Λέρος -Η έρευνα περιορίζεται σε 10 άτομα- Τι βλέπει η αντιτρομοκρατική

41

Συνεχίζεται η έρευνα στη μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο από όπου έκαναν φτερά τα όπλα που χρησιμοποιούν κυρίως  βατραχάνθρωποι και Ειδικές Δυνάμεις που υπηρετούν στα νησιά.

Από το απόγευμα της Δευτέρας κανείς δεν βγαίνει έξω από την μονάδα ενώ λαμβάνονται καταθέσεις από το προσωπικό που υπηρετεί στο νησί.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές περίπου δέκα πρόσωπα είναι εκείνα που σε πρώτη φάση μπαίνουν στο «στόχαστρο» για να εξεταστούν ακόμη περισσότερο. Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού σημείωναν ότι η έρευνα που έχει να κάνει με τα πρόσωπα, υπηρετούντες στελέχη και στρατεύσιμους θα φτάσει σε βάθος το λιγότερο δυο-τριών ετών.

Δυο αντιαρματικά όπλα, χειροβομβίδες, εκρηκτικά διαφόρων τύπων, αριθμός σφαιρών και άλλα αντικείμενα στα οποία έχουν εξειδικευτεί στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των απολεσθέντων.

Πάντως, η αντιτρομοκρατική που έχει αναλάβει τις έρευνες επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτει υποψία για τροφοδοσία νέας τρομοκρατικής οργάνωσης με το απολεσθέν υλικό. Οι καταθέσεις δίνονται στο στρατιωτικό προσωπικό- με ανωτάτους Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού να ηγούνται της προανακριτικής έρευνας, αλλά και στις αστυνομικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη στιγμή που έχει γίνει γνωστό το περιστατικό, δόθηκε εντολή από την ηγεσία ν’ ανοίξουν οι αποθήκες οπλισμού και σε άλλες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και όχι μόνο, ώστε να υπάρξει πλήρης καταγραφή των όσων υπάρχουν μέσα σε αυτές. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το πότε απωλέσθησαν τα όπλα κι αν οι καταμετρήσεις οι οποίες είχαν γίνει, ήταν ουσιώδεις με καταγραφές κανονικές, καταμετρήσεις οπλισμού και όχι μια τυπική διαδικασία υπογραφών στα χαρτιά λένε ανώτατες πηγές από το Ελληνικό επιτελείο.

Ο ίδιος ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με δήλωσή του ξεκαθαρίζει και επιβεβαιώνει τις στρατιωτικές πηγές που έκαναν λόγο για την απώλεια του οπλισμού εδώ και καιρό σημειώνοντας μεταξύ άλλων. «Αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η απώλεια του υλικού, καθώς προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου. Καθίσταται προφανές ότι το ζήτημα δεν προέκυψε την Τρίτη, αλλά διαπιστώθηκε χθες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιπλέον αφήνει αιχμές προς πάσα κατεύθυνση που έχει επιχειρήσει να σχολιάσει το θέμα της ασφάλειας που άπτεται των Ενόπλων Δυνάμεων. «Ας αφήσουμε τα αρμόδια προανακριτικά όργανα να πραγματοποιήσουν την έρευνα που από την πρώτη στιγμή έλαβαν την εντολή να διεκπεραιώσουν και ας περιμένουμε το πόρισμα των εργασιών τους πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα, επιπόλαια και ανακριβή συμπεράσματα, δεδομένων των ανωτέρω, θα συνιστούσαμε λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση.»

 

ΠΗΓΗ: Έθνος