Σε εμπόλεμη ζώνη έχει μετατραπεί πλέον η Πόλη των Αγγέλων στις ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να μην πτοείται από τις κινητοποιήσεις και τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας.
Με τις επιχειρήσεις των αρχών ασφαλείας κατά των μεταναστών που δεν διαθέτουν έγγραφα να συνεχίζονται και να προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη οργή στους διαδηλωτές, ο Αμερικανός πρόεδρος ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά με την απόφασή του να διπλασιάσει τον αριθμό των πεζοναυτών και των ανδρών της Εθνοφυλακής που είναι παραταγμένοι στους δρόμους του Λος Άντζελες.
Όλα αυτά ενώ τόσο ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια όσο και ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας μήνυσαν τον Τραμπ και τον κατηγορούν ότι προκαλεί τον φόβο και τον τρόμο στην πόλη και ότι «καταστρέφει τα θεμέλια της δημοκρατίας».
Γράφει η Έρση Παπαδάκη
Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πλέον ανοιχτά πως ο Τραμπ με τη στάση του επιδιώκει να αλλάξει την ατζέντα από την εκτός ορίων διαμάχη του με τον Ελον Μασκ και να υπενθυμίσει ότι ένα από τα βασικά συνθήματά του πριν από την εκλογή του ήταν το «νόμος και τάξη».
Η κλιμάκωση ωστόσο είναι δεδομένη, καθώς οι διαδηλώσεις επεκτείνονται και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Τάμπα της Φλόριντα, η Βοστώνη, το Χιούστον, η Ατλάντα, το Σιάτλ, το Ντάλας και το Λούισβιλ στο Σαν Φρανσίσκο.
Το ερώτημα συνεπώς είναι με ποιον τρόπο θ’ αντιδράσει τώρα ο Τραμπ και εάν θα υποχωρήσει ή θα σκληρύνει περαιτέρω τη στάση του, με επικριτικές φωνές για την απόφασή του να κατεβάσει στους δρόμους τους πεζοναύτες να έρχονται πλέον και από βετεράνους. Δεν είναι τυχαίο ότι προς στιγμήν φωτογράφησε ακόμη και το ενδεχόμενο σύλληψης του κυβερνήτη της Καλιφόρνια που τον αποκάλεσε «δικτάτορα», ωστόσο επικράτησαν δεύτερες σκέψεις.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι παράλληλα πως οι διαδηλωτές, παρά την ένταση, επιδεικνύουν για την ώρα πρωτοφανή αυτοσυγκράτηση και έτσι η δικαιολόγηση της απόφασης του Αμερικανού προέδρου να χρησιμοποιήσει τον στρατό για την καταστολή των διαδηλώσεων να φαίνεται έωλη. Σε φυσιολογικές συνθήκες, οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη δημοσίων κτηρίων, ενώ η ανάπτυξη των πεζοναυτών δικαιολογείται μόνο από τον «νόμο περί εξέγερσης».
Είναι ξεκάθαρο πως η επιλογή του Τραμπ είναι μια επιλογή στρατηγική και όχι μια απλή προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης στην πόλη του Λος Άντζελες.
Κάποιοι πιο… υποψιασμένοι θεωρούν ότι το βλέμμα του Αμερικανού προέδρου είναι στραμμένο στις ενδιάμεσες εκλογές του φθινοπώρου του 2026 και ότι θα προσπαθήσει με την υποκίνηση ταραχών σε πολιτείες που έχουν «χρώμα» Δημοκρατικών να ορίσει έκτακτες εξουσίες και να προχωρήσει έτσι στην επιβολή των ομοσπονδιακών εξουσιών και του ελέγχου στη διαδικασία της ψηφοφορίας ή ακόμη και στην αναστολή της εκλογικής διαδικασίας – να μείνουν δηλαδή οι συγκεκριμένες έδρες κενές για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι την αποκατάσταση της τάξης.
Πίσω στον 19ο αιώνα
Μια τέτοια εκδοχή μάς πάει πίσω βέβαια στον 19ο αιώνα, όταν είχε επιβληθεί στρατιωτικός νόμος στη Νότια Καρολίνα προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν οι ταραχές της Κου Κλουξ Κλαν που εμπόδιζαν την ψηφοφορία.
Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι οι ταραχές λαμβάνουν χώρα σε μια πολιτεία που επηρεάζεται έντονα από τους Δημοκρατικούς έχει κι αυτό τη σημασία του, καθώς ο Τραμπ μπορεί να ισχυριστεί πως οι Δημοκρατικοί συντάσσονται και ταυτίζονται με τους «ταραξίες», ενώ παράλληλα εκμεταλλεύεται την κόπωση που υπάρχει στην αμερικανική κοινωνία από τη μετανάστευση και παίζει έτσι το χαρτί του για να προειδοποιήσει και άλλες πολιτείες ότι δεν θα ανεχθεί άλλο το μεταναστευτικό φαινόμενο και να εκπληρώσει την προεκλογική του υπόσχεση ότι θα «ξεριζώσει» όλους τους παράνομους μετανάστες και θα κλείσει τα σύνορα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τραμπ έχει πει σε ανύποπτο χρόνο για την Καλιφόρνια ότι αποτελεί «καταφύγιο για εγκληματίες».