Ολοκληρώθηκε μετά από 3,5 ώρες  η συνέντευξη Τύπου του προέδρου του  ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα  στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

«Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο, αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ», είπε ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, που άρχισε πριν από λίγη ώρα. «Κατηγορούν εμάς για πιθανότητα να οδηγήσουμε τη χώρα σε μνημόνια αυτοί που οδήγησαν τη χώρα σε μνημόνια, αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

«Θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια προκειμένου να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Κατηγορούν εμάς -που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια- ότι μπορεί να οδηγήσουμε τη χώρα στη χρεοκοπία, αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και ακολουθούν ξανά συνταγές χρεοκοπίας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

«Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο, αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ, κοστολογημένα ένα προς ένα». Σχολίασε ότι αυτό που διαφέρει και είναι η μέρα με τη νύχτα με αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι το σχέδιο, το μοντέλο. «Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για το μοντέλο κατά το οποίο παίρνει χρήματα από τον πολίτη για να χρηματοδοτήσει την αισχροκέρδεια, ενώ εμείς θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια». Υποστήριξε πως αν δεν εφαρμοστεί ένα θαρραλέο ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των αδύναμων, το κόστος για την κοινωνία θα είναι δυσανάλογο για την επόμενη 4ετία.

Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη όχι από συνειδητή επιλογή, αλλά είχαμε τον εθνικό στόχο να βγάλουμε τη χώρα έξω από τα μνημόνια, είπε, σημειώνοντας ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την υποχρέωση να αποκαταστήσει όποιες αδικίες υπήρξαν στο πλαίσιο αυτού του εθνικού στόχου. Έθεσε το ερώτημα: πού είναι η μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση;

Τόσο εγώ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλάμε για αντιδημοκρατική εκτροπή, τόνισε αναφορικά με το θέμα των υποκλοπών. Σε καμία άλλη χώρα δεν θα παρέμενε ο πρωθυπουργός στη θέση του. Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που παραδέχθηκε ότι παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός, που αποκαλύφθηκε παρακολούθηση του κ. Κουκάκη και του Χρήστου Σπίρτζη, όπως είπε, είναι «πολιτική δειλία να ρίχνει την ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης στον ανιψιό του». Σχολίασε ότι δεν μπορεί αυτό να γίνεται ανεκτό από την ΚΟ της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «από σκάνδαλο Μητσοτάκη γίνεται σκάνδαλο ΝΔ». Στο ερώτημα γιατί δεν έχει επισκεφθεί την ΠτΔ να θέσει το θέμα των υποκλοπών, είπε ότι τα θέματα τα θέτει η ίδια η ζωή, «τι να θέσω στην ΠτΔ; Να της ζητήσω να παραιτήσει τον πρωθυπουργό; Δεν είναι αρμοδιότητα της…». Τόνισε ωστόσο ότι το ελάχιστο που περιμένει είναι μια σαφή δημόσια τοποθέτηση σε ό,τι αφορά το θέμα της επίκλησης του απορρήτου.

