Η ανάπλαση της ΔΕΘ και οι αλλαγές στη Θεσσαλονίκη συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Αναφορικά με την ανάπλαση της ΔΕΘ, που ήδη έχει μπει στη φάση των μελετών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως υπήρξαν 116 προτάσεις, με το βραβείο να κερδίζει το αρχιτεκτονικό γραφείο του Βερολίνου. Πρόκειται για μία πρόταση που θα υλοποιηθεί και θα ολοκληρωθεί το 2026, όταν η ΔΕΘ θα γίνει το πιο καθαρά ενεργειακό Εκθεσιακό Κέντρο στην Ευρώπη. Το 50% της έκτασης θα δοθεί για χρήση στην πόλη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ HELEXPO, Τάσος Τζήκας, μίλησε για τη νέα πράσινη ΔΕΘ που δημιουργείται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο παρουσίασης του έργου, με τους χώρους πρασίνου, τα βιοκλιματικά κτήρια και τις διαδρομές που θα μεταμορφώσουν την Έκθεση και συνολικά το κέντρο της πόλης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θεωρεί «απολύτως εφικτό» να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την υλοποίηση του έργου. «Όσο είμαστε συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα, πράγμα το οποίο πιστεύω ότι έχει συμβεί για όλα τα μεγάλα έργα της πόλης παρά την κρίση Covid, τόσο θα πείθουμε τους δημότες της πόλης αλλά και τους πολίτες της Μακεδονίας συνολικά ότι αυτά τα έργα θα δρομολογηθούν και δεν θα είναι απλά ωραία σχέδια και ωραίες μακέτες που ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας», συμπλήρωσε.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, είπε στον Πρωθυπουργό πως υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την πόλη, προτείνοντας τη δημιουργία μίας ομάδας κρούσης που θα «τρέξει» το σχέδιο για τη συνολική ανάπλαση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε, λέγοντας πως θα συσταθεί μία άτυπη ομάδα στο υπουργείο. «Η Θεσσαλονίκη αλλάζει όψη. Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Η καινοτομία και η εκπαίδευση θα παίξουν σημαντικό ρόλο», φέρεται να είπε, προσθέτοντας πως υπάρχει ένα συνολικό master plan για το πώς οραματιζόμαστε τη Θεσσαλονίκη του 2030.

Δείτε το βίντεο παρουσίασης της νέας ΔΕΘ: