Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν στις εστίες τους στον Λίβανο, καθώς κλιμακώνεται η ένταση με το Ισραήλ και εντείνεται η διεθνής ανησυχία. Χθες οι εντατικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον της Χεζμπολάχ σκότωσαν τουλάχιστον 492 ανθρώπους στον Λίβανο, αναμέσά τους 35 παιδιά, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε σήμερα όποιον έχει επιρροή στη Μέση Ανατολή ή αλλού να επιδιώξει την αποτροπή της περαιτέρω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την απότομη όξυνση της κατάστασης.

«Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ καλεί σήμερα όλα τα Κράτη και τις πλευρές με επιρροή στην περιοχή και πέραν αυτής να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση και να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου», δήλωσε εκπρόσωπος του Τουρκ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Στην ίδια ενημέρωση, ο Αμπντισανίρ Αμπουμπακάρ, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στον Λίβανο, δήλωσε ότι κάποια νοσοκομεία στον Λίβανο έχουν γεμίσει από τους χιλιάδες τραυματίες που φθάνουν εκεί, πολλοί εκ των οποίων φέρουν τραύματα στα μάτια και το πρόσωπο.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι από τη σοβαρή κλιμάκωση των επιθέσεων που είδαμε χθες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες και σήμερα το βράδυ και ο αριθμός τους δεν σταματά να αυξάνεται», δήλωσε εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) Μάθιου Σόλτμαρς σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

«Η κλιμάκωση στο Λίβανο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ανησυχητική», δήλωσε από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός ολοκληρωτικού πολέμου».

Ακυρώθηκαν πτήσεις

Στο μεταξύ πάνω από 30 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες προς και από τη Βηρυτό ακυρώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του διεθνούς αεροδρομίου Rafic Hariri. Στην ιστοσελίδα φαίνεται ότι ακυρώθηκαν 15 εξερχόμενες πτήσεις και 29 εισερχόμενες από διάφορες αεροπορικές εταιρίες, όπως της Qatar Airways, της United Arab Emirates και της Turkish Airways.

Η Qatar Airways ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεών της με προορισμό τη Βηρυτό έως αύριο, Τετάρτη, ύστερα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

«Λόγω της σημερινής κατάστασης στον Λίβανο, η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς και από το διεθνές αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι της Βηρυτού έως τις 25 Σεπτεμβρίου», σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας. «Η ασφάλεια των επιβατών μας παραμένει η απόλυτη προτεραιότητά μας».

Την περασμένη εβδομάδα, η Qatar Airways είχε ήδη απαγορεύσει τους βομβητές και τους ασυρμάτους στις πτήσεις της προς Βηρυτό, ύστερα από τις φονικές εκρήξεις σε φορητές συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, για τις οποίες θεωρήθηκε υπεύθυνο το Ισραήλ.

Η Lufthansa, η Air France και η Delta Air Lines επίσης ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς τη Βηρυτό αυτές τις τελευταίες ημέρες, και πολλοί αερομεταφορείς μείωσαν τα δρομολόγιά τους προς το Ισραήλ και το Ιράν.