Το άνοιγμα του τουρισμού ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα που συζήτησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι η σημαντική αύξηση, πέρσι, Ισραηλινών τουριστών στην Ελλάδα αντανακλά το σεβασμό στη χώρα. Το ενδεχόμενο η σεζόν να παραταθεί έως τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι η υγεία και η ασφάλεια των τουριστών αποτελεί κύριο μέλημα.

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν επίσης στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και ιστορίας που συνδέουν τις δύο χώρες, στα κοινά συμφέροντα και προκλήσεις που παρουσιάζονται, αλλά και στον κοινό στόχο που έχουν για διασφάλιση της ευημερίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Ήρθα στο Ισραήλ μαζί με οκτώ υπουργούς για να συζητήσουμε με την ισραηλινή κυβέρνηση τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη στρατηγική μας συνεργασία σε αρκετούς τομείς», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καθώς προετοιμαζόμουν γι’ αυτό το ταξίδι βρήκα μια δήλωση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έλεγε ότι το Ισραήλ είναι και πρέπει να εξακολουθήσει να είναι πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτές οι παρατηρήσεις είναι πιο σημαντικές από ποτέ», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ είναι πολύ συμπαγής και αυτόφωτη.

Επιπλέον είπε πως με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό συμμετείχαν σε κοινή πρωτοβουλία χωρών για την έξυπνη διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Επαγρυπνούμε και για την επόμενη μέρα», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως η Ελλάδα από την 1η Ιουλίου θα υποδέχεται απευθείας πτήσεις σε όλους τους κύριους προορισμούς της.

«Αν χρειαστεί θα παρατείνουμε την τουριστική σεζόν μέχρι Οκτώβρη-Νοέμβρη», συνέχισε τονίζοντας ότι και οι δυο χώρες αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.

«Είναι σημαντικό να ανοίξουμε την Ελλάδα στους ξένους τουρίστες αλλά η υγεία είναι το νούμερο ένα», συμπλήρωσε.

Επίσης είπε πως και οι δυο αναγνώρισαν ότι «πρέπει να έχουμε μια επανεκκίνηση στην οικονομία» και πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επένδυσης στην Ελλάδα σήμερα.

«Εσείς θέλετε ταλαντούχους μηχανικούς, εμείς τους έχουμε εν αφθονία. Σας προσφέρουμε μια πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά», συνέχισε, ενώ ανέφερε ότι οι δυο χώρες θα υπογράψουν πρωτόκολλα σχετικά με τη γεωργία, την κυβερνοασφάλεια και ότι ο ίδιος θα έχει συνάντηση με Ισραηλινούς επενδυτές που είτε είναι ήδη στην Ελλάδα, είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας.

«Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα και στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας. Μιλήσαμε για τον East Med, και για τις ενέργειες της Τουρκίας. Οι τουρκικές ενέργειες είναι μια απειλή για την περιοχή. Εμείς πάντοτε θα επιδιώκουμε την ειρήνη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», είπε ο πρωθυπουργός και δήλωσε πεπεισμένος ότι η στρατηγική σχέση των δυο χωρών μπορεί να ενδυναμωθεί περισσότερο.

«Πάντοτε αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας όταν είμαστε στο Ισραήλ και πιστεύω το ίδιο συμβαίνει και στους Ισραηλινούς όταν βρίσκονται στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε ότι πέρσι στην Ελλάδα έφτασαν 1,2 εκατομμύρια ισραηλινοί τουρίστες, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με τους Ισραηλινούς που επισκέφθηκαν στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια. «Όταν εγώ συνάντησα έναν προκάτοχό σας ο αριθμός ήταν περίπου 50.000», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και εξήγησε ότι η σημαντική αυτή αύξηση επισκεπτών αντανακλά το σεβασμό προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι η πρώτοι προορισμοί για τους Ισραηλινούς τουρίστες φέτος και αν όλα πάνε καλά και το Ισραήλ είναι ικανοποιημένο με την πορεία της πανδημίας, θέτει ως στόχο την 1η Αυγούστου για το πλήρες άνοιγμα. «Αν όλα πάνε καλά από 1η Αυγούστου θα φτάνουν οι ισραηλινοί στην Ελλάδα», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απειλή η στάση της Τουρκίας

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Άγκυρα στη Λιβύη. Οι τουρκικές ενέργειες, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι μια απειλή για την περιοχή, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιδιώκει πάντοτε την ειρήνη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Υπογράμμισα τη δική μου οπτική σχετικά με την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρούμε ότι αυτή η δραστηριότητα είναι απειλή ως προς την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη και φυσικά υπήρχαν διαφορετικά περιστατικά που αφηγήθηκα τον ισραηλινό πρωθυπουργό. Προκλητική τουρκική συμπεριφορά τόσο στα θαλάσσια, όσο και στα χερσαία σύνορα μας. Και, φυσικά, μιλήσαμε πολύ για τον αποσταθεροποιητικό παράγοντα που έχει διαδραματίσει η Τουρκία σε σχέση με τη Λιβύη και σε αυτό που εμείς θεωρούμε μία άκυρη συμφωνία οριοθέτησης ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Εμείς πάντα θα επιδιώκουμε την ειρήνη, έχοντας ως θεμέλιο μας το σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτές είναι οι κύριες αρχές που εμείς εφαρμόσαμε όταν υπογράψαμε μία συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία πριν από λίγες ημέρες…», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/1131397000573636/