Ο συνδυασμός της λελογισμένης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με την προστασία του περιβάλλοντος, η ταχεία και διαφανής διαδικασία παραχώρησης αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασίων και η υιοθέτηση της σύγχρονης τεχνολογίας είναι οι στόχοι του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση των παραλιών που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

Αυτό θα επιτευχθεί με πέντε άξονες παρέμβασης: η διαβάθμιση στην προστασία αιγιαλών, η ηλεκτρονική πλειοδοτική διαδικασία διαγωνισμών αποκλειστικά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η καθιέρωση περαιτέρων υποχρεώσεων των παραχωρησιούχων, η αντιμετώπιση ζητημάτων αναφορικά με τις όμορρες επιχειρήσεις και η επιβολή της νομοθεσίας για παραβάσεις αιγιαλού.

Για ό,τι αφορά τη διαβάθμιση, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι από εδώ και στο εξής καθιερώνονται οι «απάτητες παραλίες». Σε περιοχές Natura, όπου σήμερα επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων σε ποσοστό 30%, θα προσδιοριστούν παραλίες όπου δεν θα επιτρέπεται καμία εμπορική δραστηριότητα. Αυτές οι παραλίες θα οριστούν με συγκεκριμένα κριτήρια και πίσω από αυτές ο λεγόμενος «παλαιός αιγιαλός» θα είναι κοινόχρηστος. Το υπόλοιπο τμήμα του παλαιού αιγιαλού επανέρχεται στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου για να αξιοποιηθεί. Επίσης μπαίνει πλαφόν στο εμβαδόν της παραχωρούμενης έκτασης. Το ανώτερο τμήμα που μπορεί να παραχωρηθεί είναι 500 τ.μ. και όχι πάνω από το 50% του εμβαδού του αιγιαλού. Στις περιοχές Natura το ποσοστό πέφτει στο 30%. Οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες μπορούν να καταλαμβάνουν το 60% της παραχωρούμενης έκτασης. 

Για ό,τι αφορά τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, αυτοί θα γίνονται αποκλειστικα από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Θα υπάρχει αυτόματη ηλεκτρονική καταγραφή αιγιαλών, θα υπάρχει τιμή εκκίνησης με συγκεκριμένη μεθοδολογία η οποία θα περιλαμβάνει συντελεστή βαρύτητας για κάθε περιοχή. Οι συμβάσεις θα έχουν διάρκεια τριών ετών. 

Για ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι αναλαμβάνουν τον καθαρισμό των παραλιών, την υποχρέωση για ντους, την εγκατάσταση sea tracks. Επίσης θα υπάρχει πινακίδα με συντεταγμένες και τον αριθμό απόφασης της παραχώρησης, καθώς και έναν κωδικό QR με τον οποίον θα ελέγχει ο λουόμενος αν τηρούνται οι όροι της σύμβασης ώστε να μπορεί να κάνει καταγγελίες. Όταν οι δήμοι δεν μπορούν να κάνουν προσλήψεις ναυαγοσωστών, θα το κάνουν οι παραχωρησιούχοι με αντίστοιχους συμψηφισμούς στο τίμημα της σύμβασης.  

Για ό,τι αφορά την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας. ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι έχει ετοιμαστεί μια εφαρμογή με την οποία οι πολίτες θα μπορούν να εντοπίζουν παρανομίες και να τις καταγγέλλουν. Προβλέπεται επίσης μητρώο συμβάσεων στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία τους και, κατά το πρότυπο της Μυκόνου, προβλέπονται μεικτά κλιμάκια ελέγχου με επικεφαλής εισαγγελέα. 

Σε περίπτωση καταπάτησης αιγιαλού και παραλίας χωρίς σύμβαση ή καθ' υπέρβασην της παραχώρησης εκδίδεται πράξη απομάκρυνσης εντός 48 ωρών, εφαρμόζεται άμεσα καταγγελία της σύμβασης σε σοβαρές παραβάσεις. Αν δεν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης θα εκδίδεται διαταγή σφράγισης και θα διακόπτεται η λειτουργία της επιχείρησης εντός 24ωρου. Επίσης, αυστηροποιούνται οι ποινές. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση παραβάσεων σε νόμιμη παραχώρηση η ποινή θα φτάνει στο τετραπλάσιο της σύμβασης. Αν δεν υπάρχει άδεια, η ποινή θα είναι το τετραπλάσιο του ποσού της σύμβασης αν αυτή υπήρχε. 

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να κινηθεί με ένα σύγχρονο πνεύμα μακριά από δογματισμούς, αλλά από την άλλη πλευρά δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία του περιβάλλοντος που είναι αυτονόητη υποχρέωση μας» είπε ο κ. Χατζηδάκης. 

Ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά με το νοσμοσχέδιο διότι η κατάσταση με τα ομπρελοκαθίσματα είναι απαράδεκτη, κάτι που ανέδειξε αποτελεσματικά το Κίνημα της Ομπρέλας. Μίλησε επίσης για αδυναμία συντονισμού με τους δήμους και για αντιφατικές ρυθμίσεις που εμποδίζουν την αποτελεσματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.