Απέναντι από τον πρόεδρο και με ξεκάθαρο τρόπο στέκονται πλέον και τέσσερα ιστορικά στελέχη της Κουμουνδούρου που οι «κακές γλώσσες» θέλουν να είναι μετρ στις παρασκηνιακές κινήσεις και τις ζυμώσεις.

 

Γράφει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης

 

Η προσπάθεια του Α. Τσίπρα να αποκηρύξει τα φαινόμενα εσωστρέφειας στο κόμμα από το βήμα της τελευταίας συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο κενό προτού ακόμη στεγνώσει η μελάνη από το κείμενο της ομιλίας που εκφώνησε. Η διαλυτική γκρίνια επανήλθε με το που ανακοίνωσε τις προτάσεις του για τη σύνθεση των νέων οργάνων, επιβεβαιώνοντας πως ο χώρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θυμίζει «χάβρα Συριζαίων» με πολλά ανταγωνιστικά καπετανάτα, ετερόκλητες φράξιες, επίδοξους δελφίνους και κουμανταδόρους βαρόνους.

Το γεγονός ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο άπαντες έδρασαν κόντρα στη βούληση του Α. Τσίπρα για ενωτική υπακοή και αποδοχή των εισηγήσεών του, τόσο για τη θέση του νέου γραμματέα της Κ.Ε. και του αναπληρωτή όσο και για τη συγκρότηση της Πολιτικής Γραμματείας δείχνει πως ο έλεγχος της κατάστασης έχει ξεφύγει από τον ίδιο. Και ναι μεν μπορεί να παραμένει κυρίαρχος στα χαρτιά, ωστόσο η παντοδυναμία του φαίνεται να μπάζει από παντού. Ακόμη και εντός του προεδρικού μπλοκ, που υποτίθεται υπεραμύνεται των επιλογών του με «αυταπάρνηση».

 

Μιλούν οι αριθμοί

Και επειδή η αριθμητική πολλές φορές δίνει απαντήσεις στην πολυπλοκότητα των εκλογικών διαδικασιών, αλλά κυρίως απεικονίζει τη σκληρή πραγματικότητα, ο Α. Τσίπρας την πρώτη «μαζική» ψυχρολουσία τη δέχτηκε στη συνεδρίαση της Κ.Ε. από 70 και πλέον μέλη του οργάνου, τα οποία δεν συμφώνησαν με την πρότασή του να αναδειχθεί γραμματέας του οργάνου η Ράνια Σβίγκου.

Τα μέλη της Κ.Ε. που αποδοκίμασαν την πρόταση του Α. Τσίπρα δεν προέρχονταν μόνο από τον χώρο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή την «Ομπρέλα», αλλά και από την τάση της «Ενωτικής Κίνησης» που εκφράζει τη γραμμή του προεδρικού μπλοκ.

 

Οι κολλητοί

Ο Ν. Παππάς, που μαζί με τον Χ. Σπίρτζη και τον Κ. Ζαχαριάδη, ηγούνται της συγκεκριμένης τάσης είναι βέβαιο πως για τη θέση του γραμματέα της Κ.Ε. ήθελαν άλλο πρόσωπο και όχι τη Ράνια Σβίγκου. Αλλωστε η τελευταία εισέπραξε το μήνυμα από τον Π. Πολάκη, που επίσης κινείται στη γραμμή της οικογένειας Παππά, του πατέρα Στέλιου και του υιού Νίκου, όταν ο αψύς Κρητικός υπενθύμισε πως η ίδια ήταν πολέμια της διεύρυνσης προς τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Η μεγάλη όμως ήττα του Α. Τσίπρα και αυτό έχει εξοργίσει τους «πασοκογενείς» του ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης ανήκουν στην «Ενωτική Κίνηση» του προεδρικού μπλοκ, είναι πως τα μέλη της Κ.Ε. δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης για να εκλεγεί στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Στέφανος Τζουμάκας.

 

Ο κομμένος

Επίδειξη ισχύος απέναντι στον Α. Τσίπρα έκανε και ο Ν. Φίλης, ο οποίος εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με τη «γραμμή» της «Ομπρέλας» στο τέλος, καθώς στις διαπραγματεύσεις που είχαν προηγηθεί το όνομά του δεν εμφανιζόταν στην «ενωτική» υποτίθεται πρόταση που θα παρουσίαζε ο Α. Τσίπρας. Βέβαια κάποιοι από το περιβάλλον του Α. Τσίπρα υποστηρίζουν πως η «Ομπρέλα» δεν έδωσε αρχικώς το όνομα του Ν. Φίλη για να συμπεριληφθεί στη συνθετική πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Οι αποχωρήσαντες

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η αποχή από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, μετά από δική τους απόφαση, τεσσάρων ιστορικών στελεχών της Αριστεράς, που για όσους γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σε θέση να κινούν τα νήματα των εσωκομματικών εξελίξεων, ενώ κάποιοι εξ αυτών θεωρούνται και «συστημικοί» παίκτες.

Πρόκειται για τους Ν. Βούτση, Γ. Δραγασάκη, Δ. Βίτσα και Θ. Δρίτσα. Επέλεξαν να μην ταυτιστούν με τη νέα ηγετική ομάδα που θέλει να φτιάξει ο Α. Τσίπρας εν όψει των εθνικών εκλογών, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως σε περίπτωση νέας ήττας του κόμματος στις εθνικές εκλογές θα «σιωπήσουν». Ειδικά ο Ν. Βούτσης, που θεωρείται «μέγας διδάσκαλος» στην εσωκομματική ίντριγκα.

 

Οργή στο διαδίκτυο

Η οργή των «πασοκογενών» αποτυπώνεται σε ένα σχόλιο που έκανε στο fb ο γνωστός δικηγόρος Αγης Τάτσης, πρώην υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της νεολαίας ΠΑΣΟΚ και στέλεχος σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ. «Διεύρυνση είναι εκείνο το πράγμα, με το οποίο τελικά δεν εκλέγεται στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Στέφανος Τζουμάκας, αλλά ο Λάμπρου, η Καββαδία και ο Φίλης. Μάλλον το πέρασμά του από το ΕΑΤ-ΕΣΑ και το ότι ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ΕΦΕΕ, δεν κρίθηκαν επαρκή από το αριστερόμετρο» έγραψε χαρακτηριστικά.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”