Δε μάσησε τα λόγια του στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος στη διάρκεια των εγκαινίων του πληροφοριακού κέντρου της ΕΛ.ΑΣ. στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στο χαιρετισμό του επεσήμανε πως ό,τι και αν σκαρφιστεί η γειτονική μας χώρα, ο Έβρος είναι και θα παραμείνει απροσπέλαστος, εγκωμιάζοντας παράλληλα το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας.
«Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και στο Αιγαίο και στον Έβρο. Εργαλειοποιεί συστηματικά, με τον πιο προκλητικό και ανήθικο τρόπο, δυστυχισμένους ανθρώπους, τους παράτυπους μετανάστες. Οι Τούρκοι τους σπρώχνουν να μπουν στην Ελλάδα.» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος και συνέχισε λέγοντας «η Ελληνική Αστυνομία διασφάλισε σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς και τα σύνορα της χώρας με την αναβαθμισμένη παρουσία της».
Ας σημειωθεί ότι το περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας στη Δ.Ε.Θ. τίμησε με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ξεναγήθηκε στους χώρους του περιπτέρου και είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει επιδείξεις της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.) και των χειριστών αστυνομικών σκύλων.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας.
Χαιρετισμός Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου στα εγκαίνια του περιπτέρου της Ελληνικής Αστυνομίας
«Κυρίες και κύριοι, τα τρία τελευταία χρόνια, κοιτάξαμε στα μάτια πρωτόγνωρες προκλήσεις. Μας χτύπησαν την πόρτα κρίσεις από το εξωτερικό,η πανδημία, ο πόλεμος στην Ευρώπη, οι μεταναστευτικές παράνομες ροές που συνεχίζονται, προκλήσεις που απαιτούν ανάληψη ευθύνης εγρήγορση, αποφασιστικότητα, αλλά και πάνω απ’ όλα ενότητα.
Η Ελληνική Αστυνομία, πιστή στην αποστολή της, στην υπηρεσία του πολίτη, διασφάλισε κατά την εποχή της πανδημίας την κοινωνική συνοχή, αλλά σήμερα που επιστρέφει η κανονικότητα στη ζωή μας, πρωτοστατεί στη μάχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η οποία είναι ισχυρή αυτή τη περίοδο. Είναι σημαντικό πως το καλοκαίρι, η Ελληνική Αστυνομία διασφάλισε σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς και τα σύνορα της χώρας με την αναβαθμισμένη παρουσία της, ενίσχυσε το αίσθημα της ασφάλειας των Ελλήνων και των επισκεπτών της πατρίδας μας.
Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατρέψει ούτε τους Ακρίτες ούτε την Ελληνική Αστυνομία σε υπηρέτες δουλεμπόρων. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να τους συκοφαντεί, υιοθετώντας τα ψέματα και την προπαγάνδα των γειτόνων.
Ασφαλώς όλοι γνωρίζουν ότι η ασφάλεια της χώρας ξεκινά απ’ τα σύνορα. Δυστυχώς, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και στο Αιγαίο και στον Έβρο. Εργαλειοποιεί συστηματικά, με τον πιο προκλητικό και ανήθικο τρόπο, δυστυχισμένους ανθρώπους, τους παράτυπους μετανάστες. Οι Τούρκοι τους σπρώχνουν να μπουν στην Ελλάδα.
Μόνο τον Αύγουστο στην περιοχή του Έβρου, περισσότεροι από 40.000 οδηγήθηκαν στα σύνορα προκειμένου να εισέλθουν παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Τόσοι ήταν και τον Μάρτιο του 2020! Τότε ήταν συγκεντρωμένοι σε ένα πιο περιορισμένο σημείο, τώρα όμως, εξαπλώνονται κατά μήκος και των 180 χιλιομέτρων του ποταμού Έβρου. Και η δουλειά είναι πιο δύσκολη γι’ αυτό και η πρόκληση είναι πιο μεγάλη για την Ελληνική Αστυνομία και το Στρατό μας.
