Λευκορωσία και… ΕΕ της Γερμανίας

by MANIFESTO

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι εξ αρχής: Είμαστε αναφανδόν Ευρωπαϊστές κι οπαδοί της Ευρωπαϊκής ιδέας και πολιτικής-οικονομικής και στρατιωτικής ενοποίησης. Κι ουδόλως ευρωσκεπτικιστές ή θιασώτες της λογικής της κακής Ευρώπης.

του Νίκου Γ. Σακελλαρόπουλου

Με μια διαφορά: Άλλο Ευρώπη και κοινές πολιτικές όπως την εμπνεύστηκαν ο Αντενάουερ, ο Μπεχ, ο Μπέγιεν, ο Γκάσπερι, ο Χάλσταϊν, ο Ζαν Μανέ και αργότερα πολλοί άλλοι κι άλλο η Ευρώπη της Γερμανίας και των στενών συμφερόντων της.  Άλλο η Ευρώπη του στραβισμού, που όταν δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει (υπόθεση Τουρκίας) κι άλλο η ανοιχτομάτα Ευρώπη της άμεσης κινητοποίησης, όπως έγινε στην υπόθεση Λουκατσένκο.

Η Ευρώπη που αγαπάμε αντέδρασε με πρωτοφανή ταχύτητα στην υπόθεση της κρατικής αεροπειρατείας που διέπραξε η Λευκορωσία. Ενωμένη επέβαλλε αρχικά μέτρα στη Λευκορωσία και κατόπιν στάθηκε σταθερά κι αταλάντευτα στο πλευρό του νεαρού αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς.

Είναι σωστή η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ταχύτητα αντίδρασής της; Η απάντηση βγαίνει αβίαστα! Φυσικά και είναι και δεν νομίζω να υπάρχει σώφρων άνθρωπος που να έχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα.

Όμως το ερώτημα παραμένει: Θα συνέβαινε αυτό αν είχε άλλα συμφέροντα η Γερμανία; Ας μη βιαστείτε να απαντήσετε.

Προσέξτε: Η ΕΕ είχε ενεργήσει αστραπιαία με άμεσες κυρώσεις στη Ρωσία για την υπόθεση Ναβάλνι. Είχε ενεργήσει αστραπιαία κι όταν η Γερμανία πρωτοστάτησε, το 2014, για να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία επειδή προσάρτησε την Κριμαία και εισέβαλε στο Ντονμπάς της Ουκρανίας. Ποιος όμως είχε επιπτώσεις από αυτή την ενέργεια; Όχι η Γερμανία αλλά η Ελλάδα κι οι αγρότες της Ημαθίας (κυρίως) που εξήγαγαν τα ροδάκινά τους στη Ρωσία.

Ακούστε: Η Μέρκελ όμως που πρωτοστάτησε στο να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, ουδόλως περιόρισε ή ανέστειλε τα δικά της συμφέροντα.  Πουλούσε μαγκιές στον Πούτιν με τις πλάτες των Ελλήνων. Ε, αυτό δεν είναι Ευρώπη!

Τότε λοιπόν η Μέρκελ δεν σταμάτησε την πορεία του ρωσικού αγωγού  Nord Stream 2 που θα κατακλύζει με ρωσικό αέριο τη Γερμανία,  αφού θεωρούσε ότι έτσι προάγει τα δικά της συμφέροντα.

Ας θυμηθούμε κι αυτά:

Όταν η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα ή την ίδια την ειρήνη στη Μεσόγειο, όταν ο Ερντογάν βρίζει τους πάντες και τα πάντα, από τον Μητσοτάκη μέχρι τον Μακρόν και την ηγεσία της ΕΕ, η Ευρώπη ασθμαίνει για να πει έστω και μια κουβέντα αφού  στην Τουρκία όλα ή τα περισσότερα κινούνται με γερμανικό «ατμό»!

Όταν η δημοκρατία ξευτιλίζεται στην Λευκορωσία από τον Λουκασένκο (υπόθεση Προτάσεβις) ή στη Ρωσία (υπόθεση Ναβάλνι)  η ΕΕ δρα αστραπιαία. Όταν στην Τουρκία υπάρχουν χιλιάδες δημοσιογράφοι, πνευματικοί άνθρωποι, επιστήμονες, στρατιωτικοί και Κούρδοι που είναι φυλακισμένοι από τον Ερντογάν, η ΕΕ ουσιαστικά σιωπά. Η Γερμανία βλέπετε…

Όταν ο Τούρκος έχει δημιουργήσει βάσεις σε Ανατολή κι Αφρική, η ΕΕ (δηλαδή η Γερμανία) δεν βγάζει άχνα. Για θυμηθείτε: Κύπρος, Λιβύη, Συρία, Αφγανιστάν, Ιράν, Λίβανος, Σομαλία, Σουδάν, έχουν στα εδάφη τους τουρκικά στρατεύματα! Χώρια που σε Λιβύη, Αζερμπαϊτζάν, Συρία, Ιράκ εμπλέκονται οι Τούρκοι σε πολεμικές επιχειρήσεις!  Καμιά κύρωση από την ΕΕ! Ουσιαστικά γίνεται αυτό που λέει ο λαός μας άκομψα: Σκασμός! Μόνο κάτι προειδοποιήσεις σαν αυτές που έβγαζε κατά δεκάδες ημερησίως ο Προκόπης Παυλόπουλος!

Τι έκανε η ΕΕ (δηλαδή η Γερμανία) όταν προσφάτως ο Ερντογάν κραύγαζε ότι η Ευρώπη είναι… «ανοιχτή φυλακή για τα 35 εκατομμύρια μουσουλμάνων» και οξύνει τα πνεύματα, ισχυριζόμενος ότι «η εχθρότητα εναντίον του Ισλάμ είναι σοβαρή απειλή ασφάλειας για τους μουσουλμάνους που ζουν στην Ευρώπη»; Τίποτα. Τα συμφέροντα της Γερμανίας βλέπετε…

Είναι πολλά ακόμη. Όπως οι πολιτικές στα Βαλκάνια που εν πολλοίς τροφοδοτούν πολιτική αστάθεια (Αλβανία – Μαυροβούνιο- Κόσσοβο). Όλοι γνωρίσουν πλέον ότι αν δεν διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Γερμανίας η ΕΕ απλώς θα παρακολουθεί…

Εν κατακλείδι, θέλουμε να πούμε ότι η ΕΕ πολύ καλά έκανε και παρενέβη αστραπιαία στην υπόθεση της κρατικής αεροπειρατείας. Μα έχουμε την απαίτηση αυτό να συμβαίνει παντού και πάντα κι ανεξαρτήτως των συμφερόντων της Γερμανίας.

Εξ ου κι η απόλυτη ενοποίηση της ΕΕ, είναι μονόδρομος… Μέχρι τότε θα ζούμε με τον στραβισμό της αναλόγως των συμφερόντων της Γερμανίας….

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα