Τράπεζες και σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα στο Λίβανο, όπου οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν τους δημοσίους υπαλλήλους να φτάσουν στο χώρο εργασίας τους, σε μια νέα κινητοποίηση ενάντια στην εξουσία της «ελίτ».
Από τις 17 Οκτωβρίου η χώρα ζει στους ρυθμούς ενός πρωτόγνωρου κινήματος το οποίο ζητά την απομάκρυνση ολόκληρης της παλαιάς πολιτικής τάξης, που δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου εδώ και δεκαετίες. Πολλοί Λιβανέζοι θεωρούν την ελίτ αυτήν διεφθαρμένη και ανίκανη να βάλει τέλος στον οικονομικό μαρασμό.
Ο πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι παραιτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου και μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν δήλωσε απόψε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Χαρίρι, ότι ο τελευταίος διστάζει να αναλάβει και πάλι την πρωθυπουργία. Ο ίδιος ο Αούν θα στήριζε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών-πολιτικών. Οι επίσημες συνομιλίες για τον διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού θα ξεκινήσουν την Πέμπτη ή την Παρασκευή.
Αναφερόμενος στη Χεζμπολάχ, ο Λιβανέζος πρόεδρος τόνισε ότι οι ξένες χώρες δεν μπορούν να του επιβάλουν να «ξεφορτωθεί» ένα κόμμα που εκπροσωπεί τουλάχιστον το ένα τρίτο των πολιτών.
Νωρίτερα, δεκάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο της Βηρυτού ζήτησαν μια «ανεξάρτητη δικαστική εξουσία» και προσπάθησαν να εμποδίσουν δικαστές και δικηγόρους να μπουν στο κτίριο.
Στο Αλέι, στην Τύρο και στην Μπααλμπέκ, διαδηλωτές οργάνωσαν καθιστικές διαμαρτυρίες έξω ή μέσα στα γραφεία των δημόσιων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών. Οι εργαζόμενοι των δύο κυριότερων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, της Alfa και της Touch, ξεκίνησαν απεργία επ’ αόριστον.
Πολλά σχολεία και πανεπιστήμια παρέμειναν κλειστά, όπως και οι τράπεζες οι οποίες προκήρυξαν απεργία μετά τις εντάσεις που σημειώθηκαν με πελάτες τους την περασμένη εβδομάδα. Η Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι εργάζεται ώστε οι τραπεζοϋπάλληλοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους το συντομότερο δυνατόν και να είναι ασφαλείς.
Διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους
Διαδηλωτές στον Λίβανο απέκλεισαν δρόμους με φλεγόμενα ελαστικά σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Βηρυτού απόψε το βράδυ, μετά την έκκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος Μισέλ Αούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μετέδωσε το εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Λιβάνου.
Στη συνέντευξη αυτή, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο πρόεδρος κάλεσε τους διαμαρτυρόμενους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τονίζοντας ότι τα αιτήματά τους “ακούστηκαν”. Προειδοποίησε επίσης ότι θα επέλθει “καταστροφή” αν παραμείνουν στους δρόμους.