Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Επεισόδιο και διακοπή της συνεδρίασης προκάλεσε μια χειρονομία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μάρκου κατά του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου του ΚΙΝΑΛ.
Όλα ξεκίνησαν όταν στο βήμα ανέβαινε ο Βασίλης Κεγκέρογλου ως μέλος της προανακριτικής οπότε και ο Μάρκου απευθυνόμενος στον Κωνσταντινόπουλο του είπε πως δεν έχει λόγο να τον ακούσει γιατί μίλησε ήδη ο Πλεύρης, υποννοώντας πως είναι πλήρως ταυτισμένα τα δύο κόμματα.
Ακολούθησε η αντίδραση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ οπότε και το επεισόδιο κατέληξε με χειρονομία του Μάρκου όπου αρχικά και λανθασμένα μεταφέρθηκε ως το σήκωμα του μεσαίου δαχτύλου.
Σε κάθε περίπτωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ ενώ αξιοσημείωτο είναι πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέδρασαν υπέρ του συναδέλφου τους. Κατατέθηκε άμεσα αίτημα για αποβολή του από την αίθουσα το οποίο και έγινε δεκτό ενώ πυροσβεστικά λειτούργησε η Όλγα Γεροβασίλη ζητώντας ταυτόχρονα από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να αποκαλύψει τι είπε στον Μάρκου πριν την χειρονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξεμάνη όταν συνάδελφός του από το Κίνημα Αλλαγής τού είπε πως υπάρχουν «ράμματα για τη γούνα του» διότι είναι μέρος της διαπλοκής. Άλλος βουλευτής, από τα έδρανα της ΝΔ, απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τους για πολιτική αλητεία.
Η συμπεριφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ θα παραπεμφθεί και στην Επιτροπή Δεοντολογίας.
Δείτε LIVE την συνεδρίαση
Θρασύς Τσίπρας
Λίγο αργότερα στο βήμα ανέβηκε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επιχείρησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. Ούτε κουβέντα για το έγκλημα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επέλεξε να μιλήσει για τα ελληνοτουρκικά και την κρίση καλώντας μάλιστα με θράσος τον Μητσοτάκη να πάει στη Βουλή και να ενημερώσει το σώμα. Επιφυλλάχθηκε βέβαια να μιλήσει για το πόρισμα της προανακριτικής αργότερα.
Είπε όμως κάτι ενδιαφέρον ο Αλέξης Τσίπρας. Πως η κυβέρνηση έστησε κάλπη για να καταδικάσει τον πολιτικό του αντίπαλο. Εξίσωσε ούτε λίγο ούτε πολύ τον Παπαγγελόπουλο με τον Μητσοτάκη.
Αυτό ήταν το πρώτο φάουλ.
Το δεύτερο και σημαντικότερο φάουλ όμως ήταν η αναφορά στην κάλπη. Ποιος λοιπόν καταδίκασε την κάλπη; Εκείνος που παρείχε κάλυψη (έδωσε και την εντολή άραγε;) να στηθεί όχι μία αλλά δέκα κάλπες. Παρακολουθούσε τον διασυρμό δέκα πολιτικών, μεταξύ των οποίων και πρώην πρωθυπουργών, χωρίς κανένα στοιχείο. Έστησε την σκευωρία Νovartis αντί να ελέγξει το σκάνδαλο Novartis. Και επί πέντε χρόνια επέτρεψε να ταλαιπωρούνται αυτοί οι πολιτικοί.
Πάλι καλά που ο Τσίπρας δεν υπερασπίστηκε και την Τουλουπάκη. Τότε δεν θα μιλούσαμε για θράσος απλά…
Νωρίτερα, τα βέλη του στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ έριξε ο πρώτος ομιλητής-εισηγητής της ΝΔ στην προανακριτική επιτροπή, Θανάσης Πλεύρης, κατηγορώντας τους πως «λειτουργήσατε ως συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου».
Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην άσκηση δίωξης σε βάρος της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. «Μας λέγατε ότι δεν γίνεται να υπάρχει ηθικός αυτουργός χωρίς τον φυσικό αυτουργό. Η ελληνική Δικαιοσύνη είπε όμως ότι στο στάδιο του φυσικού αυτουργού υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση αδικημάτων και άσκησε ποινική δίωξη στον φυσικό αυτουργό. Άρα μας έχει ξεπεράσει η Δικαιοσύνη. Έρχεται μία απόφαση που μας λέει ότι πρέπει να ερευνηθεί αν υπήρξε κατάχρηση εξουσίας», σημείωσε ο κ. Πλεύρης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπάθησε να απαξιώσει κάθε εισαγγελικό λειτουργό που αποκάλυψε τις πιέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, δηλαδή και την Ελένη Ράικου, και τον Ιωάννη Αγγελή, και την Γεωργία Τσατάνη και την Ευγενία Κυβέλου, και τον Παναγιώτη Αθανασίου και πλέον στοχοποιεί και τον κ. Ζαχαρή.
Ο κ. Πλεύρης μίλησε για σχέδιο ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συνδρομή δημοσιευμάτων που στοχοποιούσαν εισαγγελικούς λειτουργούς επειδή δεν υπέκυπταν στις πιέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.
Αναφορικά με το ξεχωριστό κεφάλαιο αλλά συναφές με το αντικείμενο της έρευνας της προανακριτικής επιτροπής, δηλαδή, τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ήθελε να στοχοποιήσει τη σύζυγο του νυν πρωθυπουργού. «Η υπόθεση είχε και οικονομικό όφελος είχε και πολιτικό όφελος επειδή θέλατε να χτυπήσετε και τον Αντώνη Σαμαρά με τον Σταύρο Παπασταύρου και τη Μαρέβα Γκραμπόφκσι», επισήμανε.
«Καταλογίζουμε στον πρώην πρωθυπουργό πολιτική ευθύνη διότι έκλεινε το μάτι στον κ. Παπαγγελόπουλο, που ενορχήστρωνε όλο το πλαίσιο του παραδικαστικού και έστησε και τις πρακτικές του», υπογράμμσε ο κ. Πλεύρης.
«Εσείς δεν σεβαστήκατε τους νεκρούς στο Μάτι, με αυτά που ακούμε, θα σεβαστείτε τους 10 πολιτικούς; Παραβιάσατε κάθε νόμο. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς το κάνατε άρθρο στον Ποινικό Κώδικα. Ο ολοκληρωτισμός σας είναι αυτός που σας έκανε να πιστέψετε ότι θα κυβερνάτε για πάντα και θα φυλακίσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους! Ντροπή σας!», είπε ο κ. Πλεύρης, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Έχετε μετατρέψει τη χώρα σε μια χώρα της κασέτας και των κοριών. Αυτό σας αξίζει, αυτό σας αρμόζει, γι’ αυτό και μόνο είστε ικανοί», ανέφερε, στην προανακριτική επιτροπή, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΝΔ, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας και πρόσθεσε: «Είναι ντροπή πως η Ελλάδα θα είναι η 3η χώρα που θα ελεγχθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη δίωξη εισαγγελικής λειτουργού, που επιδιώχθηκε με λύσσα και εκδικητικότητα, από την πρώτη μέρα».
«Η τιμολόγηση των φαρμάκων ήταν πολιτική απόφαση. Εκεί έγινε το μεγάλο πάρτι», σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι στο έδαφος των υπερτιμολογήσεων αναπτύχθηκε και το κόλπο της τεχνητής ζήτησης των σκευασμάτων του φαρμακευτικού κολοσσού. «Δεν θέλετε να τα αντιμετωπίσετε με θάρρος, αν και σας είπαμε ότι πρέπει ως πολιτικό σύστημα να τα αποκαλύψουμε», είπε ο βουλευτής. «Κύριε Πλεύρη, μια φορά δεν παραδεχθήκατε στην επιτροπή ότι υπάρχει σκάνδαλο, αν και ο αρχηγός σας δημοσίως τρεις φορές παραδέχθηκε ότι είναι σκάνδαλο διεθνές και με πολλούς πιθανούς ενόχους», επισήμανε ο κ. Λάππας και συμπλήρωσε: «Προσπάθειά σας είναι να πείσετε την κοινή γνώμη ότι το σκάνδαλο Novartis, που έχει βάθος αμέτρητο, δεν υπάρχει».
