Είναι το ξεκίνημα μιας επικίνδυνης διαδικασίας αυτό που συνέβη», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, που προκάλεσαν το μεγαλύτερο ενδοσυνεδριακό άλμα των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια.
«Έχουμε τη Σαουδική Αραβία που ηγείται στρατευμάτων στην Υεμένη και είναι κατά των ανταρτών Χούτι, οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης εμφανίζονται τώρα να έχουν τα μέσα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και να χτυπάνε τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της μεγαλύτερης εξαγωγικής χώρας του ΟΠΕΚ», είπε ο κ. Κύρτσος , υπενθυμίζοντας ότι «ως Ελλάδα έχουμε τεράστια εξάρτηση από εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, επομένως εάν οι τιμές τους ανέβουν καταλαβαίνουμε τι προβλήματα θα δημιουργηθούν στην οικονομία μας, πέρα από την ευρύτερη αποσταθεροποίηση».
Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε πως «η κυβέρνηση θα περιμένει λίγο να δει πώς θα πάνε τα πράγματα», και θα εξετάσει τι δυνατότητες υπάρχουν «εάν δει ότι παίρνουν φωτιά οι τιμές των καυσίμων», καθώς «θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα, γιατί διαφορετικά θα κάτσει πάρα πολύ η οικονομία κι όλο το στοίχημα της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη, επομένως μια ανάπτυξη που δε θα μπορεί να πάει ο άλλος από την Αθήνα στη Λαμία, γιατί τα καύσιμα θα έχουν ξεφύγει, δεν θα μπορεί να υπάρξει».
Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο της ΓΣ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο ευρωβουλευτής παρατήρησε ότι και οι δύο είναι απρόβλεπτοι, «δηλαδή δεν είναι όπως πήγαινες παλιά στον Ομπάμα και ήξερες πάνω- κάτω ποια ήταν η πολιτική». «Δεν μπορείς να κάνεις και ασφαλή πρόγνωση, διότι ο Τραμπ έχει μία πολιτική, η οποία είναι σαφώς κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκρούεται με την Κίνα, αλλά συγκρούεται με την Κίνα στα οικονομικά, τα τεχνολογικά, τα ψηφιακά, χωρίς να θέλει τη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που λέγαμε παλιά “Δύση” για τον Τράμπ δεν ισχύει», εξήγησε, ενώ για τον Τούρκο Πρόεδρο παρατήρησε ότι «παίζει μεγάλο πολιτικό παιχνίδι», «και μάλιστα με έναν επιθετικό τρόπο σε βάρος μας», ενώ παρά το ό,τι του ασκείται διεθνώς κριτική για τις πολιτικές του σε πολλούς τομείς «σε τελική ανάλυση επικρατεί μια Realpolitik ως κυνισμός που διευκολύνει την Άγκυρα».
Σχετικά με τις οικονομικές προσδοκίες από τις επαφές που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο κ. Κύρτσος επισήμανε: «Ένα καλό οικονομικό επιχειρηματικό κλίμα υπάρχει ήδη. Το θέμα είναι πώς θα μετατραπεί σε επενδύσεις. Υπάρχει μια παράδοση -θυμάμαι και τις αντίστοιχες επισκέψεις του κ. Τσίπρα- διάφοροι Ελληνοαμερικάνοι να είναι πλούσιοι στα λόγια και φτωχοί στις επενδύσεις. Επομένως, αν μπορέσει ο Μητσοτάκης να σπάσει αυτή την αρνητική παράδοση θα είναι πάρα πολύ καλό. Πλέον δε θέλουμε μόνο επενδύσεις στο χρέος μας, θέλουμε επενδύσεις παραγωγικές. Γιατί πλέον το χρέος μας έχει γίνει περιζήτητο λόγω της κατάρρευσης -διεθνώς- των επιτοκίων από την ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι. Πλέον θέλουν όλοι να μπουν στο ελληνικό χρέος που έχει κάποια απόδοση […] Όμως, η κοινωνία μας και η οικονομία δεν κρίνονται από το χρέος, κρίνονται από το αν φτάσουν διάφοροι να δεσμεύσουν κεφάλαια για 10-20 χρόνια σε παραγωγικές επενδύσεις και αυτό είναι το στοίχημα».
Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και τις προθέσεις τις κυβέρνησης σχετικά με τη διερεύνηση των καταγγελιών περί σκευωρίας που στήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ο κ. Κύρτσος απάντησε: «Δύο είναι οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης. Η πρώτη είναι να τα βάλει με το κύκλωμα της Novartis, που δεν τα έβαλε η προηγούμενη, όμως είναι κωμικοτραγικό να βάζουν πρόστιμα στη Novartis στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για τις άδικες εμπορικές πρακτικές που εφάρμοσε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Πρέπει η κυβέρνηση πρώτα να στραφεί κατά του κυκλώματος και της ίδιας της Novartis, να δώσει κάποιες αποζημιώσεις η Novartis, γιατί όλοι παραδεχόμαστε ότι έβαλε τρελά “φέσια” στον κρατικό προϋπολογισμό. Από εκεί και πέρα ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη και τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους να εκκινήσουν τη διαδικασία, γιατί υπάρχουν ορισμένοι που μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένοι, χωρίς να έχουν την προστασία της Βουλής. Τώρα αν θα φτάσουμε σε επίπεδο Τσίπρα να περιμένουμε να δούμε, δε χρειάζεται να βιάζεται η κυβέρνηση, είναι μια απόφαση τεράστιας σημασίας […] Αν έναν πρώην πρωθυπουργό θέλεις να τον στριμώξεις πρέπει πρώτα να είσαι αποφασισμένος, που δεν ξέρουμε αν είμαστε αποφασισμένοι σαν ΝΔ και δεύτερον πρέπει να έχεις ακλόνητα στοιχεία, γιατί διαφορετικά θα έχεις ένα σωρό δυσάρεστες εξελίξεις».
Αναφερόμενος στην ομόφωνη απόφαση του Προεδρείου της SME Europe με την οποία έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της μεγαλύτερης πολιτικής οργάνωσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη ο κ. Κύρτσος δήλωσε: «Είναι μια κλαδική οργάνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή είναι πανευρωπαϊκή, αρκετά ισχυρή και δεν υπήρχε ελληνική εκπροσώπηση. Κυριαρχούν σε αυτή ευρωβουλευτές του ΕΛΚ που αναλαμβάνουν να περάσουν τα μηνύματα στις χώρες τους. Σαν πρώην μικρομεσαίος, ο οποίος ισοπεδώθηκε από την κρίση αλλά και σαν άνθρωπος καταλαβαίνω τη σημασία των μικρομεσαίων, που όλοι λέμε ότι είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά το θέμα είναι τι σημαίνει αυτό, πού θα βρουν χρηματοδότηση οι μικρομεσαίοι, πώς θα αντέξουν στην παγκοσμιοποίηση, στην πίεση από την Κίνα, στην πίεση από τον έναν, στην πίεση από τον άλλον, από τις πολυεθνικές. Όλα αυτά μας ενδιαφέρουν να έχουν οικονομική και κοινωνική διάσταση».