Η αποπεμφθείσα από την κυβέρνηση της χώρας της, επικεφαλής της υπηρεσίας κατά της διαφθοράς στη Ρουμανία, Λάουρα Κοβέσι, θα είναι η πρώτη εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο την πάταξη της διαφθοράς, όπως συμφώνησαν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με την Κομισιόν να ανακοινώνει σήμερα το διορισμό της.
Η Κοβέσι απέκτησε φήμη ως αμείλικτη διώκτης της διαφθοράς στη Ρουμανία, προτού ο υπουργός Δικαιοσύνης εξασφαλίσει την απόλυσή, της πέρυσι τον Ιούλιο, με την αιτιολογία ότι υπερέβη τις εξουσίες της. Είχε λάβει επαίνους στις Βρυξέλλες για την αύξηση των ποσοστών των καταδικών σε ένα από τα πιο διεφθαρμένα μέλη της ΕΕ.
Η ΕΕ διαθέτει ήδη μια υπηρεσία κατά της διαφθοράς, την OLAF, η οποία εντοπίζει περιπτώσεις διαφθοράς και κάνει συστάσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να αναλάβουν δράση, μεταξύ άλλων και για να ανακτήσουν χρήματα.
Η Επιτροπή ανέφερε πως τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ των εσόδων από τον φόρο επί των πωλήσεων, μέρος των οποίων χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό της ΕΕ, χάνονται κάθε χρόνο, μέσω διασυνοριακής απάτης στην Ένωση.
Τώρα, μόνο οι εθνικές αρχές μπορούν να ασκούν δίωξη για απάτη σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ στις χώρες τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επικρίσεις ότι ορισμένες χώρες υπονομεύουν το κράτος δικαίου.
«Ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας θα διασφαλίσει ότι η δράση σε επίπεδο Ένωσης προχωρά ένα βήμα παραπέρα και πράγματι οδηγεί τους εγκληματίες στα δικαστήρια, σε περιπτώσεις εγκληματικών πράξεων, που επηρεάζουν τον προϋπολογισμό της Ένωσης», ανέφερε σε μια δήλωση ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ.
Το νέο γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα δημιουργηθεί στο Λουξεμβούργο, μέχρι τα τέλη του 2020.
22 από τα 28 κράτη μέλη συμμετέχουν στον θεσμό αυτό. Εκείνες που δεν συμμετέχουν είναι η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία. Είναι επίσης η Δανία, που γενικά διαθέτει ρήτρα εξαίρεσης από νομικά θέματα της ΕΕ και η Βρετανία, η οποία αναμένεται να φύγει από την Ένωση.