«To σκάνδαλο ερευνάται στα 4/5 της Οικουμένης. Σε όλες αυτές τις χώρες που ερευνάται είναι σκευωρία; Η προσπάθειά σας είναι να δείξετε πως δεν υπάρχει σκάνδαλο. Η ίδια η Ελένη Ράικου έχει μιλήσει για κορωνίδα των σκανδάλων», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός έχει χύσει πολύ αίμα και ιδρώτα για να καλύψει τις απώλειες του εθνικού πλούτου».
«Με λύσσα πολεμήσατε από την πρώτη στιγμή και τους προστατευόμενους μάρτυρες και τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς», υπογράμμισε ο κ. Λάππας, σημειώνοντας ότι η δίωξη Τουλουπάκη θα στιγματίζει το πολιτικό σύστημα και τη δικαιοσύνη. Ιδίως για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, είπε ότι «πανηγυρίζουν οι μαφιόζοι της Οικουμένης». Όσο για τη δίωξη Τουλουπάκη, κατήγγειλε πως την είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι προκάλεσε πλήθος ακυροτήτων στην προδικασία. Ανάμεσα σε αυτές η εξέταση μαρτύρων, εκτός του θέματος της επιτροπής, όπως οι κ.κ. Αθανασίου και Τσατάνη, όπως ο Σάμπυ Μιωνής.
Αναφέρθηκε, επίσης, στα εκ διαμέτρου αντίθετα πορίσματα Ζαχαρή-Σοφουλάκη. «Ο νόμος προβλέπει ότι η εισαγγελική έρευνα γίνεται πάντα από μονοπρόσωπο όργανο που λέγεται εισαγγελέας. Γιατί είχαμε δύο εισαγγελείς ισότιμους στην έρευνα των εισαγγελικών λειτουργών; Μήπως για να ισορροπήσουμε πιθανόν κάποια κακή εξέλιξη, μήπως κάποιος εκ των δύο λοξοπατήσει; Ο κ. Σοφουλάκης δεν αφήνει γραμμή στο πόρισμά του να μην αντιμετωπίσει με επιχειρήματα τις αιτιάσεις των μηνυτών», τόνισε ο κ. Λάππας.
Αναβολή ζητούν οι συνήγοροι του Παπαγγελόπουλου
Την αναβολή της λήψης απόφασης από την Ολομέλεια της Βουλής για την άσκηση ή όχι ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ζητούν οι συνήγοροί του Δημήτρης και Λύδια Τσοβόλα.
Με ανακοίνωσή τους οι δύο δικηγόροι του κ. Παπαγγελόπουλου αναφέρουν ότι θα πρέπει να αναβληθεί η λήψη απόφασης της Ολομέλειας μέχρι να αποφασίσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επί της αίτησης ακυροτήτων διαδικασιών της Επιτροπής της Βουλής που κατέθεσε ο πρώην υπουργός στις 10 Ιουλίου.
Στην ανακοίνωση των συνηγόρων γίνεται λόγος για «απαράδεκτες και παράνομες μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής» και αναφέρονται τα εξής:
«Σήμερα πληροφορηθήκαμε ατύπως από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών στην οποία καταθέσαμε την αίτηση ακυροτήτων και άρσης αμφισβητήσεων (κατ’ άρθρο 244 παρ. 5 ΚΠΔ) κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης, και για την οποία η πλειοψηφία της Προκαταρκτικής Επιτροπής παρανόμως αρνήθηκε να κάνει πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, στο οποίο απευθύνεται η αίτηση, ότι με το από 18/7/20 έγγραφό της, λόγω αναρμοδιότητας (της Εισαγγελίας), αυτή απέστειλε την αίτηση προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή, προφανώς για να κάνει πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών. Τη διαβίβαση του ανωτέρω εγγράφου, την κράτησε σκοπίμως μυστική η Επιτροπή της Βουλής, ενόψει της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια.
