Mετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς υιοθετήθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής η θέση ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, το συμβούλιο αποφάσισε την ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης στη Συρία και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός λαμβάνοντας υπόψη και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε δε αιχμές κατά των ΗΠΑ σημειώνοντας πως με την απόφασή του να αποχωρήσουν άφησαν χώρο τον Τούρκο πρόεδρο.

Παράλληλα, ομόφωνα οι Ευρωπαίοι καταδίκασαν την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και υιοθέτησαν τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών για κυρώσεις.

«Κινηθήκαμε με σχέδιο στο μεταναστευτικό και προχωρά το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που θα περίμενε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που ξεπερνά την Ελλάδα σε τρεις μήνες. Χρειάζεται να δείξουμε ανθρώπινο πρόσωπο και ταυτόχρονα μεγαλύτερη συνέπεια στην φύλαξη των συνόρων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους για το θέμα αλλά δεν υπάρχει όση στήριξη θα ήθελα. Το ζήτημα είναι να μειώσουμε τις ροές και να στείλουμε το μήνυμα ότι οι οικονομικοί μετανάστες θα επιστρέφουν και δεν αξίζει να πληρώσουν τους διακινητές γιατί θα χάσουν».

Συμπλήρωσε δε ότι το plan b θα ήταν ένα τολμηρό σχέδιο για μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ.

Σχετικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού, είπε ότι είναι ανοικτός σε οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική και ότι είναι ο τελευταίος που θα επέρριπτε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση ως άλλοθι για ενδεχόμενες αδυναμίες της δική του κυβέρνησης. «Γνωρίζετε, όμως, τους αριθμούς. Ήταν δραματική η αύξηση των ροών. Κινηθήκαμε γρήγορα και με συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο λαμβάνει και νομοθετική υπόσταση», προσέθεσε ενώ αναφέρθηκε στο θέμα του ασύλου.

«Όποιος δεν δικαιούται άσυλο να επιστρέφει γρήγορα στην Τουρκία. Είχαν έρθει 50.000 και είχαν επιστρέψει 2.000. Παίρνουμε αποφάσεις και για την αποσυμφόρηση των νησιών. Θα κάνουμε όσο το δυνατόν πιο δίκαιο επιμερισμό με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες. Μεριμνήσαμε για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Σε όλο αυτό δεν βρήκαμε στρωμένο χαλί. Κατανοώ ότι το θέμα προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις. Είμαι σίγουρος ότι η κοινωνία καταλαβαίνει ότι το θέμα είναι μεγαλύτερο από την Ελλάδα και βλέπει μια κυβέρνηση με άλλη πολίτικη αντιμετώπισης από την προηγουμένη. Δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που θα περίμενε να έχουμε δώσει οριστική λύση σε τρεις μήνες», υπογράμμισε.

Και απαντώντας σε παρεμφερή ερώτηση συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα λαμβάνει οικονομική υποστήριξη. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό είναι ευρύτερο, είναι θεσμικό. Συμφώνησε και η νέα πρόεδρος της Επιτροπής ότι θα πρέπει να θέσουμε σε αναμόρφωση το σύστημα του Δουβλίνου και του μηχανισμού ασύλου.

«Υπάρχει ζήτημα με ορισμένες χώρες που δεν θέλουν να συμμετέχουν στον επιμερισμό του προβλήματος. Το ξαναείπα ότι η πολιτική αυτή δεν στέκει, είναι απαράδεκτη. Δεν μπορεί να μιλάμε για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να μην δέχονται κανένα επιμερισμό. Υπάρχει αναγνώριση ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή. Υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση ώστε να υποστηριχθεί η Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια. Αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του θα είμαστε πάντα αντιμέτωποι με αυξημένες ροές. Πρέπει να καταλάβει αυτός που δεν δικαιούται άσυλο ότι αν δώσει τα λεφτά του στο διακινητή, θα τα χάσει γιατί θα επιστρέψει πίσω», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ για το plan B, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν κινδυνολογεί και ούτε του αρέσει να μεγαλοποιεί το πρόβλημα. «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η ΕΕ μπορεί να ξαναπιαστεί απροετοίμαστη σε αυτό το ενδεχόμενο. Δεν εκτιμώ ότι θα κάνει η Τουρκία αυτό που απειλεί να κάνει, δηλαδή να ανοίξει τα σύνορα. Αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο ενδεχόμενο ώστε να μην τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις», επισήμανε.

