Βαλλιστικοί πύραυλοι που παραδόθηκαν από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις ευρείας κλίμακας που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία, υποστήριξε απόψε, Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος, καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη και «ανησυχητική» υποστήριξη που παρέχει η Πιονγκγιάνγκ στη Μόσχα.

«Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η Βόρεια Κορέα παρέδωσε πρόσφατα στη Ρωσία συστήματα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων και πολλούς βαλλιστικούς πυραύλους», ορισμένοι εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν στις 30 Δεκεμβρίου και στις 2 Ιανουαρίου, σε πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας, είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Θα τεθεί ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ 

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα θέσουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αφού η μεταφορά των πυραύλων συνιστά παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει ο Οργανισμός στη Βόρεια Κορέα.

Ο Κίρμπι είπε επίσης ότι η Ρωσία σκοπεύει να αγοράσει πυραύλους από το Ιράν. «Θα επιβάλουμε πρόσθετες κυρώσεις σε εκείνους που θα διευκολύνουν τη μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν προς τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Συνεχίζεται η σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας με εκατέρωθεν πλήγματα 

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μονάδες της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν σήμερα ουκρανικό πύραυλο πάνω από τη νότια περιφέρεια Λίπετσκ, περίπου 400 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα. Το υπουργείο, σε ανάρτηση στο Telegram, ανακοίνωσε ότι μονάδες της αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν πύραυλο προσαρμοσμένο για χρήση σε χερσαίες επιθέσεις.

Αντίθετα, η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι η πολεμική της αεροπορία πραγματοποίησε πλήγμα σε ρωσικό διοικητήριο κοντά στην κατεχόμενη πόλη της Σεβαστούπολης, σε απόσταση άνω των 200 χιλιομέτρων από το έδαφος που ελέγχεται από το Κίεβο, και επίσης έπληξε μια στρατιωτική μονάδα σε ξεχωριστό πλήγμα στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Η ανάρτηση του διοικητική της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας 

Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Μίκολα Ολετστσούκ δημοσίευσε ένα βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram που δείχνει καπνό να υψώνεται από έκρηξη κοντά στη Σεβαστούπολη, ένα λιμάνι της Κριμαίας που χρησιμεύει ως κύριο αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

«Ευχαριστώ τους πιλότους της πολεμικής αεροπορίας και όλους όσοι σχεδίασαν την επιχείρηση για μια εξαίσια πολεμική δουλειά», δήλωσε σε ανάρτησή του στο Telegram, αναφερόμενος σε στιγμιότυπο από τοπικό μέσο ενημέρωσης που μετέδωσε ότι η μονάδα δέχθηκε επίθεση.

Δημοσίευσε επίσης ένα στιγμιότυπο από μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έλεγε ότι ρωσική στρατιωτική βάση στην πόλη Γιεβπατόρια δέχθηκε ένα πλήγμα. Ο Μιχαήλ Ραζνοζάγιεφ, ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, περιέγραψε την επίθεση ως «την πιο μαζική των τελευταίων χρόνων».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις του απέτρεψαν μια ουκρανική επίθεση, καταστρέφοντας 10 εισερχόμενους πυραύλους πάνω από τη χερσόνησο. Το Τμήμα Στρατηγικών Επικοινωνιών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε ότι ένα ρωσικό διοικητήριο επλήγη στις 15:00 ώρα Ελλάδας κοντά στη Σεβαστούπολη.