Βρήκαν λοιπόν απέναντι τους, τους Ακρίτες μας, τους αστυνομικούς μας, τους στρατιώτες, τους πολίτες που φυλάνε τα σύνορα της πατρίδας και της Ευρώπης. Είναι τα σύνορα του Δυτικού κόσμου με την Τουρκία.
Οι Ακρίτες μας κινούνται με βάση τις αξίες του πατριωτισμού, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης και πολλές φορές κινδυνεύουν οι ίδιοι για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, όπως το έκαναν σε δεκάδες περιπτώσεις το χειμώνα σώζοντας πάνω από 250 ανθρώπους μετανάστες που κινδύνευε η ζωή τους στα φουσκωμένα νερά και παγωμένα νερά του Έβρου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατρέψει τους Ακρίτες, ούτε την Ελληνική Αστυνομία, σε υπηρέτες δουλεμπόρων ή σε αδύναμους κρίκους μιας ασύμμετρης απειλής την οποία έχει στήσει η Τουρκία. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να τους συκοφαντεί υιοθετώντας τα ψέματα και την προπαγάνδα των γειτόνων, αναπαράγοντας πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου.
«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Ό,τι και αν σκαρφιστούν οι γείτονες, ο Έβρος είναι απροσπέλαστος»
«Με το σχέδιο «Ακρίτας» θωρακίζουμε τα σύνορα της Ελλάδας. Την περασμένη Τρίτη βρέθηκα για άλλη μία φορά στον Έβρο, εκεί χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας και όλοι εκεί συμφωνούν ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην πλήρη επέκταση του φράχτη, του τεχνητού εμποδίου, όπως αποφάσισε πρόσφατα το ΚΥΣΕΑ. Παράλληλα με το σχέδιο Ακρίτας προσθέτουμε δυνάμεις με 250 συνοριοφύλακες που από το Νοέμβριο ενισχύουν τις δυνάμεις μας, προσθέτουμε ηλεκτρονικό εξοπλισμό και μέσα στη διάθεση των αξιωματικών, των αστυνομικών της ΕΛΑΣ και του Ελληνικού Στρατού, αναβαθμίζοντας διαρκώς το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Ό,τι και αν σκαρφιστούν οι γείτονες, ο Έβρος είναι απροσπέλαστος δεν πρόκειται να περάσει κανείς παράνομα τα σύνορα της πατρίδας με την Τουρκία.».
«Μείωση κατά 25% της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας σε σχέση με την περίοδο 2018-19»
«Ταυτόχρονα κάνουμε ότι χρειάζεται για να ενισχύσουμε την ασφάλεια στις γειτονιές με περισσότερους αστυνομικούς δίπλα στους πολίτες: Περισσότερες νυχτερινές περιπολίες, ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο Αττικής όπου συγκεντρώνεται το 70% της εγκληματικότητας. Αντιμετωπίζουμε και εκεί την παράνομη μετανάστευση, το λαθρεμπόριο, το εμπόριο ναρκωτικών με ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις όπου το επιτελείο της Ελληνικής Αστυνομίας κρίνει ότι είναι επιχειρησιακά απαραίτητο. Η δουλειά χιλιάδων αστυνομικών φέρνει αποτελέσματα, καθώς η μικρή και μεσαία εγκληματικότητα, αυτή που αφορά τη μέση ελληνική οικογένεια, έχει μειωθεί κατά 25% από την περίοδο ’18-19. Συγκρίνω με εκείνη την περίοδο, γιατί στη συνέχεια υπήρξε η πανδημία του κορονοϊού και η εκτεταμένη καραντίνα και δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν πραγματικές συγκρίσεις γιατί οι μορφές και οι δείκτες εγκληματικότητας ήταν τελείως διαφορετικοί τους πολλούς μήνες που ήμασταν όλοι κλεισμένοι στο σπίτι.
