Στην αναλυτική παρουσίαση των μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για τη μείωση του κόστους αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε κοινοβουλευτική διαδικασία, στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη. Συγκεκριμένα ο Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε ότι έγιναν 34.758 έλεγχοι σε ζωοτροφές, λιπάσματα και πολλαπλασιαστικό υλικό.

«Το ΥΠΑΑΤ έχει λάβει μέτρα συγκράτησης του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και στήριξης των παραγωγών», τονίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και προσθέτει ότι «η μείωση του κόστους παραγωγής αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής του Υπουργείου, διαχρονικά, με στόχο - μεταξύ άλλων - και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων».

Ειδικότερα, ανάμεσα στις δράσεις που υλοποιούνται βρίσκονται και οι έλεγχοι που διενεργούνται από τη Γενική Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Δομών του ΥΠΑΑΤ στα αγροεφόδια (ζωοτροφές, λιπάσματα, πολλαπλασιαστικό υλικό), σε όλα τα στάδια διακίνησής τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η προμήθεια ασφαλών και υψηλής ποιότητας αγροεφοδίων στους παραγωγούς.

Το 2023 διενεργήθηκαν συνολικά 34.758 έλεγχοι, εκ των οποίων:

- 3.234 σε λιπάσματα

- 30.126 σε πολλαπλασιαστικό υλικό

- 1.398 σε ζωοτροφές,

ενώ υποβλήθηκαν 503 εκθέσεις ελέγχου για μη συμμόρφωση προϊόντων αγροεφοδίων, τα οποία διακινούνται στην αγορά.

Ειδική μέριμνα υπάρχει στο υπουργείο για τα οπωροκηπευτικά: «Το ΥΠΑΑΤ στηρίζει και προωθεί τον τομέα των οπωροκηπευτικών μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, της ελκυστικότητας αυτών των Οργανώσεων και του ειδικού στόχου διατήρησης και προστασίας του Περιβάλλοντος», επισημαίνει ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Μάλιστα, στη νέα ΚΑΠ 2023-2027, στις παρεμβάσεις που αφορούν τα οπωροκηπευτικά, οι Οργανώσεις Παραγωγών θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά στα προγράμματά τους, σε ποσοστό 2%, δράσεις που θα έχουν ως στόχο την έρευνα για βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, καινοτόμες πρακτικές και τεχνικές παραγωγής που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη αγορών.

Επισημαίνεται, ακόμη, η ΚΥΑ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, σύμφωνα με την οποία, το ποσό επιστροφής του ΕΦΚ που δικαιούνται οι αγρότες είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο από το ελληνικό δημόσιο ή οποιονδήποτε τρίτο.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%.