Ερωτηθείς για την υπόθεση Πιτσιόρλα είπε ότι «η ΕΥΠ επί των ημερών μας λειτουργούσε όπως ορίζει το γράμμα του νόμου, ήταν σαφέστατα προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Ως πρωθυπουργός είχα απολύτως θεσμική σχέση με τον διοικητή», είπε, θυμίζοντας ότι η ΕΥΠ ανήκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά ο διοικητής ως όφειλε τον ενημέρωνε. Ανέφερε ότι η ΕΥΠ αποφάσισε για λόγους που έχουν να κάνουν με διαλεύκανση υπόθεσης που έχει να κάνει με οικονομικό έγκλημα, να διευρύνει την έρευνα για στελέχη, όχι για υπουργούς. «Δεν έδωσα εγώ καμία εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα. Ενημερώθηκα αφού αυτή η εντολή είχε δοθεί, από τους αρμόδιους παράγοντες της ΕΥΠ σε συνεργασία με δύο εισαγγελικούς λειτουργούς. Έπραξα όπως θα έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους και ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ αν υπάρξει οποιοδήποτε στοιχείο επιβαρυντικό για τα στελέχη αυτά να με ενημερώσει». «Ουδέποτε έκτοτε είχα οποιαδήποτε τέτοια ενημέρωση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν, είμαι απόλυτα σαφής. Δεν παρακολουθούσα κανέναν, δεν έδωσα εντολή για κανέναν», υπογράμμισε και ανέφερε ότι έξι χρόνια μετά η υπόθεση αυτή έχει προχωρήσει και 7 πολίτες έχουν βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορούμενου, στους οποίους δεν είναι ο κ. Πιτσιόρλας. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο τεκμήριο αθωότητας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει ότι αυτή η υπόθεση ήταν συγκεκριμένη και όχι ένας αόριστος εθνικός λόγος. Ανέφερε ότι είχε δώσει ρητή εντολή όλα τα στοιχεία να δοθούν στην επόμενη διοίκηση και ότι ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημερωνόταν σε τακτική βάση από τον κ. Ρουμπάτη και όταν άλλαξε η κυβέρνηση δεν αρνήθηκε ο κ. Ρουμπάτης να ενημερώσει ή να παραδώσει όλους τους φακέλους στον κ. Μητσοτάκη. Σχολίασε ότι οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ κ.κ. Ρουμπάτης και ο Δραβίλλας μίλησαν, όμως «ο κ. Δεμίρης και ο κ. Κοντολέων γιατί έχουν το στόμα τους κλειστό;».

«Ας μην προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες συμψηφισμού, όσο το κάνουν θα επιβεβαιώνουν την ενοχή τους», είπε, για να τονίσει ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν προσπαθεί να πείσει ότι είναι αθώος, αλλά ότι όλοι τα ίδια κάνουν». Αυτό είναι «κατάντια για τον κ. Μητσοτάκη, είναι το πάρθιο βέλος του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου», υπογράμμισε.

Ένα χρόνο πριν από ΔΕΘ κατέθεσα προτάσεις για ενεργειακή ακρίβεια είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν είπε, στο πλαίσιο της περσινής ΔΕΘ, ούτε μια κουβέντα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που έγινε λίγες μέρες μετά «γιατί έγινε με σκανδαλώδη διαδικασία που χρήζει διερεύνησης».

«Δόθηκε η δυνατότητα σε μία πολιτική που έχει μοναδικό στόχο τη στήριξη των συμφερόντων. Με υπερκέρδη, με τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας και τρομακτική αύξηση στην τιμή της χοντρικής. Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι τον σημερινό έμμεσο τρόπο» ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας  υποστήριξε ότι η διοίκησή της ΔΕΗ έχει σπεύσει πολλές φορές να χειραγωγήσει τις τιμές της μετοχής της με προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών. Έκανε λόγο για αξιόποινες πράξεις και τόνισε ότι αυτό το πάρτι σε βάρος των φορολογουμένων θα τελειώσει κι ότι με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η ΔΕΗ θα περάσει υπό δημόσιο έλεγχο. «Τέρμα στο πάρτι αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ» κατέληξε.

Για το αν ως κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προανακριτική, τόνισε ότι «θα κάνουμε το παν η αλήθεια να μη μείνει στο σκοτάδι, θα κάνουμε πρόταση για προανακριτική Επιτροπή». Ερωτηθείς αν η αναφορά του σε «ποινικές ευθύνες» αφορά και τον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι η προανακριτική επιτροπή θα πρέπει να διαλευκάνει και να διερευνήσει ποιοι έχουν ευθύνες και να αποδώσει το πόρισμα της στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Σε ερώτηση αναφορικά με τον μηχανισμό τιμαριθμικής προσαρμογής σε ετήσια βάση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων πως όταν έχουμε αυτή τη στιγμή μια πρωτοφανή πληθωριστική κρίση που συρρικνώνει το εισόδημα, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα πρέπει με μόνιμο μηχανισμό να έχουμε τη δυνατότητα σε ετήσια βάση να καλύπτουμε τις απώλειες του κόσμου της εργασίας και να ενισχύουμε με αυτόν τον τρόπο την παραγωγικότητα. Τόνισε ότι η δέσμη μέτρων που εξήγγειλε είναι στοχευμένη στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

