Το υφυπουργείο Ναυτιλίας διερευνά το περιστατικό με το πλοίο υπό κυπριακή σημαία που δέχτηκε χτυπήματα στα Στενά του Ορμούζ, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ο κ. Λετυμπιώτης, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, σημείωσε ότι δεν περιλαμβάνονται Κύπριοι υπήκοοι ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος.

Πρόκειται για το πλοίο υπό κυπριακή σημαία M/V GFS Galaxy, το οποίο, σύμφωνα με την υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO, η οποία υπάγεται στο βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, δέχτηκε ιρανικά πυρά, όταν έπλεε περίπου εννιά ναυτικά μίλια ανατολικά της χερσονήσου Μουσαντάμ.

Ερωτηθείς σε σχέση με το περιστατικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «το περιστατικό διερευνάται από το υφυπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο βρίσκεται σε επικοινωνία με τη διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου και προβαίνει σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες. Παράλληλα, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις».

Όπως σημείωσε, τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή και έχουν απομακρυνθεί σε γειτονική χώρα, πλην ενός μέλους του πληρώματος που εξακολουθεί να αγνοείται. Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι μεταξύ των μελών του πληρώματος δεν περιλαμβάνονται Κύπριοι υπήκοοι.

«Η διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ είναι ιδιαίτερα δύσκολη για όλα τα πλοία, ανεξαρτήτως σημαίας, ιδιαίτερα υπό τις συνθήκες των χθεσινοβραδινών πολεμικών επιχειρήσεων», επεσήμανε.

Το Ιράν ανακοίνωσε το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ

Μετά το περιστατικό, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Όπως υποστήριξαν, προηγήθηκαν «προειδοποιητικά πυρά εναντίον πλοίου που φέρεται να επιχείρησε να διέλθει από μη εγκεκριμένη διαδρομή».

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η απόφαση θα ισχύσει έως ότου σταματήσει η αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση στην περιοχή.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι δεν θα επιτραπεί η διέλευση πλοίων από τα Στενά και ότι οποιαδήποτε νέα στρατιωτική ενέργεια κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα προκαλέσει «σκληρή απάντηση».

Την ίδια ώρα, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν πως ακινητοποίησαν και δεύτερο πλοίο στα Στενά του Ορμούζ.

Υποστήριξαν ακόμη ότι εξαπέλυσαν βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της αμερικανικής αεροπορικής βάσης Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ, ισχυριζόμενοι ότι προκάλεσαν ζημιές σε εγκαταστάσεις συντήρησης μαχητικών αεροσκαφών και στο κέντρο διοίκησης.