«Περισσότερες περιπολίες στις γειτονιές, για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών»
«Ταυτόχρονα όλοι μαζί, πολιτική και φυσική ηγεσία, δημιουργούμε μία σύγχρονη, αποτελεσματική και ανθρώπινη, φιλική με τους πολίτες Ελληνική Αστυνομία Ψηφιοποιούμε υπηρεσίες βελτιώνοντας την καθημερινότητα του πολίτη, μειώνουμε το κόστος και τη γραφειοκρατία, απελευθερώνουμε δυνάμεις αστυνομικών για να κάνουν την κυρία αποστολή τους. Αναμένουμε μέσα στο μήνα να γίνει πράξη από τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης ο νόμος που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες με τον οποίο μπαίνει τέλος στο πάρεργο της μεταφοράς των δικαστικών εγγράφων των δικογράφων από τους αστυνομικούς μας προς ενδιαφερόμενους πολίτες. Με αυτό τον τρόπο 1500 αστυνομικοί απελευθερώνονται για να επιστρέψουν στα ουσιαστικά αστυνομικά καθήκοντα, μαζί με άλλους εκατοντάδες που ήδη έχουν απαλλαγεί από το πάρεργο της υπογραφής του γνησίου της υπογραφής που υπήρχε στα Αστυνομικά Τμήματα μέχρι και τις αρχές του χρόνου.».
«Η αύξηση του ορίου ισχύος των διαβατηρίων από 5 στα 10 χρόνια, απαλλάσσει τους πολίτες από έξοδα και ταλαιπωρία»
«Την ίδια ώρα, είναι πρόσφατη η νομοθέτηση της μεταβολής τη διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων μας, προσαρμοστήκαμε στις βέλτιστες Ευρωπαϊκές πρακτικές πηγαίνοντας το όριο ισχύος από τα 5 στα 10χρόνια, απαλλάσσοντας από πρόσθετο διοικητικό βάρος, από πρόσθετα έξοδα και ταλαιπωρία τους πολίτες.
Ταυτόχρονα επενδύουμε στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Η Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας έγινε ανώτατη στρατιωτική σχολή στα πρότυπα της Σχολής Ευελπίδων ενώ και το σύνολο των αστυνομικών μας έχουν πλέον δυνατότητες πρόσβασης σε ουσιαστικά ανώτατη εκπαίδευση και σε μεταπτυχιακές σπουδές.».
«Να μπει τέλος σε ιδεοληπτικές και ακραίες συμπεριφορές, που δεν τιμούν το πανεπιστήμιο»
«Βασική προτεραιότητα είναι η συμβολή της ΕΛ.ΑΣ. στην ασφάλεια των παιδιών μας, των φοιτητών , στην ασφάλεια των καθηγητών, των πρυτάνεων και των εργαζομένων στα πανεπιστήμια. Η ΕΛ.ΑΣ. είναι σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές οι οποίες έχουν την ευθύνη συγκεκριμένων σχεδίων ασφαλείας που έχουν διαμορφώσει και οι ΟΠΠΙ, οι ομάδες προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έχουν τεθεί στη διάθεση των πρυτανικών αρχών και οι κινήσεις τους γίνονται με βάση αυτά τα σχέδια ασφαλείας.
Η Ελληνική Αστυνομία συνεργάζεται με τις πρυτανικές Αρχές και ο στόχος είναι ένας και είναι κοινός. Η ασφάλεια των παιδιών μας, των φοιτητών, η ασφάλεια των καθηγητών, των πρυτανικών αρχών, των εργαζομένων και η ασφάλεια των υποδομών των πανεπιστημίων.
Έχει έρθει η ώρα, όλοι με ευθύνη να σταθούν απέναντι σε αυτό το θέμα και να συμβάλλουν στο να μπει τέλος σε ιδεοληπτικές και ακραίες συμπεριφορές, που δεν τιμούν το πανεπιστήμιο. Λυπάμαι που στη Θεσσαλονίκη έχουμε να θυμόμαστε ότι χρειάστηκε να στείλουμε δύναμη των ΜΑΤ για να προστατεύσει την κατασκευή της βιβλιοθήκης, του πιο αυτονόητου. Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκεται η αστυνομία στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο. Όταν ο πρύτανης βεβαιώσει ότι δεν έχει ανάγκη την παρουσία τους και ότι προστατεύουν μόνες τους οι πανεπιστημιακές αρχές τον χώρο, η δύναμη της αστυνομίας θα αποχωρήσει από εκεί.
