Τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων για την Κρήτη, στα πρότυπα αυτού που θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλία, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος είχε σύσκεψη με τον δήμαρχο Μινώα - Πεδιάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου και τον δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα. 

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η διαχείριση του νερού στην Κρήτη η οποία αντιμετωπίζει ταυτόχρονα φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων και ερημοποίησης. «Έχουμε ζητήσει από την ολλανδική εταιρεία HVA να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός master plan για τη διαχείριση των υδάτων»  είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης και πρόσθεσε ότι διαθέτει πέντε διαφορετικές λεκάνες απορροής και μια πολύ ιδιαίτερη μορφολογία. 

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το υπουργείο εξασφαλίζει τρόπους ολοκλήρωσης βασικών μελετών για σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα στην ευρύτερη περιοχή, όπως για παράδειγμα οι μελέτες για τον διαχωρισμό του κοινού δικτύου άρδευσης και ύδρευσης. Παράλληλα, το ΥπΑΑΤ επιταχύνει τις διαδικασίες για την ωρίμανση του έργου του φράγματος του Μπαδιά. 

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο Μαλεβιζίου, ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», που περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση εγγειοβελτιωτικών έργων σε όλη τη χώρα, θα δώσει σημαντικές λύσεις στα προβλήματα άρδευσης. «Πρέπει πλέον ό,τι κάνουμε και χρηματοδοτούμε να έχει μια συνέχεια και να επικοινωνούν μεταξύ τους αυτά τα έργα, ώστε σε ώρα ανάγκης να μπορούν να λειτουργήσουν ως οχυρό αλλά παράλληλα να έχουμε και σωστή αξιοποίηση των υδάτων», σημείωσε ο υπουργός. 

Συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή 

Αναφερόμενος, στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι το υπουργείο έχει συνεργαστεί με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. «Θέλουμε να ενισχύσουμε ποιοτικά τους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τον γεωργικό τομέα. Θα είμαστε έτοιμοι τέλος Φεβρουαρίου, θα έχουμε την πρώτη παρουσίαση του σχετικού master plan, προκειμένου να γίνει ένα hub καινοτομίας και εκπαίδευσης, ένα κέντρο που θα πρωτοστατήσει στον χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». 

Τόνισε επίσης ότι θα προχωρήσει η λειτουργία της Σχολής Κρεοπωλών στην Κρήτη και θα δημιουργηθεί το αγροτικό διοικητήριο στον Κατσαμπά.  

Στις 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των εννέα υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (EUMED 9), με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ στο τέλος Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα, για πρώτη φορά, ένα διήμερο συνέδριο αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. 

Το επόμενο χρονικό διάστημα, θα γίνουν - μαζί με την Ευρωπαία επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου - τα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναφοράς ευζωίας υδρόβιων ζώων, που θα έχει έδρα την Κρήτη και θα λειτουργεί με τη μορφή της κοινοπραξίας, υπό το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με την συμμετοχή και του Κέντρου Βιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.