Έμφαση στην έκδοση των νέων ταυτοτήτων έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, καυτηριάζοντας τα όσα συνοδεύουν τη συγκεκριμένη διαδικασία στον δημόσιο διάλογο, καλώντας τους πολίτες να μη γίνονται θύματα ψευδών ειδήσεων που διακινούν διάφοροι επιτήδειοι για δήθεν τσιπάκια που θα τους παρακολουθούν.

«Οι νέες ταυτότητες δεν έχουν ούτε τσιπάκια, ούτε κάμερες, ούτε διάφορα άλλα ευτράπελα που ακούγονται. Ας μη γίνονται οι πολίτες θύματα εμπαιγμού σπεύδοντας να εκδώσουν ταυτότητες παλαιού τύπου» είπε. Αναφορικά με αυτούς που διακινούν τα fake news εκτίμησε ότι «είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας». Και ξεκαθάρισε: «Ούτε τσιπάκια έχουν οι ταυτότητες, κάμερες, μικρόφωνα, διάφορα άλλα ευτράπελα τα οποία ακούγονται. Ας μην γίνουν οι πολίτες θύματα εμπαιγμού και κυρίως ας μην σπεύδουν να βγάλουν νέες ταυτότητες παλιού τύπου, καθώς αυτές σε λίγο δεν θα ισχύουν πια. Άρα "τσάμπα" μπαίνουν σε αυτή την ταλαιπωρία και επιβαρύνουν τα αστυνομικά τμήματα με μια πρόσθετη γραφειοκρατία».

Ο ίδιος τόνισε τόνισε ότι οι νέες ταυτότητες δημιουργούν νέες δυνατότητες, με συναλλαγές οι οποίες θα είναι πιο ασφαλείς, με έγγραφα τα οποία δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν και να χρησιμοποιηθούν εάν κλαπούν. Επίσης θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις, καθώς αποτελούν μέρος ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος ταυτοποίησης το οποίο θα γίνει υποχρεωτικό.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων ξεκινά στις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ σε δύο χρόνια από σήμερα, τον Αύγουστο του 2026, δεν θα ισχύουν οι παλιές.

Η διαδικασία έκδοσης θα ακολουθήσει την ανάλογη με τα εμβόλια, καθώς σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης θα
καταθέτει την αίτηση μέσω gov.gr σε 370 σημεία σε όλη της, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.