«Το να είμαι πρώτος είναι πιο σημαντικό για μένα. Εχω τόσα λεφτά. Οποια και αν είναι τα χρήματα, είναι απλώς μια μέθοδος διατήρησης βαθμολογίας τώρα. Εννοώ, σίγουρα δεν χρειάζομαι περισσότερα χρήματα», δήλωσε στο παρελθόν ο Λάρι Ελισον. Αυτή τη στιγμή, όμως, η αξία της περιουσίας του ανέρχεται στα 145 δισ. δολάρια. Φέρεται ως ο τρίτος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο. Αυτοδημιούργητος, φιλάνθρωπος αλλά και απόμακρος, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος μένει από το 2020 στο νησί Λανάι, το έκτο μεγαλύτερο της Χαβάης, το οποίο του ανήκει σε ποσοστό 98% (η έκτασή του είναι 364 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει 3.100 κατοίκους). Το αγόρασε το 2012 για 300.000.000 δολάρια. Είναι ο συνιδρυτής της Oracle Corp., εταιρείας πληροφορικής με έδρα το Οστιν του Τέξας, η οποία δημιουργήθηκε το 1977. «Είχα όλα τα μειονεκτήματα που απαιτούνται για την επιτυχία», δήλωσε αναφερόμενος στην ανέλιξή του. Μειονεκτήματα! Οι εξιστορήσεις για το πώς μεγάλωσε αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Τίποτα δεν του χαρίστηκε. Σήμερα είναι εκτελεστικός πρόεδρος, αλλά και γενικός διευθυντής Τεχνολογίας (CTO) της Oracle Corp. Το μόνο σίγουρο είναι ότι άμεσα θα πλουτίσει κι άλλο, καθώς η στροφή της εταιρείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) την απογείωσε, φέροντάς την στα ίδια επίπεδα με άλλους κολοσσούς, όπως η Microsoft και η Amazon. Ο Λάρι Ελισον συνεργάζεται με τον Ελον Μασκ, καθώς κατέχει και εκείνος ένα σημαντικό μερίδιο (1,4%) στην Tesla, που φέτος του έχει αποφέρει μέχρι στιγμής κέρδη της τάξης των 6,7 δισ. δολαρίων! Σύμφωνα με το αμερικανικό «INSIDER», «ο Ελον Μασκ έστελνε μηνύματα στον Λάρι Ελισον “τις πρώτες πρωινές ώρες”, λίγο πριν ανακοινώσει ότι η αγορά του στο Twitter ήταν σε αναμονή», ενώ επισημαίνεται επίσης ότι «ο συνιδρυτής της Oracle είναι μακροχρόνιος φίλος του Μασκ και δέσμευσε ένα δισ. δολάρια στη συμφωνία». 

Ξέρει να παίρνει ρίσκα 

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας διακρίνεται για την άριστη συμπεριφορά του, ενώ δεν φοβάται το ρίσκο. «Οταν καινοτομείς, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για να σου πουν όλοι ότι είσαι τρελός», δήλωσε το 2001, ενώ το 2016 υπογράμμισε μιλώντας στο Fortune ότι «αν κάνεις ό,τι κάνουν όλοι οι άλλοι στο επιχειρείν, θα χάσεις. Ο μόνος τρόπος για να είσαι πραγματικά μπροστά είναι να είσαι διαφορετικός». Την ίδια χρονιά, σε ομιλία του 2016 στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, τόνισε πως «η πιο σημαντική πτυχή της προσωπικότητάς μου όσον αφορά τον καθορισμό της επιτυχίας μου ήταν η αμφισβήτηση της συμβατικής μου σοφίας, η αμφισβήτηση των ειδικών και η αμφισβήτηση της εξουσίας». Τα παραπάνω τα υπενθυμίζει το εξειδικευμένο «THE SOFTWARE REPORT», σε σχετικό ρεπορτάζ του τον Απρίλιο του 2023 και αποτελούν ένα μάθημα μη σύμμορφης σκέψης. Αλλωστε, στο παρελθόν ο Ελισον είχε δηλώσει πως «όταν ζεις τη ζωή σου με διαφορετικούς τρόπους, αυτό κάνει τους ανθρώπους γύρω σου να νιώθουν άβολα. Αντιμετωπίστε το λοιπόν. Δεν ξέρουν τι θα κάνετε». 

Αλλάζει μαζί με τον κόσμο 

Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί δυσκολεύονται να ακολουθήσουν. Οι εφαρμογές της AI πολλαπλασιάζονται, αλλάζοντας το τοπίο στα πάντα. Ο,τι χρησιμοποιεί λογισμικό γύρω μας προγραμματίζεται να σκέφτεται ως «έξυπνος» άνθρωπος και να βρίσκει «έξυπνες» λύσεις. Η Oracle εδώ πρωτοπορεί. Αυτό καταγράφεται. Σύμφωνα με το THE SOFTWARE REPORT, «η Oracle ξεπέρασε για άλλη μια φορά τα όρια της Διαχείρισης Ανθρώπινου Κεφαλαίου (HCM) με την τελευταία της καινοτομία: την ενσωμάτωση παραγωγικών δυνατοτήτων που τροφοδοτούνται από AI στο Oracle Fusion Cloud HCM (σ.σ.: σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή «είναι μια ολοκληρωμένη λύση cloud που συνδέει κάθε διαδικασία ανθρώπινου δυναμικού –και κάθε άτομο– σε όλη την επιχείρησή σας»). Αξιοποιώντας την υπηρεσία Τεχνητής Νοημοσύνης που δημιουργεί το Oracle Cloud Infrastructure (OCI), αυτές οι νέες δυνατότητες πρόκειται να αποφέρουν σημαντική επιχειρηματική αξία, να βελτιώσουν τις διαδικασίες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και τελικά να φέρουν μια επανάσταση στην εμπειρία του υποψηφίου και του υπαλλήλου». 

Μένει πλέον να δούμε αν η επανάσταση που φέρνει στις ζωές μας η Τεχνητή Νοημοσύνη θα υπερβεί ακόμα και αυτούς τους σαφέστατα δημιουργικούς εμπνευστές της, οδηγώντας όμως την ανθρωπότητα σε αχαρτογράφητα ύδατα.