«Είμαστε απέναντι σε καθεστωτικές προοπτικές και νοοτροπίες», «τα καθεστώτα όταν τρίζουν καταφεύγουν στο τελευταίο σκαλοπάτι που είναι η καταστολή και ο αυταρχισμός», είπε ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση με αφορμή την επέμβαση της αστυνομίας σε συναυλία στο ΑΠΘ την Παρασκευή, ενώ προειδοποίησε «να μην επιχειρήσουν από εδώ και στο εξής την κλιμάκωση της έντασης». Σημείωσε ότι το όπλο που έχουν οι νέοι είναι η άποψη τους και η ψήφος τους, προσθέτοντας ότι καμία μεγάλη αλλαγή δεν έγινε χωρίς τους νέους στην πρώτη γραμμή. Τόνισε ότι οι εκλογές θα είναι ένας ειρηνικός αγώνας, όπως είπε χθες στην ομιλία του, και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πέσει στην «παγίδα της έντασης».

Σε ερώτηση για το σχέδιο που περιέγραψε στην ομιλία του για την Εθνική Τράπεζα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι τράπεζες επιβιώνουν τα τελευταία χρόνια επειδή ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος έχει ματώσει με δισ. ευρώ στήριξής τους, τονίζοντας ότι σε καμία οικονομική επιστήμη δεν μπορεί αυτός που βάζει χρήματα να μην έχει κανένα δικαίωμα. «Εικάζω ότι ένας από τους λόγους που ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μείνει μέχρι τέλους στην καρέκλα του είναι για να ολοκληρώσει ένα ακόμα μεγάλο ντηλ. Το πρώτο ήταν η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, το δεύτερο η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, μετά η ΔΕΗ. Τώρα πάμε για ένα τέταρτο και θέλω να είμαι απόλυτα σαφής, εδώ είναι κρίσιμο ζήτημα για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και το μήνυμα μου είναι σαφές: δεν είναι περιουσία οικογενειακή του κ. Μητσοτάκη τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων για να σώσουν τις τράπεζες.

«Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το πολιτικό αδιέξοδο του ότι είναι απερχόμενος πρωθυπουργός και ψάχνει να βρει διέξοδο, δεν θα του δώσουμε καμία διέξοδο», απάντησε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς αν θα συναινούσε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, με αφορμή αποστροφή του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την περασμένη Κυριακή στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Τσίπρας για κυβέρνηση συνεργασίας

«Προφανώς και μπορώ να συνεργαστώ με κόμματα με τα οποία έχω πολιτικές διαφορές. Αλλά το βάρος που θα έχει προγραμματική σύγκληση θα έχει να κάνει με το βάρος που θα έχει δώσει ο λαός στα πολιτικά κόμματα. Για να προχωρήσει αυτή η προοπτική της νέας μεγάλης αλλαγής υπάρχει μόνο μία εκδοχή: Να είναι πρώτο σε κόμμα στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις»

«Δεν έχω μπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις όχι ότι δεν λαμβάνω υπόψιν μου τα στοιχεία, τις τάσεις, αλλά δεν έχω εμπιστοσύνη στις μετρήσεις που βλέπουν το φως τη δημοσιότητας».

«Έχω ζητήσει παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές»

Σε ερώτηση αν θα ζητήσει παραίτηση Μητσοτάκη για τις υποκλοπές: «Έχω ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και την διενέργεια εκλογών γιατί θεωρώ ότι προέχει η μεγάλη εικόνα. Κι αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό».

«Από την Εξεταστική Επιτροπή δεν περιμένω απολύτως τίποτα, από το να δω πόσο πιο βαθιά μπορεί να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πόσο περισσότερο μπορεί να εξευτελίσει την κοινοβουλευτική διαδικασία», είπε ακόμα. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λάμψει η αλήθεια». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «Θα κάνουμε πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή μετά τις εκλογές» για να διελευκάνει ποιοι έχουν οι ευθύνες.

Για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

«Απολύτως απρόκλητη η ένταση στο ΑΠΘ και απολύτως ενορχηστρωμένη για να αλλάξει η ατζέντα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον εκλογικό νόμο είπε ότι «Εγώ δεν είμαι κωλοτούμπας, είμαι θεσμικός. Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το βαθύ του αδιέξοδο. Δεν θα του δώσουμε καμία διέξοδο».

