Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα δυσπιστίας που επικρατεί στην κοινωνία απέναντι στο πολιτικό σύστημα, εντείνοντας τις προσπάθειες για θεσμική κάθαρση και ενίσχυση της λογοδοσίας. Στόχος είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, που έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα, ιδιαίτερα μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις και το γενικευμένο αίσθημα απαξίωσης, που εκφράζεται χαρακτηριστικά με τη φράση «όλοι ίδιοι είναι».

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση κινείται σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος είναι η άμεση παραπομπή του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου, μια απόφαση που καταγράφεται για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Ο δεύτερος άξονας αφορά την προωθούμενη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη καλέσει τα πολιτικά κόμματα σε ευρεία συναίνεση για βαθιές θεσμικές τομές.

Από τις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η πολιτική δεν μπορεί να λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν πρόκειται για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, τονίζοντας ότι οι πολίτες απαιτούν ίση μεταχείριση και δικαιοσύνη. Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, οι πρωτοβουλίες αυτές στοχεύουν στη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να πάψουν οι ποινικές ευθύνες πολιτικών να αποτελούν αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης.

Το άμεσο μέτρο αφορά την απευθείας παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο πολιτικών προσώπων που σχετίζονται με την υπόθεση των Τεμπών. Το επόμενο, πιο μακροπρόθεσμο βήμα, είναι η συνταγματική μεταρρύθμιση που θα καταργεί τα προστατευτικά «τείχη» και θα απομακρύνει την πολιτική επιρροή από τέτοιες διαδικασίες.

Με φόντο τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του επιχειρούν ένα «restart» εστιάζοντας στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, τα οποία δείχνουν ότι παρά την έντονη πίεση, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πρωτιά. Στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν τη σχετική σταθερότητα στην αναμονή των ψηφοφόρων να δουν απτά αποτελέσματα και στην αλλαγή στρατηγικής του πρωθυπουργού.

Η ακρίβεια παραμένει το κυρίαρχο πρόβλημα για τα νοικοκυριά και η κυβέρνηση στρέφεται τόσο στη «γαλάζια» βάση όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να εντοπίζει και να επιλύει προβλήματα άμεσα και αποτελεσματικά. Παράλληλα, συνεχίζονται έργα υποδομών και ανάπτυξης στην περιφέρεια, αρκετά από τα οποία έχουν ορίζοντα υλοποίησης έως το 2027.

Σε αυτή τη νέα στρατηγική, κομβικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος αναλαμβάνει τον συντονισμό των υπουργών, με έμφαση στην προβολή του κυβερνητικού έργου, ειδικά σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Η κυβέρνηση ποντάρει στη συνέπεια λόγων και έργων για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να αλλάξει την ατζέντα από την κρίση στη δημιουργία.