Το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις αρχές Μαρτίου φαίνεται να αποτελεί την άμεση προτεραιότητα του κυβερνητικού επιτελείου, καθώς οι οικονομικές συνέπειες από το παρατεταμένο λουκέτο στα καταστήματα λιανικής πώλησης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι βαρύτατες τόσο για τη λειτουργία της αγοράς όσο και για τα δημόσια οικονομικά. Όλα, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, με τις αποφάσεις να αναμένονται την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός που υπάρχει, δεδομένου ότι η διασπορά του ιού από τη λειτουργία των καταστημάτων λιανικής πώλησης είναι μικρή, προβλέπει ότι θα επιτραπεί το άνοιγμα των καταστημάτων µε φυσική παρουσία των πελατών τους και όχι µόνο µε την υπηρεσία click away, που πολύ λίγες επιχειρήσεις μπορούν να εφαρμόσουν.

Ειδικό sms

Παράλληλα, σχεδιάζεται να υπάρξει και ένα ειδικό sms, που θα είναι διαθέσιμο μόνο μία φορά την ημέρα και με περιορισμένη χρονική διάρκεια, ώστε να μπορούν οι πολίτες να επισκέπτονται τα καταστήματα. Κατά τα λοιπά, θα ισχύουν όλες οι υπόλοιπες υποχρεώσεις για χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων και είσοδο συγκεκριμένου αριθμού ανθρώπων στον ίδιο χώρο ανάλογα µε τα τετραγωνικά.

Ειδικότερα, το κυβερνητικό επιτελείο αναζητεί τρόπο για να ελέγξει την κίνηση στην αγορά, ώστε να μη δημιουργηθούν εικόνες συνωστισμού σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, όπως η Ερμού στην Αθήνα. Με αυτό το μέτρο, μάλιστα, φαίνεται να μην είναι αντίθετοι οι έμποροι. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει ένα sms που θα αφορά αποκλειστικά μετακίνηση για αγορές. Η διαφορά, όμως, σε σχέση με όσα ισχύουν σήμερα είναι ότι οι καταναλωτές δεν θα στέλνουν μήνυμα στο 13033, αλλά σε άλλον πενταψήφιο αριθμό. Με αυτόν τον τρόπο θα αποδεικνύεται ότι κάποιος μετακινείται μόνο για να επισκεφθεί καταστήματα λιανικού εμπορίου. Αν και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν το επιτρέψουν επιδημιολογικά δεδομένα, ο προσανατολισμός του κυβερνητικού επιτελείου είναι να τερματιστεί το σκληρό lockdown που ισχύει στην Αττική και σε ορισμένες άλλες περιοχές, ξεκινώντας µε το άνοιγμα του λιανεμπορίου την 1η ή στις 8 Μαρτίου. Ο βασικός στόχος, εξάλλου, που τίθεται είναι να καταστεί εφικτό το ευρύτερο άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μέχρι το Πάσχα. Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά και θα εξαρτηθεί από την πορεία της καμπύλης των δεδομένων της λοίμωξης. Στην παρούσα φάση διαπιστώνεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων, αλλά εικάζεται ότι σύντομα θα εμφανιστούν τάσεις κάμψης.

Σε κάθε περίπτωση, ο εμπορικός κόσμος ζητεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου να είναι ολική, χωρίς ραντεβού και -το σημαντικότερο- να μην ξανακλείσει η αγορά. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στη «Ν», πρέπει το πλήρες άνοιγμα όλων των κλάδων του εμπορίου να γίνει χωρίς ραντεβού, όπως άνοιξε η αγορά μετά τα Χριστούγεννα.

Εκπτώσεις και τον Μάρτιο

Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) ζητεί από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη την επαναλειτουργία των καταστημάτων από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου με ταυτόχρονη παράταση των εκπτώσεων έως το τέλος του μήνα. Υπενθυμίζεται πως οι χειμερινές εκπτώσεις τελειώνουν στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ από την έναρξή τους έως και τη λήξη τους τα καταστήματα θα έχουν λειτουργήσει κανονικά μόλις 12 μέρες. Οι έμποροι εκτιμούν ότι φέτος θα χάσουν περίπου 3,5 δισ. ευρώ από τον περσινό αντίστοιχο τζίρο των 5,5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, μεγάλος όγκος των προϊόντων που είχαν προμηθευτεί για να διαθέσουν τη χειμερινή περίοδο παραμένει απούλητος στα ράφια των καταστημάτων, ενώ οι οικονομικές υποχρεώσεις αυξάνονται όσο συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας.

Στην επιστολή προς τον κ. Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του ΕΣΑ Σταύρος Καφούνης σημειώνει πως «λόγω των έκτακτων συνθηκών που αντιμετωπίζει το εμπόριο και της συσσώρευσης μεγάλων ποσοτήτων αδιάθετου αποθέματος, ειδικά στα προϊόντα μόδας, σας μεταφέρουμε το αίτημα του εμπορικού κόσμου της χώρας για παράταση των τακτικών χειμερινών εκπτώσεων 2021 έως το τέλος Μαρτίου». Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων οι έμποροι έχουν «χάσει» μέσα σε ένα εξάμηνο τον τζίρο της Black Friday, αλλά και περίπου 2 δισ. ευρώ από τον χριστουγεννιάτικο τζίρο. Για τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις ήλπιζαν ότι με ανοιχτά καταστήματα θα μπορούσαν να περισώσουν τον μισό περσινό τζίρο τους, όμως οι ελπίδες τους μετά το τρίτο lockdown εξανεμίστηκαν.

Οι σκέψεις για την εστίαση

Οι όποιες αποφάσεις για την επανεκκίνηση της εστίασης αναμένονται από τα μέσα Απριλίου και μετά, ανάλογα βέβαια και με την πορεία της πανδημίας. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, τα καφέ και τα εστιατόρια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αρχικά στους εξωτερικούς χώρους, καθώς θα έχει ανοίξει ο καιρός, ενώ η αρχή θα γίνει με καθήμενους σε τραπέζια με αποστάσεις μεταξύ τους. Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως τέσσερα ή έως έξι άτομα αν πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας. Ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αν και είναι νωρίς ακόμα, εξετάζουν όλα τα δεδομένα και τους εναλλακτικούς τρόπους για τη λειτουργία της εστίασης.

Aπό την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής