Η δημιουργία masterplan για την ενιαία διαχείριση των νερών στην Κρήτη είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοίνωσε ο υπουργός,Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την διάρκεια της συνάντησης εργασίας που οργάνωσαν το ΥΠΑΑΤ και η Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο σήμερα, τονίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές τους δεν θα έλθουν. Έχουν ήδη έλθει. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε τη μεγάλη σημασία που αποκτά η πρωτοβουλία για την ενιαία διαχείριση των νερών, υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια Κρήτης έχει καταθέσει από το 2016 τη σχετική πρόταση, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει με την συνεργασία όλων των φορέων.

Η συνάντηση εργασίας έγινε παρουσία Δημάρχων, Αντιπεριφερειαρχών και με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των αρμόδιων υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Κρήτης, εκπροσώπων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, των Δήμων, υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκπροσώπων ακαδημαϊκών κι ερευνητικών ιδρυμάτων της Κρήτης, καθώς κι εκπροσώπων κι εμπειρογνωμόνων της ολλανδικής εταιρείας HVA International, η οποία διαθέτει μοναδική τεχνογνωσία στην διαχείριση νερού πολύπλοκων αρδευτικών έργων και εκπονεί το masterplan για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Αναλύθηκε η υφιστάμενη κατάσταση, οι προτεραιότητες και οι βασικές στοχεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Λευτέρης Αυγενάκης: «Συστηματική συνεργασία με την Περιφέρεια και φορείς και masterplan για την διαχείριση».

Στη δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η διαχείριση του νερού της Κρήτης, τα εγγειοβελτιωτικά έργα, αλλά και η πλημμυρική θωράκιση του νησιού μας αποτελεί πλέον προτεραιότητα. Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της δεν θα έρθουν. Έχουν ήδη έρθει. Για εμάς προτεραιότητα αποτελεί η Θεσσαλία και φυσικά η Κρήτη. Για αυτό το λόγο και με την έγκριση του πρωθυπουργού ξεκινάμε σήμερα μια συστηματική συνεργασία με την Περιφέρεια, αλλά και με τους δήμους, με τους τοπικούς οργανισμούς που σχετίζονται με τα θέματα του νερού κατά βάση άρδευσης, αλλά και ύδρευσης που συμμετέχουν τα άλλα δύο υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, παρουσία της ολλανδικής εταιρείας, η οποία, μαζί με τους εξαιρετικούς επιστήμονες, εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και την ολοκλήρωση ενός masterplan το οποίο θα είναι έτοιμο τις επόμενες εβδομάδες». 

Στ. Αρναουτάκης: «Από το 2016 προτείνουμε ενιαία διαχείριση σε συνεργασία με όλους τους φορείς». 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε: «Μια σημαντική ημερίδα για τη διαχείριση του υδατικού δυναμικού της Κρήτης, ειδικά στα αρδευτικά δίκτυα, στα φράγματα, στα αντιπλημμυρικά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον κ. Αυγενάκη γίνεται αυτή η σημερινή ενημέρωση των φορέων για να δούμε πώς θα έχουμε την ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων για την Κρήτη. Ήδη από το 2016 έχουμε καταθέσει, ως περιφέρεια Κρήτης την πρόταση να υπάρχει ενιαία διαχείριση του νερού από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης που έχει τεχνογνωσία. Αυτό το οποίο προτείνεται τώρα για τη Θεσσαλία, εμείς που έχουμε το μοντέλο αυτό έτοιμο.

Άρα, χρειάζεται να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, της περιφέρειας των δήμων, γιατί υπάρχουν πολλές αρμοδιότητες. Να δούμε την λειτουργία των 39 ΤΟΕΒ που υπάρχουν στην Κρήτη. Να δούμε τη λειτουργία, τα έργα τα οποία άμεσα μπορούν να επιχορηγηθούν από τα Προγράμματα των υπουργείων ή από το πρόγραμμα της δίκαιης ανάπτυξης και να μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα την επόμενη δεκαετία. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα. Πάνω απ’ όλα όμως οι αρμοδιότητες που είναι σε διάφορα υπουργεία, σε δήμους και στην περιφέρεια, πρέπει να είναι αντικείμενο ενός φορέα».