Στην άμεση αντίδραση της πολιτικής προστασίας στο δυστύχημα στα Τέμπη αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι είχαμε να κάνουμε με μια εξαιρετική διαχείριση από την πολιτική προστασία της περιφέρειας, του ΕΚΑΒ, της ΕΜΑΚ και της Αστυνομίας. Μέσα σε λίγο χρόνο ήταν όλες οι υπηρεσίες εκεί και αυτό θα πρέπει να το σημειώσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε ότι η τραγωδία θα είχε πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις αν η σύγκρουση είχε γίνει λίγα μέτρα πριν, μέσα στη σήραγγα. Αναλυτικά ο κ. Λέκκας τόνισε: «Έχουμε να κάνουμε με μια περίπτωση όπου για κλάσματα δευτερολέπτου, αν τα δύο τρένα είχαν συγκρουστεί μέσα στη σήραγγα, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο τραγικά. Γιατί ουσιαστικά από τη σήραγγα, θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να βγουν έξω έστω και μερικοί άνθρωποι.

Η κινητική ενέργεια των συρμών θα οδηγούσε σε παραμόρφωση και των δύο αμαξοστοιχιών, ενώ τώρα είδαμε ότι εξοστρακίστηκαν δεξιά και αριστερά.

Οι θερμοκρασίες και η φωτιά θα ήταν κάτι αδιανόητο και επίσης θα υπήρχε περίπτωση να καταρρεύσει και η ίδια η στοά υπό ορισμένες συνθήκες. Φανταστείτε λοιπόν ότι σε τέτοια περίπτωση δεν θα μπορούσε να διαφύγει κανένας και από την άλλη δεν θα μπορούσε να προσφερθεί βοήθεια. Θα είχαμε πολύ μεγαλύτερη τραγωδία».