Η εφημερίδα ευαγγέλιο για τον παγκόσμιο αθλητισμό από το 1946, με τον Νικολά Ερμπελό βρέθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες στην Αθήνα για να διεξάγει έρευνα με αφορμή τη δίωξη του Νικόλα Κακλαμανάκη από την ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία και την εκλογή του Κώστα Κεντέρη σε αυτήν του στίβου.
Μπορεί στην Ελλάδα ακόμα να θεωρείται φυσιολογική η προσπάθεια αποσιώπησης της αλήθειας ενός χρυσού Ολυμπιονίκη και η επαναφορά σε θέση διοίκησης προσώπου που είναι persona non grata για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την L’EQUIPE.
O Ερμπελό συνάντησε το Νικόλα Κακλαμανάκη στο Παναθηναϊκό στάδιο για να μάθει την αλήθεια που κάποιοι δε θέλουν να έρθει στην επιφάνεια. Η L’EQUIPE ζήτησε να φωτογραφήσει τον Κακλαμανάκη με την αυθεντική αμφίεση που φορούσε το βράδυ της 13ης Αυγούστου 2004, όταν κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Κώστα Κεντέρη ως τελευταίος λαμπαδηδρόμος, αυτός που θα άναβε το βωμό. Με την αυθεντική δάδα ανά χείρας και φορώντας την πυρίμαχη στολή του τελευταίου λαμπαδηδρόμου, ο Κακλαμανάκης πόζαρε για το φακό του Σεμπαστιέν Λεμπάν που συνόδεψε στην Ελλάδα τον Νικολά Ερμπελό. «Ο Κακλαμανάκης είναι ο απροσδόκητος ήρωας των Αγώνων της Αθήνας. Δεν ήταν στο πρόγραμμα να ανάψει το βωμό ο Κακλαμανάκης στην επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στο σπίτι τους, όμως έμελλε να είναι αυτός που καταγγέλει τη διαφθορά και παλεύει να κρατήσει το μήνυμα του Ολυμπιακού ιδεώδους ζωντανό» γράφει ο Γάλλος δημοσιογράφος.
«Είναι το ιδανικό που συναντιώμαστε εδώ. Για μένα υπάρχουν μόνο δύο μέρη που συμβολίζουν το Ολυμπιακό πνεύμα στην Ελλάδα. Η αρχαία Ολυμπία και αυτό το μαρμάρινο στάδιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Το όνομα μου είναι χαραγμένο στον περιβάλλοντα τοίχο, με όλα των υπόλοιπων Ελλήνων Ολυμπιονικών…» αναφέρει μέσα στη συνέντευξη ο Κακλαμανάκης και συμπληρώνει: «Το άναμα του βωμού το 2004 στην κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι η μεγαλύτερη τιμή που μου έχει γίνει ποτέ» δηλώνει στον Eρμπελό ο Κακλαμανάκης με τον Γάλλο δημοσιογράφο να αναφέρει στο κείμενο του:
«Ο Κακλαμανάκης δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτήν την τιμή. Μια εποχή που οι Έλληνες τα έκαναν όλα την τελευταία στιγμή, έτσι και ο Κακλαμανάκης ενημερώθηκε για το ρόλο του το πρωί της 13ης Αυγούστου, λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης. Όταν εκείνο το πρωινό τον κάλεσε στο τηλέφωνο η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου ζητώντας του να πάει στο στάδιο για την πρόβα ο Κακλαμανάκης ήταν αρνητικός. Της είπε ότι προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς τέσσερα χρόνια, ο αγώνας του ξεκινά σε δύο μέρες και δεν υπήρχε περίπτωση να χάσει την τελευταία του προπόνηση. Η Αγγελοπούλου του απάντησε πως δισεκατομμύρια κόσμου θα τον παρακολουθούν στην τελετή. Αυτό δεν μετάπεισε τον Κρητικό που πήγε κανονικά στην προπόνηση του».
