Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ υψηλός και η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες ελέγχου της αύξησης των τιμών, τόνισε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά της διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος υπογράμμισε πως η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς «ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη, φτάνοντας το 9,9% για τον Σεπτέμβριο».

Επιβράδυνση της οικονομίας

Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναμένεται να έχει υποχωρήσει σημαντικά για το γ’ τρίμηνο και αναμένεται πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί στο δ’ τρίμηνο του 2022 και στις αρχές του 2023.

Η ίδια ανέφερε πως παγκοσμίως η οικονομική δραστηριότητα καταγράφει επιβράδυνση λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως είναι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης.
Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 2,00%, 2,25% και 1,50% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου 2022.

Για τον πληθωρισμό

Η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε πως ο πληθωρισμός μπορεί να καταγράψει περαιτέρω άνοδο στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, εάν συνεχιστούν οι υψηλές τιμές ενέργειας.

«Η ενέργεια παραμένει η βασική αίτια αύξησης του πληθωρισμού» σημείωσε, ενώ υποστήριξε η υποτίμηση του ευρώ στην αγορά συναλλάγματος προστίθεται στις πληθωριστικές πιέσεις.

«Ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα θα είναι υψηλότερος από ότι περιμέναμε» είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ και συμπλήρωσε πως ο πληθωρισμός «θα αποκλιμακωθεί είτε μέσω της πτώσης των τιμών ενέργειας είτε μέσω της μείωσης της ζήτησης».

«Μας έκανε έκπληξη η μεγάλη και απρόσμενη άνοδος του πληθωρισμού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, για αυτό και προσαρμόσαμε τη νομισματική μας πολιτική» δήλωσε.

Συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η ΕΚΤ σκοπεύει να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της στο μέλλον, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως η τράπεζα θα αποφασίζει τις αυξήσεις με βάση τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και με στόχο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στα επίπεδα του 2%.

Η ίδια ανέφερε πως δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί ακριβώς το «ουδέτερο επίπεδο» των επιτοκίων της ΕΚΤ.

«Η σταθερότητα των τιμών είναι η εντολή μας και για αυτό ο σκοπός της νομισματικής μας πολιτικής είναι να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό» ανέφερε η κ. Λαγκάρντ.