Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι αυτοψίες στα ακίνητα που έχουν καταστραφεί από την κακοκαιρία «Daniel». Όπως ανακοίνωσε στην καθημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστος Τριαντόπουλος, μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης έχουν περίπου 5.000 αυτοψίες σε κατοικίες, ενώ 3.000 επιχειρήσεις έχουν ήδη υποβάλλει σχετική αίτηση. Ο κ. Τριαντόπουλος επανέλαβε τα μέτρα άμεσης ανακούφισης που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση. 

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη είπε ότι 48 άτομα διαγνώστηκαν με γαστρεντερίδα και 65 με λοιμώξεις του αναπνευστικού σε σύνολο περίπου 1.400 ατόμων που επισκέφθηκαν την Τρίτη τις δομές υγείας. Με βάση τα τελευταία εργαστηριακά δεδομένα το νερό στον Βόλο δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση και χρειάζεται βρασμό για τρία λεπτά. Το ίδιο ισχύει για τους δήμους Νοτίου Πηλίου, Σοφάδων, Παλαμά, Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Φαρσάλων, Κιλελέρ, Πύλης και Φαρκαδόνας. Λόγω της πλημμύρας, είπε η κ. Αγαπηδάκη, παρατηρήθηκαν προβλήματα στη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους στον Βόλο, ωστόσο αυτά επιλύθηκαν.

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι έχουν δηλωθεί νεκρά 49.050 αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή, 40.330 πτηνά, 43.980 σμήνη μελισσών. Από αυτά έχει γίνει διαχείρηση σε 24.856 νεκρά ζώα, συμπεριλαμβανομένων 7.500 χοιρινά, 35 βοοειδή, 23.900 πτηνά. Η διαχείριση γίνεται σε πιστοποιημένους χώρους σε Κοζάνη, Βέροια και Καβάλα. Ο κ. Αυγενάκης είπε ότι η επεξεργασία των δηλώσεων από τους κτηνοτρόφους γίνεται γρήγορα ώστε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να δοθούν χρήματα στους παραγωγούς. Ήδη 27 κλιμάκια βρίσκονται επί ποδός για να κάνουν καταγραφές. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός είπε ότι όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες στις περιοχές των Τρικάλων, της Λάρισας και της Καρδίτσας είναι ανοιχτές, εκτός από τον άξονα Τρικάλων - Λάρισας και καταβάλλονται προσπάθειες για να ανοίξει το ρεύμα προς Λάρισα. Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης, ενώ ζημιές υπάρχουν στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Ο κ. Αρτοποιός πρόσθεσε ότι το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής έχει δεχτεί περίπου 12.000 κλήσεις, ενώ έχουν γίνει περισσότερες από 4.500 διασώσεις, 807 εκ των οποίων από αέρος. Η Πυροσβεστική, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι ομάδες εθελοντών συνεχίζουν να επιχειρούν στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλη Λάρισας, στα χωριά των Τεμπών μέχρι το Κιλελέρ και στα χωριά κοντά στη λίμνη Κάρλα.

Παρακολουθήσετε την ενημέρωση: