Δώδεκα άμεσες παρεμβάσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας ενέκρινε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών ξεκίνησε από το 2019 και έχει ήδη αποδώσει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Όπως είπε, «αυτό επιβεβαιώνεται και από διεθνείς αξιολογήσεις, όπως εκείνη του Economist, που καταγράφει σημαντική βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον».

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι παραμένουν εστίες γραφειοκρατίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην άμεση υλοποίηση 12 έτοιμων παρεμβάσεων, ενώ προτεραιότητα αποτελεί και η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για περαιτέρω απλοποιήσεις τους επόμενους μήνες.

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της διαυπουργικής συνεργασίας, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε σε αρμοδιότητες αλλά να βλέπουμε το συνολικό όφελος», προσθέτοντας ότι το πνεύμα συνεργασίας είναι έντονο και πρέπει να συνεχιστεί.

Αναλυτικά οι 12 παρεμβάσεις:

  • Άρση επικαλύψεων επί κοινών δεδομένων που ζητούνται κατά τη συμπλήρωση και υποβολή χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών καταστάσεων (ΤτΕ, ΓΕΜΗ, κλπ).
  • Αναβάθμιση ηλεκτρονικού συστήματος Αδειοδοτήσεων και Ελέγχων.
  • Απλούστευση διαδικασίας κλεισίματος επιχείρησης.
  • Βελτίωση του πλαισίου υπερέκπτωσης δαπανών Έρευνας και Τεχνολογίας.
  • Ενοποίηση της Νομοθεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε ενιαίο Κώδικα.
  • Κατάργηση/Αντικατάσταση δελτίου βιομηχανικής κίνησης.
  • Απλοποίηση διαδικασίας και δικαιολογητικών κατά τον εκσυγχρονισμό μεταποιητικών εγκαταστάσεων – Υπουργείο Ανάπτυξης, Υπουργείο Ενέργειας.
  • Βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης «Επιχειρηματικού Πάρκου Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας» (ΕΠΜΜΜ).
  • Επέκταση βιομηχανιών σε όμορα ακίνητα που έχουν οριστεί ασύμβατες χρήσεις γης..
  • Επίλυση προβλημάτων χαρακτηρισμού αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας σε περιπτώσεις βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
  • Δυνατότητα λειτουργικής συνένωσης οικοπέδων/αγροτεμαχίων σε περιοχές ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων.
  • Βελτίωση όρων πρόσβασης βιομηχανικών οικοπέδων στα παρακείμενα οδικά δίκτυα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Το αντικείμενό μας σήμερα είναι τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη μείωση της γραφειοκρατίας. Νομίζω ότι είναι μια προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει από την κυβέρνησή μας από την πρώτη στιγμή που μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός το 2019.

Έχουμε, νομίζω, να αναδείξουμε πολύ συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα σε πολλά διαφορετικά πεδία. Αυτό επιβεβαιώνεται και από εκθέσεις έγκυρων διεθνών παρατηρητών της ελληνικής οικονομίας, όπως ο Economist, που πιστοποιούν μια σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Παρά ταύτα όμως, γνωρίζουμε καλά ότι υπάρχουν ακόμα πολλές εστίες γραφειοκρατίας, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη. Και νομίζω ότι το βασικό αντικείμενο της σημερινής συζήτησης είναι να εξετάσουμε έναν μακρύ κατάλογο από πιθανές παρεμβάσεις.

