Το θρίλερ με τις μαζικές εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο βάζει εκ νέου φωτιά στη Μέση Ανατολή, καθώς την ώρα που αναζητούνται στοιχεία για το πώς ακριβώς οργανώθηκε η πρωτοφανής αυτή επιχείρηση –για την οποία το Ισραήλ προσώρας αποφεύγει οποιοδήποτε επίσημο σχόλιο περί ανάμειξής του– αναζητούνται επίσης και οι απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ και εξ αντανακλάσεως με το Ιράν.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το επικρατέστερο σενάριο φαίνεται να είναι πως οι μπαταρίες των χιλιάδων βομβητών που χρησιμοποιούσαν τα στελέχη της Χεζμπολάχ ήταν παγιδευμένες με μικρή ποσότητα εκρηκτικών και εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα, έχοντας ως αποτέλεσμα τον θάνατο άνω των 10 ατόμων και τον τραυματισμό 3.000.

Η προμήθεια των συσκευών φαίνεται να έγινε από την Ταϊβάν, ωστόσο υπάρχει και εμπλοκή ουγγρικής εταιρείας στην κατασκευή τους, η οποία ωστόσο υποστηρίζει πως ήταν ο ενδιάμεσος και όχι ο κατασκευαστής των βομβητών ή των μπαταριών τους. Τα πρώτα στοιχεία μάλιστα από τη δημοσιογραφική έρευνα φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η ουγγρική εταιρεία ήταν επί της ουσίας «φάντασμα», καθώς δεν εμφανίζεται να έχει φυσική δραστηριότητα στο κτήριο που δηλώνεται ως έδρα της.

Ακόμη και στην πλευρά της Χεζμπολάχ πάντως υπάρχει αμηχανία, αν και δηλώνεται με βεβαιότητα πως οι βομβητές – τους οποίους χρησιμοποιούσαν τα στελέχη της για ασφάλεια αντί κινητών τηλεφώνων ή άλλων συσκευών, αλλά και άμαχοι, όπως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων του Λιβάνου– ήταν πράγματι παγιδευμένοι με εκρηκτικά, δείχνοντας ασφαλώς προς την πλευρά του Ισραήλ.

Μάλιστα, ανάμεσα στα σενάρια που κυκλοφορούν βρίσκεται αυτό που θέλει τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες να προχώρησαν στην ενεργοποίηση των εκρηκτικών και το περίεργο αυτό χτύπημα προκειμένου να μη χάσουν την ευκαιρία, έστω κι αν ρίσκαραν, καθώς δεδομένης της έντασης που έχει συσσωρευτεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο ενός ολοκληρωτικού πολέμου ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και εκτιμήσεις, το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στα νότια του Λιβάνου – ή άλλως στα βόρεια σύνορά του. Συνεπώς, είχε κάθε λόγο να επιδιώκει την αποδιοργάνωση της Χεζμπολάχ που φαίνεται να πέτυχε με αυτήν την επίθεση. Για τις προθέσεις του όσον αφορά τη διεξαγωγή «μιας επιχείρησης σύντομα στον Λίβανο» φέρεται να είχε ενημερώσει ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν, ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν είχε δώσει λεπτομέρειες, ούτε η ενημέρωση αυτή είχε αξιολογηθεί από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Είναι πάντως ξεκάθαρη πλέον η στρατηγική που ακολουθεί το Ισραήλ και θα συνεχίσει ν’ ακολουθεί το επόμενο διάστημα, επιδιώκοντας να ξεκαθαρίσει το μέτωπο στα βόρεια σύνορά του, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη σύνδεση των γεγονότων με όσα διαδραματίζονται σχεδόν έναν χρόνο τώρα στα νότια και συγκεκριμένα στη Λωρίδα της Γάζας και τις συγκρούσεις με τη Χαμάς.

Πάντως, η Χεζμπολάχ από την πλευρά της δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα χέρια και προειδοποιεί με αντίποινα το Ισραήλ, ενώ πάντοτε υπάρχει από πίσω και ο παράγοντας Τεχεράνη. Διότι είναι γνωστό ότι η οργάνωση αποτελεί τον σύμμαχο του Ιράν στην περιοχή και το Ιράν με τη σειρά του έχει διαμηνύσει λόγω και έργω ότι δεν θα παραμείνει αμέτοχο στην ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Σημειώνεται άλλωστε ότι ανάμεσα στους τραυματίες από τους βομβητές που εξερράγησαν συμπεριλαμβάνεται ο Ιρανός πρεσβευτής στον Λίβανο.