφής. Ο κ. Ανδρουλάκης, λακωνικά με «κρητική» λαλιά και κριτική ματιά κατήγγειλε την διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης και αναφώνησε: δεν πάει άλλο κ. Μητσοτάκη.
Σίγουρα οι φυσικές καταστροφές και οι ασύμμετρες απειλές δεν αρμόζει να αποτελούν πεδίο πολιτικής εκμετάλλευσης. Στη δημοκρατία πάντα είναι χρήσιμη η σύγκρουση και η κριτική σε πρόσωπα και γεγονότα.
Ο έλεγχος, στη διαχειριστική ικανότητα αντιμετώπισης αυτών των κρίσεων, πρέπει δημόσια να ασκείται για το καλό των πολιτών και της χώρας. Η κριτική δε σημαίνει όμως «μαύρο, άσπρο» αλλά χρήσιμη και αναγκαία συνθήκη για να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις και εναλλακτικές προτάσεις.
Η Πολιτική Προστασία – η κυβέρνηση έχει την πρώτη ευθύνη. Η Τ.Α. και η Περιφέρεια πρέπει να είναι οι άμεσα εμπλεκόμενοι που γνωρίζουν το περιβάλλον, τις συνθήκες και τα προβλήματα στον χώρο της ευθύνης τους.
Τόσο στις πυρκαγιές, όσο και στις νεροποντές και τους χιονιάδες το επιτελικό κράτος, η συγκεντροποίηση της εξουσίας, έχει μετατρέψει τους αποκεντρωτικούς θεσμούς, σε αδύναμα πρόσωπα «ειδικών αναγκών» που χρειάζονται πάντα τον πατερούλη να τους νταντεύει και να τους καθοδηγεί.
Στην πρώτη γραμμή όμως της μάχης πρέπει πάντα να βρίσκονται οι εκπρόσωποι των τοπικών, περιφερειακών θεσμών, σε συντονισμό με το κράτος, που διαθέτει τα μέσα και έχει τη συνολική εικόνα.
Το συντονιστικό όργανο της πολιτικής προστασίας κεντρικά τοπικά και περιφερειακά, με το εκπαιδευμένο προσωπικό και τα κατάλληλα μέσα πρέπει να στελεχώνεται από άτομα, με εξειδικευμένες γνώσεις, εμπειρία και κοινής αποδοχής και θητείας μεγαλύτερη από την κυβερνητική.
Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία συγκρότησης και λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας και δεν υπάρξει συνεννόηση σ’ ένα ελάχιστο αλλά αναγκαίο βαθμό των πολιτικών κομμάτων θα βρισκόμαστε πάντα στο ίδιο έργο θεατές. Αν δεν υπάρξουν επιχειρησιακά σχέδια και δεν υπάρξουν προληπτικά μέτρα και σχεδιασμοί πάλι θα βρεθούμε προ εκπλήξεων και αλληλοκατηγοριών.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει τη γύμνια της καταγγέλλοντας απλά τους παραχωρησιούχους της Αττικής. Ούτε καταβάλλοντας αντίδωρο στους εγκλωβισμένους.
Αντί να παραγγέλνει στους εγκλωβισμένους πολίτες: «τρέξτε στα δικαστήρια», η ίδια θα έπρεπε να δρομολογήσει ενέργειες για αστικές και ενδεχόμενα ποινικές ευθύνες των διαχειριστών και των παραχωρησιούχων.
Και ασφαλώς όσοι δοκιμάσθηκαν σ αυτή την φυσική κρίση, μπορούν να ζητήσουν και δικαστικά ευθύνες από την εταιρία «Αττική Οδός», αλλά και το Δημόσιο, την Περιφέρεια και τους ΟΤΑ, όπου έμειναν αδρανείς και δεν ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντά τους. Αφού με την «Ελπίδα» δεν βρίσκουμε φως, είναι καιρό για διεκδικήσεις.
Δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται οι καταστάσεις της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε (πυρκαγιές, νεροποντές και χιονιάδες) με την νοοτροπία «μπόρα είναι και θα περάσει».
Κάποτε πρέπει να βάλουμε μια τελεία και να ανοίξουμε μια νέα σελίδα.
Για αυτό για τους υπεύθυνους ταιριάζει «κρείττον εστί το σιγάν του λαλείν». Διότι ουδείς μπορεί να ξεπεράσει την διαπιστωμένη ανεπάρκεια του κρατικού σχεδιασμού και της δράσης του, σε μια σειρά από τραγικά γεγονότα που έχουμε βιώσει παλιότερα και σήμερα. Στο 3ήμερο της συζήτησης στη Βουλή θα ξαναζήσουμε τις εικόνες, τα συναισθήματα και τα τραύματα που άφησαν πίσω οι φυσικές καταστροφές (φωτιές – μπόρες – χιονιάδες). Η Μάνδρα, το Μάτι και οι φωτιές που σημάδεψαν την καταστροφή του περιβάλλοντος θα ακουσθούν βροντερά στη Βουλή. Κοντά και η θανατηφόρα απειλή της πανδημίας. Τρέχοντας από πίσω και η ακρίβεια.
Φοβάμαι όμως πεδίο συνεννόησης δεν θα βρεθεί και τα συσσωρευμένα προβλήματα θα σπρώχνονται προς το μέλλον μέχρι να μας επισκεφθεί ένας καινούριος ποιο θανατηφόρος ιός.
* Ο Λουκάς Αποστολίδης είναι δικηγόρος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