Μετά την ανωτέρω εξέλιξη θα πρέπει να αναβληθεί η λήψη αποφάσεων από την Ολομέλεια της Βουλής μέχρις ότου αποφανθεί το Δικαστικό Συμβούλιο επί των ακυροτήτων που συνέβησαν κατά τη λειτουργία της Προκαταρκτικής Επιτροπής.
Γιατί, αν γίνει δεκτή η αίτηση του κ. Παπαγγελόπουλου, ακυρώνεται και η προκαταρκτική εξέταση και η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που συζητεί σήμερα την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης εναντίον του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου».
Κεγκέρογλου: Οι κυβερνήσεις δεν είναι μαγαζιά, ούτε τσιφλίκια
«Σήμερα δεν δικάζουμε κανέναν, δεν εκδικούμαστε, αλλά ούτε και προστατεύουμε κανέναν…» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, προτείνοντας να παραπεμφθεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και να ελεγχθεί για οκτώ ποινικά αδικήματα από τη Δικαιοσύνη.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κεγκέρογλου ανέβασε τους τόνους, λέγοντας πως «οι κυβερνήσεις δεν είναι μαγαζιά, ούτε τσιφλίκια και δεν έχουν λευκή επιταγή …». Πρόσθεσε πως «ο λόγος θα πρέπει να δοθεί για τη διερεύνηση της υπόθεσης αποκλειστικά μόνο στην Δικαιοσύνη, χωρίς την παρουσία των βουλευτών με “γουνάκια”», ρωτώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Αλήθεια, σας θυμίζουν τίποτα τα «γουνάκια» με τη δίωξη του Ανδρέα Παπανδρέου; Που και τότε πρωταγωνιστές ήσασταν εσείς της δήθεν Αριστερά σας, με τη μια ή την άλλη της μορφή».
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, κατά την ανάπτυξη της εισήγησή του, ανέφερε πως «το ερώτημα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν η περιβόητη υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο ή σκευωρία, είπε πως αυτό «είναι ένα ψευτοδίλημμα και εξήγησε ότι για το ΚΙΝΑΛ υπάρχει και σκάνδαλο για το πώς εκτοξεύτηκαν οι τιμές φαρμάκων και ποιες παραλήψεις υπήρχαν, αλλά είναι και σκευωρία ο τρόπος που ενοχοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικοί αντίπαλοί της».
Καταλόγισε ευθύνες και παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και ευθύνες συμμετοχής σε αυτές τις διώξεις σκευωρίας της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και με τη συμμετοχή δημοσιογράφων.
Στη σημερινή συζήτηση θα λάβει τον λόγο και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ως πρόσωπο, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στη διαδικασία.
Με την έναρξη της διαδικασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα πάρει μέρος στη συζήτηση, δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν την φαρσοκωμωδία και επιλέγει τον δύσκολο δρόμο της παραγωγής πολιτικής. Κυρίως, είπε ότι είναι δουλειά της Δικαιοσύνης και όχι των βουλευτών ο εντοπισμός των σάπιων μήλων μέσα στο πολιτικό προσωπικό.
Δεν θα συμμετάσχει το ΚΚΕ στην ψηφοφορία
Το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία που θα γίνει το βράδυ, όπως ανακοίνωσε ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Το ΚΚΕ, με τη στάση του και σήμερα, δεν θα νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες. Δηλώνουμε ευθύς εξ’ αρχής ότι δεν θα συμμετέχουμε σε αυτήν την ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί στο τέλος της συνεδρίασης. Και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ενημερώσουμε τον λαό για τα πραγματικά γεγονότα, θα συνεχίσουμε την πάλη μας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας και για την εξάλειψη των αιτιών που γεννάνε αυτά τα σκάνδαλα, δηλαδή την εξάλειψη του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος», ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος.