Το ίδιο βράδυ ο Κακλαμανάκης ήταν στην τελετή έναρξης και όπως αναφέρει στην L’EQUIPE: «Είμαι σε ένα άθλημα θαλάσσης όπου δεν υπάρχουν θεατές. Όταν βρέθηκα σε ένα κατάμεστο στάδιο γεμάτο πάθος και τους ενθουσιασμένους θεατές η ατμόσφαιρα με συνεπήρε. Ανέβηκα τις σκάλες πιο γρήγορα από το αναμενόμενο και μόλις ανέβηκα στην κορυφή και γύρισα να αντικρίσω το κοινό μου είπαν από το ακουστικό να περιμένω. Αυτή η στιγμή μπορεί να κράτησε 5 δευτερόλεπτα όμως έμοιαζε με αιωνιότητα. Ήμουν στην κορυφή του κόσμου, ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος σε μια σκυταλοδρομία που γύρισε όλον τον πλανήτη».
Ήταν μια μοναδική στιγμή, που όμως προορίζονταν για άλλον, όπως αναφέρει ο Γάλλος δημοσιογράφος. Ο Κακλαμανάκης θα ήταν κανονικά ο προ-τελευταίος και θα παρέδιδε αυτός όμως τονίζει πως αρνήθηκαν να του αποκαλύψουν σε ποιον θα έδινε τη δάδα. «Την παραμονή της τελετής έναρξης, ο Κώστας Κεντέρης, χρυσός Ολυμπιονίκης των 200μ. του 2000, πρώτη φορά Έλληνας από το 1896, είχε παίξει το γελοίο ρόλο σε μια κωμική σκηνή πού έκανε όλη την Αθήνα να απορεί. Μόλις ένας ελεγκτής αντί-ντόπινγκ εμφανίστηκε στο Ολυμπιακό χωριό, ο Κεντέρης εξαφανίστηκε μαζί με τη συναθλήτρια του, Κατερίνα Θάνου, τη μικρή ύποπτη διάδοχο της Μάριον Τζόουνς στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ στα 100μ., τέσσερα χρόνια πριν. Οι δύο προσδοκόμενοι ‘ήρωες’ της πατρίδας, ήταν στα αλήθεια στο νοσοκομείο μετά από ένα δήθεν μοτοσικλετιστικό ατύχημα στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τους απαγορεύτηκε να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς μετά και από μεγάλη παγκόσμια πίεση. Για πολλοστή φορά απέφυγαν τον έλεγχο, οι δύο σπρίντερ τελικά θα δικαστούν το 2011, με ποινές κάμποσους μήνες φυλάκισης με αναστολή, με ψευδείς μαρτυρίες και πλαστές αποδείξεις. Τελικά όμως αθωώθηκαν όπως και επτά γιατροί, λόγω ελλείψεως επαρκών αποδεικτικών στοιχείων. Και, σαν ένα ύστατο παράδειγμα ελληνικής ελαφρότητας, ο Κεντέρης εκλέχθηκε στην ομοσπονδία του στίβου τον περασμένο Μάρτιο» καταλήγει ο Ερμπελό με τον Κεντέρη για να περάσει στον Κακλαμανάκη: «Την ίδια στιγμή ο Κακλαμανάκης περιμένει να πάει στα δικαστήρια. Ο ήρωας της τελετής έναρξης του 2004 είναι ένας από αυτούς που θέλουν να βάλουν τέλος στη διαφθορά στην Ελλάδα. Το 2019 κλήθηκε στην ελληνική βουλή σε ακρόαση και μίλησε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που του στέρησαν ενώ είχε κερδίσει την πρόκριση στο νερό. Η ομοσπονδία της ιστιοπλοΐας τον κατηγορεί για δυσφήμιση και ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε εξωδικαστική διευθέτηση. Όπως ακριβώς αρνήθηκε να εκμεταλλευτεί τη φήμη του για να μπει στη βουλή».
Το κείμενο του Ερμπελό που μιλά για την Ελλάδα που τιμωρεί την αλήθεια και επιβραβεύει το ψέμα κλείνει με φράση του Κακλαμανάκη. «Ότι κάνω, το κάνω για τις επόμενες γενιές. Για να νέα παιδιά ώστε να μεγαλώσουν σε μια καλύτερη Ελλάδα. Ποτέ δε σκέφτηκα να διαπραγματευτώ την αλήθεια. Η Ολυμπιακή φλόγα είναι το σύμβολο των αδιαπραγμάτευτων Ολυμπιακών και ανθρώπινων αξιών. Ωστόσο οι αξίες είναι καλές, αλλά όταν εφαρμόζονται είναι ακόμα καλύτερες».
Πηγή: sportsfeed