Στον ταλαιπωρημένο Λίβανο, συνέβησαν πολλά τις τελευταίες ώρες. Όχι ότι είναι πρωτόγνωρα όλα αυτά εκεί, αλλά η βία δεν θα καταστεί ποτέ κανονικότητα, έστω και αν μερικές φορές έχει διάρκεια.

Μια πανέμορφη χώρα, η χώρα των κέδρων, που μερικές δεκαετίες πριν αποτελούσε ένα γαλήνιο θέρετρο, υποφέρει τα πάνδεινα, ελέω της έλευσης εκεί του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Οι χριστιανοί πολέμησαν γενναία, κατάφεραν και κρατήθηκαν στη γη τους.

Όσοι έχουμε περπατήσει στους δρόμους της Βηρυτού, όσοι ανάψαμε ένα κερί στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, ακούσαμε πολλές ιστορίες. Ιστορίες μαχών, αγώνων για την επιβίωση στον χριστιανικό Λίβανο που απειλήθηκε, αλλά κράτησε τα μετερίζια του, με οδηγό του πάντα την πίστη. Διατηρήθηκε όμως από τους ομόθρησκούς μας ο έλεγχος του στρατού και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Μας τα είπαν με το νι και με το σίγμα στην απερίγραπτα ειδυλλιακή και χριστιανική Μπρουμάνα (αραμαϊκό όνομα), ενώ γευματίζαμε με θέα τη Βηρυτό. Αλλά, η Χεζμπολάχ με τη βοήθεια της Τεχεράνης, έκανε τη ζωή στον Λίβανο πολύ δύσκολη και δη επί μακρόν. Ήρθε όμως η Νέμεσις. Από εποχή σε εποχή τίποτα δεν αλλάζει κι όμως τα πάντα είναι διαφορετικά, είπε ο Άλντους Χάξλεϊ. Αυτή η ρήση του έχει το βάθος της. Ήξερε ο Άγγλος συγγραφέας, έβλεπε πολύ μπροστά όπως αποδείχθηκε. 

Στη Μέση Ανατολή, μετά τους αιματηρούς τυχοδιωκτισμούς εκεί των ριζοσπαστών του Ισλάμ, σουνιτών και σιιτών, το αίμα ρέει εκ νέου. Το Ισραήλ πολεμά για όλη τη Δύση και, μετά τα φοβερά εγκλήματα της Χαμάς, δείχνει πολύ αποφασισμένο αυτήν τη φορά να ξεκάνει μία και καλή όσους απειλούν την ασφάλειά του και να φέρει πίσω τους Ισραηλινούς ομήρους.

Τα χτυπήματά του είναι ακριβή, με την αντικατασκοπία του να αναδεικνύει τις πραγματικά φοβερές ικανότητές της. Αυτά που βλέπουμε και ακούμε αναδεικνύουν τις απίθανες εξελίξεις στη στρατιωτική τεχνολογία και μας αφήνουν με το στόμα ανοικτό. Αναγνωρίζουμε αυτά που ξέρουμε (ή καλύτερα ξέραμε) στην εποχή αυτή; Προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα, προλαβαίνουμε να το κάνουμε;

Όλα γύρω μας τρέχουν με ταχύτητες ασύλληπτες. Είναι σχεδόν αδύνατο να παρακολουθήσει κάποιος, δεδομένης και της σύνθετης καθημερινότητας όλων μας, τα τεκταινόμενα. Η γνώση συνιστά πλέον ουτοπία. Sapere aude ή τόλμησε να γνωρίσεις, μας είπε βέβαια ο Καντ, αλλά… 

Ο πόλεμος, ο κατά Θουκυδίδη βίαιος διδάσκαλος, άλλαξε πλέον μορφή. Ο θάνατος έρχεται συχνότερα από τον ουρανό, όπου τα drones κυριαρχούν. Όχι όμως μόνο από εκεί.

Παγιδευμένες συσκευές επικοινωνίας εκρήγνυνται και αιφνιδιασμένοι ισλαμιστές τρομοκράτες πληρώνουν για τα αμέτρητα εγκλήματά τους. Λες και αποφάσισε άξαφνα η ιστορία να κλείσει μερικές εκκρεμότητες και να τιμωρήσει κάποιους με ποινικά μητρώα που εκτυπωμένα μοιάζουν με εγκυκλοπαίδειες. «Μάχαιραν έδωκας, μάχαιραν θα λάβεις», είπε ο Ιησούς.