Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι μια «ήπια ύφεση» είναι πιθανή, αλλά ότι δεν θα αρκούσε από μόνη της για να ανακόψει την εκτίναξη των τιμών.

Οι δηλώσεις 

Μιλώντας μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση του κόστους δανεισμού της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης, και καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η ενεργειακή κρίση θα περιορίσει την παραγωγή στα 19 κράτη της ευρωζώνης, η Λαγκάρντ είπε «δεν πιστεύουμε ότι αυτή η ύφεση θα είναι ικανή να τιθασεύσει τον πληθωρισμό».

Αν και μια συρρίκνωση δεν είναι το «βασικό» σενάριό , ο Λετονός συνάδελφος της Λαγκάρντ, Μάρτινς Καζάκς, είπε ότι περιμένει μία τους επόμενους μήνες. Εν τω μεταξύ, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Fabio Panetta προειδοποίησε για τους οικονομικούς κινδύνους από ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι πάνω από πενταπλάσιος από τον στόχο της ΕΚΤ

Οι ανησυχίες

Δεν είναι μόνο τα επιτόκια, τα οποία διπλασιάστηκαν στο 1,5% τον περασμένο μήνα στον πιο επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία της ΕΚΤ, αλλά ότι εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με αυτά των ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι συζητούν επίσης πώς να συρρικνώσουν τα περίπου 5 τρισεκατομμύρια ευρώ (4,9 τρισεκατομμύρια δολάρια) ομολόγων που αγοράστηκαν ως κίνητρο κατά τη διάρκεια πρόσφατων κρίσεων, ενώ το σχέδιο είναι επί τάπητος για τη συνάντηση του Δεκεμβρίου στην οποία αναμένεται να γίνει πράξη  η γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη .

Η ΕΚΤ δεν θα μιμηθεί τη Fed

Kαθησυχαστικό μήνυμα για το πόσο θα αυξηθούν συνολικά τα επιτόκια στην ευρωζώνη απέστειλε από τη Φρανκφούρτη η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως είπε η ίδια, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μιμηθεί την Fed, η οποία έστειλε χθες μήνυμα για μία μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, διότι οι οικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη διαφέρουν από τις ΗΠΑ ενώ όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δεν είμαστε ίδιοι και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε με τον ίδιο ρυθμό (ή) κάτω από την ίδια διάγνωση των οικονομιών μας».

Tελος, να σημειωθεί, ότι χθες ο επικεφαλής της FED Ζερόμ Παόυελ μετά την ανακοίνωση για την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%, δήλωσε ότι η τελική αύξηση θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπαν αρχικώς.

Με πληροφορίες από Bloomberg