Για την πορεία του χρέους είπε ότι «Εμείς το ρυθμίσαμε το χρέος. Χάρη στη δική μας ρύθμιση, το επόμενο διάστημα έχουμε έναν βατό ορίζοντα αποπληρωμών».

Στόχος μας να κάνουμε μια κυβέρνηση με νίκη ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, ξεκαθάρισε σε ερώτηση για τις εκλογές. «Επιδιώκουμε στις εκλογές να είμαστε πρώτο κόμμα για προοδευτική κυβέρνηση» και τόνισε ότι «η σύμπραξή μας με τη ΝΔ θα ήταν τερατογένεση. «Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Κάτι τέτοιο θα ήταν πράγματι τερατογένεση».

Δεν είναι περιουσία οικογενειακή του κ. Μητσοτάκη τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων για να σώσουν τις τράπεζες

Δεν περιμένω απολύτως τίποτα, απλά περιμένω να δω πόσο πιο χαμηλά θα πέσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, πόσο πιο βαθιά μπορεί να ευτελίσει την κοινοβουλευτική διαδικασία, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς τί περιμένει από αυτή την Εξεταστική εφόσον δεν καλούνται βασικά πρόσωπα. Έχω ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί μπροστά στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού και επιδιώκω αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό, είπε, σχολιάζοντας επιπλέον ότι «το Κυριάκος Gate είναι πλέον ΝΔ Gate».

Για τα ελληνοτουρκικά

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ρητοτορική κλιμάκωση από τον κ. Ερντογάν, είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΕΡΤ και του Γιάννη Φασουλά.

«Βεβαίως, υπάρχει ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία, αλλά δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε. Πρέπει να δούμε με ποια στρατηγική θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κλιμάκωση ώστε να μην υπάρξει ένταση» είπε και συνέχισε: «Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του πριν μια βδομάδα να λέει “γιοκ” στον κ. Ερντογάν. Εγώ θα περίμενα το γιοκ να το λέει εκεί που πρέπει, όχι μόνο στο κοινό του στο Βελλίδειο. Να λέει “γιοκ” στο Oruc Reis, να λέει “γιοκ” στο Turkaegean. Στις κρίσιμες στιγμές να λέει “γιοκ”».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε με τον αμυνόμενο. Οφείλουμε, όμως, να παρακολουθούμε τις διεθνείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στρατηγικής από την πλευρά της Ε.Ε. Θεωρούμε ότι ο μεγάλος ηττημένος, πέρα από τον ουκρανικό λαό, είναι η Ευρώπη. Έχει τεράστιο έλλειμμα στρατηγικής. Η Ρωσία δεν χάνει οικονομικά. Η Ευρώπη χάνει αυτή τη στιγμή».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Έβρου είπε:

Να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί υπερασπιστήκαμε το κύρος της χώρας; είπε και συνέχισε λέγοντας ότι είναι σαφές ότι αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα κάθε χώρας να προστατεύει τα σύνορά της. Αλλά είναι επίσης υποχρέωση κάθε κυβέρνησης να τηρεί τους στοιχειώδους ανθρωπιστικούς όρους.

Για το μεταναστευτικό και τον φράχτη στον Έβρο

Κάποιες φορές, η επανάληψη μιας διαστρεβλωμένης διατύπωσης διαμορφώνει συνείδηση. Είναι δυνατόν εγώ να είπα ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα; είπε και συνέχισε:

«Προφανώς δεν αντιτιθέμεθα στην πρακτική, εκεί που υπάρχουν περάσματα να υπάρχει έλεγχος. Πώς μπορεί κανείς να αποτρέψει τους απελπισμένους και κυρίως αν δεν υπάρχουν άλλες πολιτικές. Οι μεταναστευτικές ροές δεν είναι ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά ένα ευρωπαϊκό».

Ακόμα χαρακτήρισε «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» τα περί ρωσικής παρέμβασης στις ερχόμενες εκλογές.