Να επιβεβαιώσουμε 12 παρεμβάσεις οι οποίες είναι έτοιμες προς άμεση υλοποίηση και στη συνέχεια νομίζω να προτάξουμε και ένα πεδίο προτεραιοτήτων στο οποίο θέλουμε να κινηθούμε, κυρίως με συγκεκριμένα συναρμόδια υπουργεία, όπου εντοπίζουμε και τα περισσότερα περιθώρια παρέμβασης, ώστε να μπορούμε με ορίζοντα τους επόμενους μήνες να έχουμε έναν οδικό χάρτη άμεσων υλοποίησης των παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Θέλω να τονίσω εν κατακλείδι, ότι η γενικότερη συνεργασία και υπό την εποπτεία του Αντιπροέδρου αλλά και του Υπουργού Επικρατείας μεταξύ των Υπουργείων είναι πολύ καλή στον τομέα αυτόν. Ότι δεν πρέπει να βλέπουμε τα ζητήματα αυτά μόνο μέσα από τις σκληρές καθορισμένες αρμοδιότητες, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί, αλλά να τις δούμε μέσα από ένα ευρύ πλέγμα και να μην διστάζουμε μερικές φορές να αποποιούμαστε ευθύνη και αρμοδιότητες, αν αυτό τελικά μπορεί να βοηθήσει το γενικό καλό. Αυτό είναι το κλίμα το οποίο έχω εισπράξει και νομίζω ότι αυτό είναι και το πνεύμα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούμε».

Θεοδωρικάκος: Άμεση προτεραιότητα οι 12 μεταρρυθμίσεις

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί με σχέδιο και επιμονή τη στρατηγική για μεταρρυθμίσεις, δίνοντας έμφαση στην απλοποίηση των αδειοδοτήσεων και την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Όπως ανέφερε, «άμεση προτεραιότητα αποτελεί η εφαρμογή των 12 παρεμβάσεων», ενώ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, προχωρούν και πρόσθετες απλοποιήσεις σε διοικητικό επίπεδο, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το γραφειοκρατικό βάρος για επιχειρήσεις και πολίτες.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο στα τέλη Αυγούστου θα παρουσιαστεί νομοσχέδιο, το οποίο έχει ετοιμαστεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και ρυθμίζει σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες, απλουστεύοντας το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο.

Χατζηδάκης: Έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία έξι χρόνια

«Τα τελευταία έξι χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και αυτό διότι η επιχειρηματικότητα για μας είναι το κλειδί για την ανάπτυξη, για νέες και καλύτερες δουλειές», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης.

«Πράγματι, έχει μειωθεί η φορολογία και των επιχειρήσεων, έχουν μειωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές, με βάση τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, έχει εισαχθεί ένα νέο πλαίσιο ως προς τα εργασιακά, το οποίο ακολουθεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, έχει προωθηθεί ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός και έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων σε διάφορα κύματα, ξεκινώντας από το 2019. Όμως, τόσο η επαφή μας με διαφόρους φορείς όσο και οι διαπιστώσεις της ίδιας της Διοίκησης, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να πάρουμε και άλλες πρωτοβουλίες, σε σχέση με την απλούστευση των αδειοδοτήσεων και ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον. Και αυτή είναι η βασική αποστολή της σημερινής συνεδρίασης: να εντοπίσουμε τα πεδία εκείνα που πρέπει να προχωρήσουμε», είπε και συνέχισε:

«Αντιλαμβάνομαι ότι ήδη, σήμερα, θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε μια σειρά από απλουστεύσεις και στους αμέσως επόμενους μήνες θα προχωρήσουμε και με άλλες, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο και τη δέσμευσή μας, πριν από δέκα μέρες στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι μια από τις 25 βασικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αυτό το εξάμηνο θα είναι η απλούστευση των αδειοδοτήσεων. Έχει υπάρξει, ήδη, συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων». 

Συμμετοχή 10 υπουργείων στη νομοθετική πρωτοβουλία

Πέρα από τις 12 έτοιμες παρεμβάσεις, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ συζητήθηκαν και νέες πρωτοβουλίες, που θα συμπεριληφθούν σε ξεχωριστό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα.

Στην ευρύτερη προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας συμμετέχουν τα υπουργεία:

  • Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
  • Υγείας
  • Υποδομών και Μεταφορών
  • Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Ανάπτυξης
  • Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
  • Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
  • Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
  • Τουρισμού

Στόχος είναι η συνολική αναβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η διευκόλυνση των επενδύσεων, μέσα από συντονισμένες θεσμικές αλλαγές που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.