Με μεγάλη προσοχή αντιμετωπίζουμε το κέντρο των μεγάλων πόλεων και ασφαλώς και το κέντρο της πρωτεύουσας. Μεγάλος αριθμός αστυνομικών επιχειρεί εκεί. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει βάλει τέλος σε δεκάδες καταλήψεις κτιρίων σε ολόκληρη την χώρα. Άβατα και γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν στη δική μας λογική.
«Ιδρύουμε 12 νέα γραφεία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας»
«Απαντάμε στις νέες προκλήσεις ασφαλείας, σε μορφές βίας που γνωρίζουν έξαρση αυτή την περίοδο. Μία από αυτές είναι δυστυχώς η ενδοοικογενειακή βία, η οποία στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων έχει ως θύματα γυναίκες. Το ίδιο σημαντικό είναι όταν θύματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι άνδρες ή παιδιά. Αλλά η αλήθεια είναι ότι στη συντριπτική πλειονότητα είναι γυναίκες. Κάνουμε συστηματική δουλειά συνεργαζόμενοι με την τοπική αυτοδιοίκηση. Τα 6 γραφεία που λειτούργησαν από πέρυσι τον Οκτώβριο αντιμετώπισαν πάνω από 2.000 περιπτώσεις για τις οποίες σχηματίστηκαν δικογραφίες, ενώ στο σύνολο της χώρας η ελληνική αστυνομία αντιμετώπισε πάνω από 6.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Αυτά τα δεδομένα μας οδήγησαν στην απόφαση να ιδρύσουμε άλλα 12 νέα γραφεία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Δύο στην περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής, στο δήμο Αχαρνών και στο Δήμο Καλλιθέας, ένα ακόμη εδώ στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες εννέα πόλεις με κριτήρια πληθυσμιακά και με κριτήρια που δείχνουν οι στατιστικές ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Θα κάνουμε ότι πρέπει συνεχίζοντας την εκπαίδευση των αστυνομικών μας, αντλώντας γνώση από την εμπειρία τους, για να στηρίξουμε την οικογένεια, για να στηρίξουμε την ελευθερία, για να στηρίξουμε την ασφάλεια όλων των ανθρώπων. Και ασφαλώς ανάλογη προτεραιότητα οφείλουμε να δώσουμε στην προστασία ανηλίκων, στην επαφή και επικοινωνία μαζί τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την παραβατικότητα στις εφηβικές ηλικίες.
«Δείκτης πολιτισμού και ανθρωπιάς η προστασία των ζώων»
«Άφησα τελευταίο το θέμα της προστασίας των ζώων, για το οποίο γνωρίζετε ότι με διακατέχει πέραν του αυτονόητου καθήκοντος εφαρμογής του νόμου και ξεχωριστή μέριμνα, γιατί είναι πεποίθησή μου ότι όποιος συμπεριφέρεται άσχημα σε ζώα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο επιθετικό τρόπο και σε ανθρώπους. Είναι θέμα πολιτισμού και χαίρομαι Αρχηγέ, γιατί η ελληνική αστυνομία κάνει συνεχώς βήματα μπροστά για να συμβάλει στην εφαρμογή του νόμου και να προχωρήσουμε μπροστά και σε αυτό τον τομέα, που είναι δείκτης ανθρωπιάς.
Κυρίες και κύριοι, στις δύσκολες εποχές που έχουμε μπροστά μας εξαιτίας παγκόσμιων κρίσεων είμαι σίγουρος ότι θα αντεπεξέρθουμε, γιατί οι Έλληνες στα δύσκολα βάζουμε τα δυνατά μας, είμαστε ενωμένοι και έχουμε μεσεγγυητή μία ελληνική αστυνομία άξια της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.».