Επένδυση με τεράστια αξία και σημασία για την χώρα μας, είναι αυτή της Microsoft σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης μιλά στο tomanifesto.gr για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, εξηγεί τις νέες δυνατότητες που δίνονται στη δημόσια διοίκηση μέσω των υπηρεσιών cloud ενώ αναφέρεται στις προτεραιότητες του υπουργείου του.

«Οι επενδύσεις υποδομών και οι επενδύσεισ που έχουν σχέση με τις τηλεπικοινωνίες αλλά και την αποθήκευση δεδομένων, ενδεχομένως ο μη ειδικός να μην μπορεί να τις εισπράξει αυτόματα. Τις εισπράττει έμμεσα σε σχέση με την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνει» σημειώνει και συμπληρώνει πως όσο το ψηφιακό κράτος γίνεται απαίτηση τόσο και οι υποδομές τέτοιας φύσεως είναι απαραίτητες.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρει πως ήδη το ελληνικό δημόσιο διαθέτει cloud υπηρεσίες  όπως το gcloud στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. «Με τελευταίο νόμο ψηφίσαμε πως η Ελλάδα θα έχει cloud-first policy, δηλαδή δεν θα πρέπει τα δεδομένα να χωροθετούνται σε σέρβερ όπως αυτούς που βρίσκονται στο υπόγειο» εξηγεί.

«Βήμα βήμα αποκαθιστούμε την ισορροπία που επιθυμούν οι πολίτες να έχει η σχέση τους με το κράτος και καλύπτουμε το χάσμα που μας χωρίζει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες» συμπληρώνει περιγράφοντας τον οδικό χάρτη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Πιστεύουμε πως έχουμε κάθε δυνατότητα αυτό το χάσμα να το καλύψουμε πάρα πολύ γρήγορα» προσθέτει.

Για τον Προσωπικό Αριθμό, τον αριθμό ταυτότητα δηλαδή που θα χρησιμοποιεί ο κάθε πολίτης για όλες του τις επαφές με το δημόσιο, εξηγεί πως η ολοκλήρωση των διαδικασιών στα επόμενα δύο χρόνια θα είναι χρόνος ρεκόρ. «Τα αυτονόητα δεν είναι απλά» μας λέει και φέρνει ως παράδειγμα την πολυπλοκότητα μιας… μαγειρικής συνταγής. «Πολλές θέλουν πάρα πολύ ώρα για να εκτελεστούν» λέει και εξηγεί πως η δημιουργία ένός τέτοιου μηχανισμού σημαίνει παρέμβαση στο σύνολο των μητρώων του κράτους. «Είναι ένα χειρουργείο στο κράτος» τονίζει.

Ακούστε τη συνέντευξη

 

Αναφορικά με το gov.gr σημειώνει πως πρόθεση είναι σε αυτό να συμπεριληφθούν το σύνολο των πράξεων με το Δημόσιο με ελάχιστες εξαιρέσεις και φέρνει ως παράδειγμα την Εσθονία. «Είναι ένα οικοδόμημα που χτίζουμε με 501 υπηρεσίες την πρώτη μέρα και πάνω από 630 σήμερα. Βήμα βήμα θα ολοκληρώνεται εγκαινιάζοντας μια νέα σχέση του πολίτη με το κράτος. Ένα κράτος που λειτουργεί γρήγορα, ψηφιακά, αυτόματα με έναν τρόπο ο οποίος είναι ευκρινής και διαυγής βοηθά και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στο κράτος. Για μας αυτή είναι η πιο ενδιαφέρουσα πολιτική συνεπαγωγή» τονίζει.

Σχολιάζοντας τον σκεπτικισμό απέναντι στο 5G εξηγεί πως αυτός απειλεί να κρατήσει μια κοινωνία πίσω και να μην προχωρήσει στο μέλλον. «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να καλύψει το χάσμα του παρελθόντος αλλά και να πρωταγωνιστήσει. Όταν μιλάμε για 5G μιλάμε για πιο γρήγορες ταχύτητες και καλύτερες υπηρεσίες. Και η τεράστια οικονομική συμβολή που θα έχουν θα αποτυπωθούν κατά βάση στην οικονομική αξία των εφαρμογών που πάνω σε αυτό το δίκτυο θα χτιστούν. Κάποιες από αυτές τις γνωρίζουμε αλλά οι περισσότερες θα ανακαλυφθούν στην πορεία. Η Ελλάδα ήδη έχει καινοτομήσει προς αυτό» τονίζει και αναφέρεται στο ταμείου Φαιστός για το οποίο ήδη άλλες χώρες ρωτούν την Ελλάδα.

Στο ερώτημα τι θα ήταν εκείνο που θα άλλαζε αύριο το πρωί απαντά πως επιλέγει να επικεντρώνεται στα πολλά μικρά πράγματα που μπορούν να αλλάξουν με ταχύτητα.