Η διαδικασία
Αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης, θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία επί της προτάσεως της ειδικής επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη, δηλαδή:
1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)
2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)
3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 )
4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς)
5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019)
6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ)
7. Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ)
8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαίουΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ)
Η απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν η Βουλή προσδώσει στον υπουργό την ιδιότητα του κατηγορουμένου για αξιόποινες πράξεις αναγόμενες στα καθήκοντά του, από τη δίωξη καταλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι συμμέτοχοι, οι οποίοι συμπαραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο. Στο πόρισμα της, η ΝΔ αναφέρει ότι «άσκηση δίωξης της Βουλής σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού εκ του νόμου καταλαμβάνει τους συμμετόχους στις ως άνω αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και περιγράφεται το είδος της συμμετοχής τους σε κάθε αδίκημα, ώστε, σε περίπτωση άσκησης δίωξης να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και κλήση τους από το Δικαστικό Συμβούλιο».
Από την κατάθεση του πορίσματος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής συζήτησης έως τη συζήτησή του στην Ολομέλεια, έχουν μεσολαβήσει πολύ σημαντικές εξελίξεις: τα εκ διαμέτρου αντίθετα πορίσματα των Αντεισαγγελέων Ζαχαρή και Σοφουλάκη για τους χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς, η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, η αίτηση της ιδίας να κηρυχθεί άκυρη η ασκηθείσα σε βάρος της ποινική δίωξη. Επίσης έχει ζητηθεί έρευνα για την Ελένη Ράικου, τον Ιωάννη Αγγελή, και τους Μανιαδάκη, Φρουζή και Μανία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ψευδόρκησαν στις καταθέσεις τους.
Η ΝΔ στο πόρισμα της καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και, όπως τονίζει, «φέρει απόλυτα την πολιτική ευθύνη της προσπάθειας εξόντωσης, χωρίς στοιχεία, των πολιτικών του αντιπάλων και της χειραγώγησης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης». Επίσης κατονομάζει εκείνους που πιθανολογεί πως είναι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει ότι η απόφαση δίωξης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου είναι πολιτική και ότι το πόρισμα της ΝΔ στηρίζει μεγάλο μέρος του σε καταθέσεις υπόδικων, οι οποίοι στην ειδική επιτροπή καταθέτοντας ενόρκως αρνήθηκαν συστηματικά όσα η ίδια η Novartis στον συμβιβασμό της με τις ΗΠΑ ομολογεί. «Βασική αποστολή της επιτροπής δεν ήταν μόνο να ερευνήσει τις τυχόν ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, οι οποίες, όπως αποδείχθηκε, ήταν ανύπαρκτες, αλλά να ερευνήσει χωρίς διακρίσεις ή εξαιρέσεις, τις πτυχές των πολιτικών αποφάσεων, υγειονομικών συμπεριφορών και δράσεων στον χώρο της υγείας, και κυρίως τους τρόπους με τους οποίους εξυπηρετήθηκαν τα συμφέροντα της Novartis», έχει δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορισματική του θέση επιμένοντας ότι είναι κεντρικό αίτημα του ελληνικού λαού να ερευνηθεί ποια ήταν η πολιτική επιρροή του πανίσχυρου φαρμακευτικού κολοσσού. Επίσης έχει καταγγείλει ότι αυτή την ώρα «η δικαιοσύνη είναι σε κατάσταση πολιορκίας» και ότι η δίωξη Τουλουπάκη στέλνει μήνυμα σημαντικό και γενικεύσιμο προς όλους τους δικαστές ενώπιον οικονομικών διαχειρίσεων. Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή γίνεται δε λίγες ημέρες μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε τρεις βουλευτές της ΝΔ – μέλη της προανακριτικής επιτροπής, με σοβαρές εμπλοκές και ποινικές εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη.
Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταλήξει πως υπήρξε σκευωρία την οποία έστησε το παραδικαστικό κύκλωμα με επικεφαλής τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και το οποίο επιχείρησε να σπιλώσει Έλληνες πολιτικούς. Ταυτόχρονα έχει καταγγείλει πως σκάνδαλο Novartis υπήρξε και ήταν το σκάνδαλο εκτροχιασμού της φαρμακευτικής δαπάνης από την κυβέρνηση της ΝΔ, την περίοδο 2004-2009, η οποία επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί , έως σήμερα, η Ελλάδα από τις οικονομικές αποζημιώσεις με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει να ανακοινωθεί το πόρισμα του, καθώς και όλα τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ειδική επιτροπή, στους αρμόδιους εισαγγελείς, για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των Επίκουρων Εισαγγελέων Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη.
«Το σκάνδαλο είναι υπαρκτό και η γενεσιουργός αιτία του είναι η εμπορευματοποίηση της υγείας και του φαρμάκου, σε συνδυασμό με την σύμφυση της πολιτικής εξουσίας με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων», έχει δηλώσει το ΚΚΕ για την υπόθεση Novartis. Παράλληλα όμως έχει υπογραμμίσει ότι δεν χωρούν αυταπάτες σχετικά με τις ασκούμενες παρεμβάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων στο έργο της δικαιοσύνης. «Αυτές είναι υπαρκτές, χρόνιες και αφορούν ιδιαίτερα υποθέσεις που σχετίζονται με επιχειρηματικούς ομίλους και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς ή έχουν ένα γενικότερο πολιτικό ενδιαφέρον. Βασικός μοχλός εκδήλωσης αυτών των παρεμβάσεων είναι ο ορισμός της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση», έχει δηλώσει το ΚΚΕ και έχει επισημάνει ότι υπάρχει ανάγκη πλήρους κατάργησης του άρθρου 86 του Συντάγματος (Νόμος περί ευθύνης υπουργών).
«Για άλλη μια φορά τα κόμματα εξουσίας απέδειξαν την επικινδυνότητα τους για το Έθνος. Επιδίδονται σε παιχνίδια διχασμού την ώρα που ο εχθρός βρίσκεται προ των πυλών», έχει δηλώσει η Ελληνική Λύση και έχει υπογραμμίσει ότι «πρώτιστος στόχος είναι να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα λεφτά των Ελλήνων». Έχει επίσης καταγγείλει ότι «την ώρα που οι Αμερικάνοι εισπράττουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια επειδή μια πολυεθνική έκλεψε τους Έλληνες, τα κόμματα εξουσίας προβαίνουν σε κομματικά ξεκαθαρίσματα και πράξεις αντεκδίκησης ενώ το αμείλικτο ερώτημα παραμένει. Σε ποιων τσέπες πήγαν τα λεφτά».
Το ΜέΡΑ25 δεν συμμετείχε στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής με τη θέση ότι η όλη διαδικασία αποτελεί παρωδία που ευτελίζει τόσο τη δικαιοσύνη, όσο και το πολιτικό σύστημα μέσα από την μετατροπή του Κοινοβουλίου σε διωκτική αρένα πολιτικών αντιπάλων.
«Τα πορίσματα αποτελούν μνημεία παράνομης και απαράδεκτης απόπειρας παρέμβασης στην τακτική δικαιοσύνη που διενεργεί ανάκριση σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου και στους Εισαγγελείς Διαφθοράς και στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, στους οποίους εκκρεμούν οι υποθέσεις Γεωργιάδη και Αβραμόπουλου», έχει δηλώσει ο Δημήτρης Τσοβόλας, συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και έχει καταγγείλει, όπως και ο ίδιος ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, ότι η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Προκαταρκτικής Επιτροπής, παρέκαμψε νόμους, παραβίασε θεμελιώδη δικαιώματα του κ. Παπαγγελόπουλου και προχώρησε σε πολιτική δίωξη σε βάρος ενός αθώου.