Το πάγωμα των πλειστηριασμών για όσους έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, η ενεργοποίηση του προγράμματος «Γέφυρα 2» για τα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και το νέο πακέτο μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των επαφών που θα έχουν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών μέσω της τηλεδιάσκεψης.
«Γέφυρα 2» – Πλειστηριασμοί
Η επέκταση της αναστολής των πλειστηριασμών και το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για τα επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται να συζητηθούν στις επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας.
Ειδικά στο θέμα της αναστολής των πλειστηριασμών, κυβέρνηση και τράπεζες όπως και οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, έχουν αναγνωρίσει ότι η αναστολή των πλειστηριασμών αποτελεί ένα μέτρο κοινωνικής προστασίας λόγω των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί εμφανίζονται αρνητικοί στο ενδεχόμενο συνέχισης του συγκεκριμένου μέτρου. Η Κυβέρνηση από την πλευρά της θα επιχειρήσει να πείσει για την σημασία του να μην διεξάγονται πλειστηριασμοί, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της κύριας κατοικίας, εν αναμονή μάλιστα και των υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή του νέου Πλαισίου Ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας (νέο πτωχευτικό δίκαιο).
Όσον αφορά το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων, η πρόταση της Αθήνας έχει ήδη συζητηθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Τη σκυτάλη παίρνουν τώρα οι αρμόδιοι υπουργοί και οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, δεν φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις στην εφαρμογή ενός αντίστοιχου προγράμματος με τα στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την α΄κατοικία. Δεν έκρυψαν όμως τους προβληματισμούς τους για το ποιες τελικά επιχειρήσεις θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση στην ένταξη δανείων επιχειρήσεων οι οποίες θεωρούνται βιώσιμες.
Βασικός στόχος της Αθήνας είναι να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής, προκειμένου το επόμενο διάστημα να προχωρήσει η διαδικασία καθορισμού των τελικών λεπτομερειών του προγράμματος.
Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στόχος του προγράμματος είναι να παρέχεται επιδότηση 9 μηνών, η οποία θα ξεκινά από ένα υψηλό ποσοστό και θα βαίνει μειούμενη ανά τρίμηνο, όπως και για τα στεγαστικά δάνεια του προγράμματος «Γέφυρα».
Ο χρόνος εφαρμογής του δεν αναμένεται νωρίτερα από τον Απρίλιο καθώς θα χρειαστούν 2 με 3 μήνες διαβουλεύσεων με τους θεσμούς για να ολοκληρωθεί διαδικασία και να ξεκινήσει και η υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους. Το πρόγραμμα θα αφορά μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό ενώ θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Νέα μέτρα στήριξης
Μια σειρά από νέα μέτρα για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται επίσης να τεθούν στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Μεταξύ αυτών
– η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση έως το τέλος του έτους
– η μείωση ή και πλήρης κατάργηση της προκαταβολής φόρους για τις επιχειρήσεις
– η μείωση του πέναλτι του 22% για τους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 2020 τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές αποδείξεις ίσες με το 30% τους εισοδήματος τους.
Το πιο σημαντικό ζήτημα ωστόσο, για το οποίο θα γίνει μια πρώτη συζήτηση όμως οι τελικές αποφάσεις αναμένονται πιθανότατα την Άνοιξη, είναι να υπάρξει μια γενναία ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ειδικά για τους πληττόμενες κατηγορίες φορολογουμένων.
Πηγή: naftemporiki.gr