Το φαινόμενο της μίσθωσης ακριβών σκαφών, όπως θαλαμηγών, με σημαίες από σχεδόν... εξωτικές περιοχές του κόσμου (βλ. ξέπλυμα) έκανε για μία ακόμα φορά την εμφάνισή του στις ελληνικές θάλασσες και μάλιστα με επεισοδιακό τρόπο, καθώς η ακινητοποίηση μιας πολυτελούς θαλαμηγού από τις ελληνικές αρχές ήταν αποτέλεσμα καταδίωξης που παρέπεμπε σε τηλεοπτικό γύρισμα.  

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Νωρίς το πρωί της περασμένης Παρασκευής το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Μαρκόπουλου ενημέρωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ραφήνας ότι μια θαλαμηγός με σημαία Σιέρα Λεόνε μόλις είχε αποβιβάσει έναν αριθμό αλλοδαπών στην περιοχή Χαμολιά στη Βραυρώνα. Η κινητοποίηση του Λιμενικού αλλά και της Αστυνομίας ήταν άμεση. Εντοπίστηκαν συνολικά 41 άνθρωποι που μόλις είχαν βγει στη βραχώδη και απότομη ακτή της περιοχής ενώ η θαλαμηγός είχε αρχίσει να ανοίγεται για να αποφύγει τον πιθανό εγκλωβισμό της από σκάφη του Λιμενικού, που ήταν προφανές ότι θα ετοιμάζονταν να το καταδιώξουν. 

Οι 33 άνδρες, 4 γυναίκες και 4 ανήλικοι δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ από την πρώτη στιγμή άρχισαν να περιγράφουν στους Ελληνες ένστολους το ταξίδι τους. Δεν περιέγραψαν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από όσα οι Ελληνες αξιωματούχοι γνωρίζουν για τις θαλάσσιες μεταφορές μεταναστών και προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά. 

Στην περιπετειώδη καταδίωξη που ακολούθησε πήραν μέρος έξι περιπολικά σκάφη του Λιμενικού και ένα ελικόπτερο. Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις του Λιμενικού. Η θαλαμηγός, τελικά, εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε στην Κέα, στην παραλία Γιαλισκάρι. Σε αυτήν βρίσκονταν δύο επιβάτες. Επρόκειτο για δύο άντρες από την Αίγυπτο, 47 και 20 ετών, οι οποίοι, όπως είπαν, εκτελούσαν εντολές που έπαιρναν από έναν άλλον άντρα. 

Μέλος κυκλώματος 

Ο τελευταίος αναζητήθηκε από αστυνομικούς, εντοπίστηκε σε κατάστημα που έχει στην οδό Λιοσίων και αποδείχτηκε, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ότι είναι ο άνθρωπος ενός ευρύτερου κυκλώματος στην Αθήνα. Είναι ένας 37χρονος με καταγωγή από τη Συρία. Τόσο στην επιχείρησή του όσο και σε δύο διαφορετικά σπίτια που διατηρούσε σε διαφορετικές περιοχές του Λεκανοπεδίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χειρόγραφα σημειωματάρια και ατζέντες, καθώς και δύο συσκευές κινητής τηλεφωνίας από αυτές που αποκαλούνται «πακιστανικές», με ανύπαρκτο κάτοχο. 

Η θαλαμηγός, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που συνέλεξε το Λιμενικό, είχε ξεκινήσει από το Τσεσμέ της Τουρκίας με προορισμό τις ακτές της Ανατολικής Αττικής. Σύμφωνα με μαρτυρίες των μεταναστών για τη μεταφορά τους, πλήρωσαν ο καθένας το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ. Οι πληροφορίες φέρουν τον 37χρονο να ανήκει σε ένα ευρύτερο κύκλωμα μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας προς την Ελλάδα με τελικό προορισμό διάφορες χώρες της Ευρώπης. 

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε χθες σε τηλεοπτική εμφάνισή του ότι «τις τελευταίες έξι εβδομάδες η χώρα μας έχει σημειώσει μία βελτιωμένη εικόνα στο μεταναστευτικό, με σχεδόν μηδενικές ροές στον Εβρο, ωστόσο το πρόβλημα εντοπίζεται στο Νότιο Αιγαίο». Ανέφερε, επίσης, ότι «η Ελλάδα έχει καλύτερη συνεργασία με το τουρκικό Λιμενικό και την Αστυνομία για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών».
Θεωρείται δεδομένο ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναζοπυρώνει το θέμα των μεταναστευτικών ροών. Η διαχείριση της κατάστασης δεν είναι πλέον εύκολη, καθώς αρχίζει και θυμίζει παρόμοιες καταστάσεις που ίσχυαν λίγο πριν από την έκρηξη του 2021 χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προδικάζεται κάτι παρόμοιο. Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», με κύριο στόχο να αποτραπεί μία πιθανή έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τις τοπικές κοινωνίες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα όσο και σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με δεδομένο το ρόλο της Ελλάδα ως κύριου ευρωπαϊκού συνόρου.