Στο νέο ελληνικό πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές αναφέρθηκε με άρθρο του σήμερα, Τρίτη, στην εφημερίδα τα «Νέα» ο Ανδρέας Λοβέρδος, καθηγητής Πανεπιστημίου, δικηγόρος και πρώην υπουργός, το οποίο τιτλοφόρησε ως εξής: «Ένα κόμμα εξουσίας συν επτά μικρά». Μάλιστα, έκανε και σχετική ανάρτηση στο Twitter, κάνοντας λόγο για «δύο τετελεσμένα και ένα ερωτηματικό για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό του ενός πανίσχυρου κόμματος συν επτά μικρών και μη κυβερνητικών κομμάτων. Άρθρο μου στα σημερινά "Νέα"».

Ο κ. Λοβέρδος αναλύει στην αρχή του άρθρου του την πρωτοφανή εικόνα που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην ελληνική πολιτική σκηνή, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει επικρατήσει και να κρατάει τα ηνία της εξουσίας, ενώ ταυτόχρονα είναι αντιμέτωπη με μία αδύναμη, όπως φαίνεται, αντιπολίτευση, καθώς τονίζει ότι πρόκειται για επτά μικρά κόμματα και μάλιστα μη κυβερνητικά.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, «αυτό που βιώνουμε στη χώρα για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά είναι η επικράτηση του ενός κόμματος εξουσίας, έναντι επτά μικρών και μη κυβερνητικών», έχοντας τονίσει, επίσης, νωρίτερα πως «η ιστορία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος έχει διδάξει ότι σε κανέναν δεν επιτρέπεται να ισχυρισθεί, πως έχει δει όλα τα κυβερνητικά σχήματα που είναι πιθανόν να αναδειχθούν στο πολιτικό σκηνικό μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

«Η έκπληξη που ενδέχεται να προκύψει από την έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας είναι ένα ανοικτό ενδεχόμενο. Οι εκλογές του Ιουνίου του 2023 αποτελούν μία ακόμη απόδειξη της παραπάνω διαπίστωσης», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Λοβέρδος απάντησε και στο επιχείρημα πως δεν είναι πρωτοφανές το σημερινό πολιτικό σκηνικό: «Κάποιοι μου υποδεικνύουν να λάβω υπόψιν το 54% της ΝΔ στις εκλογές του 1974. Τους απαντώ πως δεν έχουν δίκιο, διότι τότε η Ένωση Κέντρου είχε πάρει 25% και το ΠΑΣΟΚ 13% υπό την ηγεσία μάλιστα του Ανδρέα Παπανδρέου, που σε λίγα χρόνια έγινε πρωθυπουργός». 

«Οτιδήποτε καινοφανές πολιτικά μένει να δοκιμαστεί, για να φανεί εάν συμφέρει ή όχι τον τόπο. Στην παρούσα περίπτωση αυτό το απολύτως πρωτότυπο σχήμα στο ελληνικό πολιτικό φάσμα δημιουργεί δύο τετελεσμένα και ένα ερωτηματικό. Συνηθίζω να λέω ότι είμαι πολιτικός θέσεων. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις μου σχετικά με το ζήτημα των συσχετισμών του ελληνικού πολιτικού σκηνικού, αυτό ευτυχώς επιβεβαιώνεται», συμπλήρωσε.

Υπάρχει ένα πανίσχυρο κόμμα η Νέα Δημοκρατία - Τα τετελεσμένα

Έπειτα, ο κ. Λοβέρδος, ξεκινώντας να αναλύει την παραπάνω θέση του, εξήγησε ότι «τα σημερινά δεδομένα είναι ότι υπάρχει ένα πανίσχυρο κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, συν επτά κόμματα, το μεγαλύτερο των οποίων δεν ξεπέρασε το 18%. Αυτό που λέμε double score και κάτι παραπάνω». 

Ωστόσο, όπως λέει, από αυτόν τον συσχετισμό δυνάμεων προκύπτουν δύο «τετελεσμένα» που «είναι ήδη προφανή», από τη μία το άνοιγμα σε άλλες πολιτικές δυνάμεις και η ανταπόκριση σε αυτό το κάλεσμα, καθώς «στελέχη από διάφορα κόμματα, αναζητούν ισχυρούς σχηματισμούς, που μπορούν να ασκήσουν εξουσία είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή είτε στην αυτοδιοίκηση και μοιραία οδηγούνται στην πολιτική μετοικεσία». 

«Επισημαίνω και πάλι, ότι σκοπός του πολιτεύεσθαι είναι να αποφασίζεις και να εφαρμόζεις, να κυβερνάς δηλαδή και όχι να πετάς πέτρες, ενίοτε σε αλεξίσφαιρα τζάμια. Αυτό είναι το πρώτο τετελεσμένο που δημιουργεί η συνθήκη του ενός κόμματος και των επτά μικρών μη κυβερνητικών κομμάτων», πρόσθεσε. 

Αναφερόμενος στο δεύτερο τελεσμένο, ο κ. Λοβέρδος μίλησε για την εικόνα που έχει αυτή τη στιγμή η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα, για την «ομογενοποίηση των φωνών της». Όπως υπογράμμισε: «Έγραφα στο Βήμα της Κυριακής 2 Απριλίου ότι "είναι δυστυχώς έντονο το φαινόμενο της ηγεμονίας του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Πολλές φορές όταν ακούς έναν βουλευτή χωρίς να τον βλέπεις, δεν είσαι βέβαιος σε ποιο κόμμα της αντιπολίτευσης ανήκει. Αυτή η ηγεμονία βλάπτει την πατρίδα και πρέπει πολιτικά να περιοριστεί ή και να εξαλειφθεί". Μπορεί σήμερα η ηγεμονία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ να εξαλείφθηκε, αλλά δεν φαίνεται ότι μπορεί να αντικατασταθεί».

Το ερώτημα

Στο τέλος του άρθρου του, ο κ. Λοβέρδος, θέτει το ερώτημα αν «κινδυνεύει η Δημοκρατία από την παντοδυναμία ενός και μόνο κόμματος», απαντώντας ότι «για την κατάσταση αυτή προφανώς ευθύνονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το κυβερνών κόμμα όμως καθώς και ο πρωθυπουργός χρεώνονται  τα περισσότερα βάρη. Στο κάτω κάτω όταν υπάρχει ένα κυβερνητικό κόμμα και επτά μικρά, αυτό το ένα έχει διπλή υποχρέωση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.  Γιατί μπορεί "ο δυνατός να είναι πιο δυνατός όταν είναι μόνος" αλλά "όταν αγαπάς την ευθύνη, λες εσύ μονάχος σου θα σώσεις τον κόσμο. Γιατί αν χαθεί, εσύ θα φταις"».

ta-nea-29-8.jpeg