Την επείγουσα ανάγκη για ταχύτητα και ευελιξία με στόχο την στήριξη του τομέα πρωτογενούς παραγωγής υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες: «Είναι επείγον και απαραίτητο να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά, με ταχύτητα και ευελιξία, προσφέροντας υποστήριξη στον νευραλγικό τομέα της πρωτογενούς παραγωγής».

Επίσης, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους υπουργούς, ζήτησε τη στήριξή τους στι νέες ανάγκες που έχουν προκύψει, ύστερα και από τις πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε αγροτοκτηνοτροφικές περιοχές της Ελλάδας, με επίκεντρο τη Θεσσαλία: «Βασίζομαι στη στήριξή σας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες που προκλήθηκαν». 

«Μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί από τις κρίσεις»

Επιπροσθέτως, αναφερόμενος στο σημείωμα που απέστειλε στους Ευρωπαίους υπουργούς με σειρά πρωτοβουλιών, εστίασε στην ανάγκη αύξησης του γεωργικού αποθεματικού για το 2024 και την ευέλικτη αποδέσμευσή του, στις παρεκκλίσεις των επενδυτικών προγραμμάτων του ΠΑΑ και του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής την Ενεργοποίηση μέτρων για φυσικές καταστροφές από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και στις Adhoc κρατικές ενισχύσεις για την ενίσχυση του ταμείου του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Αυγενάκης επεσήμανε: «Μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί από τις κρίσεις. Φτάνει να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες. Με όραμα, με σχέδιο, με βούληση, με γενναίες αποφάσεις. Η ευρωπαϊκή διαδρομή το έχει αποδείξει αυτό».

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κάλεσε τους Ευρωπαίους υπουργούς να επισκεφθούν την Ελλάδα, ένα αίτημα που είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει νωρίτερα από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη: «Σας καλώ και επίσημα να επισκεφτείτε το αμέσως επόμενο διάστημα τη χώρα μου και να δείτε ιδίοις όμασι τα όσα έχουν συμβεί». Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη τις πληγείσες περιοχές της χώρας μας από τις πλημμύρες επισκέφθηκε σήμερα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα Νικολά Σμιτ.