Για το ίδιο θέμα είπε ότι δεν υπάρχει έτοιμο σχέδιο Β αλλά ότι θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο.

«Ελπίζω και εύχομαι ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο ποτέ να ζητήσουμε το κάτι παραπάνω», υπογράμμισε.

Για το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει κατανόηση στην ελληνική κοινωνία ότι δεν μπορούν σε νησιά όπως η Λέσβος και η Σάμος να έχουμε αριθμό προσφύγων και μεταναστών που πλησιάζει τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων.

Ερωτώμενος για τη Βόρεια Μακεδονία απάντησε πως «δεν έχω επικοινωνήσει με τον κ. Ζάεφ όσο ήταν εδώ» και επανέλαβε όσα είχε πει στον ομόλογό του ότι δεν θα θέσει – έστω και εάν είναι προβληματική- τη συμφωνία των Πρεσπών στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας αλλά θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο και λυθούν εκκρεμότητες όπως τα εμπορικά σήματα. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει τις εσωτερικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα.

«Εκεί που δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε, δυστυχώς, ήταν στη διεύρυνση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Το ζήτημα παραπέμπεται για το 2020. Δεν κατέστη εφικτό να δώσουμε ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων», συνέχισε και προσέθεσε: «Η Ελλάδα πάντα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Έχουμε θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για τη Βόρεια Μακεδονία αφορά στην απόλυτη συμμόρφωση με τη συμφωνία των Πρεσπών. Μεταφέρω τους προβληματισμούς για τις πτυχές αυτής της συμφωνίας και γιατί τη θεωρούμε προβληματική. Από τη στιγμή όμως που έχει κυρωθεί είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε».

Για την Αλβανία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτές οι προϋποθέσεις έχουν να κάνουν με το κράτος δικαίου γενικά, και εξειδικευμένα με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, όπως αυτό του αυτοπροσδιορισμού ενόψει της κρίσιμης απογραφής το 2020 αλλά και τα περιουσιακά δικαιώματα.

Επ’ αυτού συμπλήρωσε ότι δεν κατέστη εφικτή η ομοφωνία καθώς τρεις χώρες διαφώνησαν. «Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι καλό και για τη γενικότερη σταθερότητα των Βαλκανίων αλλά δεν είναι καλό και για την Ελλάδα. Το κυριότερο όπλο στα χέρια της Ελλάδας αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική αυτών των χωρών. Όσο πιο κοντά είναι στην ευρωπαϊκή πορεία αυτές οι χώρες, τόσο θα δίνεται η δυνατότητα στο πλαίσιο των αλλαγών που θα πρέπει να κάνουν, να αντιμετωπίζουμε και ζητήματα σε διμερές επίπεδο», εξήγησε.

Για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-27, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα μας προσήλθε με ξεκάθαρη θέση, η οποία απηχεί και την πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ. «Το συνολικό επίπεδο των διαθέσιμων πόρων δεν μπορεί να κινηθεί κάτω από την πρόταση της Επιτροπής. Οποιαδήποτε υποχώρηση θα σήμαινε εκπτώσεις στη φιλόδοξη ατζέντα που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη πενταετία», τόνισε. «Ο πήχης που ετέθη αποτελεί τη θέση αφετηρίας της πατρίδας μας και της πλειοψηφίας των κρατών μελών της ΕΕ», συνέχισε ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που συνδέουν τη χρηματοδότηση με παραμέτρους που έχουν σχέση με το κράτος δικαίου, τις περιβαλλοντικές στρατηγικές και άλλα.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για δύσκολη διαπραγμάτευση με αποκλίνουσες απόψεις και τόνισε: «Αν η Ευρώπη θέλει να παίξει ουσιαστικό, οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο θα πρέπει αυτό να συνοδεύεται από τους κατάλληλους πόρους».

Ειδικά για την ΚΑΠ, είπε ότι βεβαίως χρειάζονται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και στον Πυλώνα 1 και στον Πυλώνα 2 αλλά «δεν θα δεχθούμε μείωση πόρων».

Πολύ θετικό χαρακτήρισε γεγονός ότι επιτυγχάνεται μια συμφωνία για το Brexit μετά τη σύνοδο Κορυφής. Υπήρξε όπως είπε ανακούφιση αλλά και θλίψη, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικυρωθεί η συμφωνία από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε, πως η παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και η στρατηγική σχέση με την Ελλάδα δεν τίθεται εν αμφιβόλω.

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/456937521696093/