Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ορκίσθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι πέντε υπουργοί και υφυπουργοί – όλοι με θρησκευτικό όρκο.

Η ορκωμοσία των κ.κ. Σκέρτσου, Οικονόμου, Τριαντόπουλου, Λιβάνιου και Στύλιου έγινε από τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο, ο οποίος ευχήθηκε στα πέντε κυβερνητικά στελέχη, «καλή δύναμη να έχετε». Ακολούθησαν τα καθιερωμένα «πηγαδάκια» με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους πέντε υπουργούς και υφυπουργούς, ενώ παρευρέθησαν και λιγοστοί συγγενείς τους.

Είναι εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι ανασχηματισμός, καθώς δεν μπαίνει κάποιο νέο πρόσωπο στην κυβέρνηση, λένε κυβερνητικές πηγές για τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν πριν λίγη ώρα από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Η εμπειρία των τελευταίων κρίσεων (πανδημία, φωτιές κλπ) υπέδειξαν το μετασχηματισμό του μηχανισμού στο Μαξίμου, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιούργησαν αυτές οι κρίσεις.

Η εσωτερική αναδιάταξη των δυνάμεων στο Μαξίμου ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από τον Πρωθυπουργό στη δήλωση της Δευτέρας («όλες τις κρίσεις τις ξεπεράσαμε με πείσμα και ενότητα. Αυτό θα γίνει και τώρα, με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά»), στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ουσιαστικά πρόκειται για αλλαγές σε δυο φάσεις. Ο ανασχηματισμός θα γίνει, αλλά θα γίνει στην ώρα που θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός, όπως λένε οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Οι αλλαγές που έγιναν με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

– Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος-Γεώργιος Σκέρτσος αναλαμβάνει Υπουργός Επικρατείας, με τις ίδιες αρμοδιότητες.

– Ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

– Ο έως σήμερα Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Οικονόμου αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Στη θέση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου παραμένει η κυρία Αριστοτελία Πελώνη.

– Ο έως σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του κυρίου Ιωάννη Οικονόμου.

– Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του κυρίου Γεώργιου Στύλιου.

 

Δουλειά, δουλειά, δουλειά…

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, όταν τον πλησίασαν οι δημοσιογράφοι ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό. «Έχουμε να κάνουμε πολλά. Έχουμε δύσκολο έργο» είπε.

«Είμαστε σε περίσταση δύσκολη διότι δοκιμάστηκε ο τόπος από τις πυρκαγιές. Έχουμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα για να επιστρέψουμε στην κατάσταση που ήταν τα πράγματα πριν» είπε στην κάμερα της ΕΡΤ προσερχόμενος ο Γιώργος Στύλιος. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικός ο τομέας της αγροτικής οικονομίας. «Θα δουλέψουμε καλά και δυνατά», σημείωσε.

«Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Αυτό έχουμε μπροστά μας και αυτό θα πράξουμε» είπε ο Θεόδωρος Λιβάνιος.

«Από την ερχόμενη εβδομάδα θα τα λέμε πολύ συχνά» είπε στην κάμερα της ΕΡΤ ο Άκης Σκέρτσος . «Έχουμε να αναδείξουμε το έργο της κυβέρνησης. Είναι δύσκολη στιγμή, θα παλέψουμε, θα τα καταφέρουμε» είπε νωρίτερα μπαίνοντας στο προεδρικό για την ορκωμοσία.

Όπως σημειώνει η ΕΡΤ, μετά την ολοκήρωση της διαδικασίας ο πρωθυπουργός έφυγε πεζός για το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις ωστόσο ακούγοντας τους δημοσιογράφους να τον ρωτούν “πότε θα γίνει ο κανονικός ανασχηματισμός;” αρκέστηκε απλά να χαμογελάσει.