Με γνώμονα την ανανέωση θα συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για πρόσωπα που δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας είπε: «Φανταστείτε αν δεν είχε γίνει η συνθήκη των Πρεσπών, τι πιέσεις θα είχε δεχτεί η σημερινή κυβέρνηση προκειμένου η γειτονική μας χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ.

Για το μετρό Θεσσαλονίκης
«Δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το 2025. Κι όσο καθυστερεί, τόσο θα πληρώνουμε τον εργολάβο, σημείωσε.

«Οι πρώτες εκλογές είναι κρίσιμες»

Στο μυαλό μου δεν είναι οι δεύτερες εκλογές, στο μυαλό μου είναι οι πρώτες είπε ο κ. Τσίπρας. «Αυτές είναι οι κρίσιμες και σε αυτό συμφωνούμε με τον κ. Μητσοτάκη. Όποιος χάσει τις πρώτες εκλογές, αυτός χάνει τις πολιτικές εξελίξεις».

Ερωτηθείς για το πώς ορίζει τη μεσαία τάξη απάντησε: «Είναι άλλος ο αυστηρά οικονομικός ορισμός και άλλο αυτό που αντιλαμβάνεται η κοινωνία. Πάντως ο μεγάλος αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών ανήκει στην μεσαία τάξη. Και εμείς προτείναμε μέτρα για την αποκατάσταση των αδικιών και την ενίσχυσή τους».

Σε ερώτηση για τα εκλογικά και μετεκλογικά σενάρια απάντησε: «Το 2015 σχηματίσαμε κυβέρνηση με ένα μπόνους που πιστεύαμε ότι δεν είναι δίκαιο. Δεν θα αφήσουμε τον τόπο σε ακυβερνησία, αν τα πράγματα έλθουν έτσι που πάμε σε δεύτερες εκλογές. Αλλά και σε αυτή την εκδοχή θα επιδιώξουμε την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου. Στο μυαλό μου δεν είναι οι δεύτερες εκλογές, είναι οι πρώτες, γιατί όποιος τις χάσει χάνει και το τραίνο των πολιτικών εξελίξεων. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος, θα έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Αν ο κ. Μητσοτάκης βγει πρώτος, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες».

Για το αν συμφωνεί με τους αμυντικούς εξοπλισμούς, είπε: «Είναι αναγκαία η ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, γι’ αυτό και ψηφίσαμε κάποιες από τις αγορές, όπως τα πρώτα Ραφάλ και τις φρεγάτες, ενώ είμαστε επικριτικοί στα υπόλοιπα. Επίσης είμαστε επικριτικοί στο ότι η κυβέρνηση κάνει εξοπλισμούς χωρίς πρόβλεψη για ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας. Θα δώσουμε 14 δισ. για εξοπλισμούς και ούτε μία βίδα δεν θα μπει στην ελληνική βιομηχανία. Το θεωρώ αδιανόητο. Η κριτική μας έχει δύο άξονες: Ο πρώτος είναι ότι δεν μπορείς να βασίζεσαι μονόπλευρα στην ενίσχυση των εξοπλισμών και ο δεύτερος ότι δεν μπορείς να κάνεις τέτοιους εξοπλισμούς χωρίς καμία πρόβλεψη για τη ελληνική βιομηχανία. Εμείς θα επαναδιαπραγματευτούμε συμβάσεις όπως η σύμβαση για τις φρεγάτες».

Σε ερώτηση για το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας που έβαλε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη Κυριακή, είπε ότι «το δίλημμα της κάλπης ξεπερνά τα πρόσωπα, το δίλημμα είναι δημοκρατία ή παρακράτος, δημοκρατική συμμαχία ή αγία οικογένεια. Όμως μιας και με προκαλεί ο κ. Μητσοτάκης, σηκώνω το γάντι και δέχομαι να μονομαχήσουμε ενώπιον του ελληνικού λαού, χωρίς στημένες ερωτήσεις, με μία ανοικτή δημοκρατική διαδικασία. Ο κ. Μητσοτάκης το απέφυγε το 2019, τον καλώ να το κάνει τώρα, ακόμη και αν έχει αποφασίσει να μην κάνουμε εκλογές άμεσα».