Τουλάχιστον 50 ευρωβουλευτές κατέθεσαν την κλοπή υπολογιστών, tablet και άλλων αντικειμένων από τα γραφεία τους στο Ευρωκοινοβούλιο, τη διάρκεια που αυτό ήταν κλειστό, την περίοδο του lockdown, οπότε και οι περισσότεροι εργάζονταν από τα σπίτια τους. Μάλιστα κάποιες διαρρήξεις αφορούν μόνο καταστροφή γραφείων, από τα οποία δεν λείπουν αντικείμενα. Ορισμένες δε, φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, ένα μήνα μετά την επιβολή αυστηρών μέτρων και την απαγόρευση της πρόσβασης στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου σε εξωτερικούς επισκέπτες.
Έντονη είναι η κριτική από ευρωβουλευτές στη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γνωστή ως DG SAFE. Ωστόσο ανησυχίες και ερωτηματικά εγείρονται για τη σχέση με την εταιρεία πολυεθνικών υπηρεσιών ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου G4S που, παρά το σκοτεινό παρελθόν της και τη διακοπή των δεσμών μεταξύ τους εξαιτίας αυτού του παρελθόντος, πριν από περίπου μια δεκαετία, εξακολουθεί να διατηρεί σχέσεις με την ΕΕ. Το 2019 η εταιρεία εξασφάλισε ένα τετραετές συμβόλαιο για την παροχή πυρασφάλειας, διαπίστευσης Τύπου και εξωτερικής παρακολούθησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συνεχίζει να είναι ο κύριος πάροχος ασφάλειας στις περισσότερες από τις βασικές εγκαταστάσεις στις Βρυξέλλες και σε περισσότερες από δύο δωδεκάδες ξένες αντιπροσωπείες.
Σύμφωνα με το NewEurope, η εταιρεία διοικούσε κέντρα φυλακών και ανακρίσεων εκτός Ευρώπης, με κατηγορίες για βασανιστήρια. Μάλιστα, το 2016, σε έλεγχο που της έγινε, βρέθηκε ότι άντρας που είχε εργαστεί για θυγατρική της G4S είχε ορκιστεί πίστη στον ISIS και αργότερα σκότωσε 49 άτομα σε ένα νυχτερινό κλαμπ ομοφυλόφιλων στη Φλόριντα.
Κριτική από τους ευρωβουλευτές – Στην ασφάλεια το 1,5% του προϋπολογισμού της ΕΕ
Η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γνωστή ως DG SAFE, δέχθηκε έντονη κριτική από τους ευρωβουλευτές για τις παραβιάσεις. Πολλοί ευρωβουλευτές ανέφεραν ότι πολύτιμα και προσωπικά αντικείμενα, καθώς και εξοπλισμός είχαν κλαπεί, ενώ αρκετοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του ευρωβουλευτή Massimo Casanova, από το κόμμα Lega της Ιταλίας, σημείωσαν ότι τα γραφεία τους και τα κλειδωμένα γραφεία είχαν καταστραφεί, αλλά ότι «δεν έλλειπαν αντικείμενα».
Να αναφέρουν τυχόν ύποπτα περιστατικά ενθυάρρυνε τα μέλη και το προσωπικό του ευρωκοινοβουλίου η Dita Charanzova, Τσέχος ευρωβουλευτής από την ομάδα Renew Europe και αντιπρόεδρος για την ασφάλεια, σημειώνοντας ότι στη διάρκεια του κλειδώματος λιγότερα άτομα βρίσκονταν στα κτίρια.
Στο μεταξύ ο εκτιμώμενος ετήσιος προϋπολογισμός για την ασφάλεια και την επιτήρηση των κτιρίων του κοινοβουλίου ανέρχεται σε περισσότερα από 23 εκατομμύρια ευρώ το 2020. Η DG SAFE είχε 756 άτομα προσωπικό και διαχειρίστηκε το 1,5% του συνολικού προϋπολογισμού του κοινοβουλίου το 2018.
Το ελεγμένο παρελθόν ενός σκιερού παρόχου υπηρεσιών ασφαλείας
Οι ειδήσεις για την κατάρρευση της ασφάλειας στο κοινοβούλιο είναι μόνο το τελευταίο σκάνδαλο που αφορά τα μέτρα ασφαλείας των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Πριν από σχεδόν μια δεκαετία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγκάστηκε να διακόψει τους δεσμούς με την G4S η οποία παραιτήθηκε από τις ευθύνες της όσον αφορά την προστασία της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λόγω των καταγγελιών για τη δράση της εταιρείας σύμφωνα με τις οποίες διοικούσε κέντρα φυλακών και ανακρίσεων εκτός Ευρώπης όπου τα βασανιστήρια ασκούνταν τακτικά.
Επίσης η G4S συνεχώς αντιμετώπιζε κατηγορίες για κακές πρακτικές ή και κακοδιαχείριση, που περιλάμβαναν περιπτώσεις απάτης οι οποίες σε ένα σημείο αφορούσαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Βρετανίας, περιπτώσεις σωματικής κακοποίησης στο κέντρο μετανάστευσης της εταιρείας, κοντά στο αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου, ενώ χρέωνει 77,5 εκατομμύρια ευρώ για υπηρεσίες ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.
Περαιτέρω ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την τρέχουσα σχέση της G4S με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ιδίως καθώς φύλακες της G4S μπορούν να βρεθούν στην μπροστινή είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Το 2018 η G4S έλαβε 38 εκατομμύρια ευρώ για έξι συμβάσεις για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης, επιτήρησης και ελέγχου πρόσβασης σε 70 κτίρια της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η εταιρεία, με τους 500.000 υπαλλήλους της σε όλο τον κόσμο, είδε τα έσοδα της να φτάνουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Ενώ η G4S έχει παγκόσμια παρουσία, η οποία περιλαμβάνει τις δραστηριότητές της στην καρδιά της πρωτεούσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει υπογράψει το Έγγραφο Montreux του 2008 που ρυθμίζει τον κώδικα δεοντολογίας για ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες και εταιρείες ασφαλείας σε ζώνες συγκρούσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικού δικαίου.