Στη δημοσιονομική σταθερότητα, στην ανάγκη στήριξης της κοινωνίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση αλλά και στον κίνδυνο μιας «ακατάσχετης παροχολογίας» ενόψει των εκλογών αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κατερίνη.
Ο πρωθυπουργός έθεσε παράλληλα το δίλημμα της πολιτικής σταθερότητας ενόψει των εκλογών του 2027, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει πλέον τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ατζέντας και να διατηρεί ισχυρή διεθνή παρουσία μέσα σε ένα ιδιαίτερα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.
«Καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές της άνοιξης είναι σημαντικό όλοι να κάνουμε ταμείο, τι είχαμε δεσμευτεί το 2023 και τι κάναμε πράξη», ανέφερε.
«Χωρίς πολιτική σταθερότητα δεν υπάρχει οικονομική πρόοδος»
Με αφορμή τα 52 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αποδίδοντας την αντοχή της στην ικανότητά της να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις κάθε εποχής.
«Γιατί αυτή η παράταξη έδειξε ότι έχει διάρκεια; Γιατί προσαρμοζόταν πάντα στις απαιτήσεις των καιρών και παραμένει η μεγάλη λαϊκή παράταξη που βάζει πάνω απ' όλα το συμφέρον των Ελλήνων και έχει τη δυνατότητα να κάνει την εμπειρία δύναμη αλλαγής και προόδου», σημείωσε.
Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε ότι «χωρίς πολιτική σταθερότητα δεν υπάρχει οικονομική πρόοδος», καθώς, όπως είπε, διαφορετικά δεν είναι δυνατόν να σχεδιαστεί το μέλλον της χώρας με μακροπρόθεσμους όρους.
«Εύκολο να ανοίξω το πουγκί, δεν θα το κάνω»
Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τις αναταράξεις στη Γαλλία, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε θέση να δανείζεται φθηνότερα από μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
«Δανειζόμαστε φθηνότερα από τη Γαλλία και την Ιταλία. Οι αγορές αναγνωρίζουν σε αυτή την κυβέρνηση ότι έχει σχέδιο, πρόγραμμα και ξέρει να οδηγήσει την πατρίδα σε ταραγμένα νερά», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να προτάσσει τη δημοσιονομική σταθερότητα ως θεμέλιο της οικονομικής πολιτικής.
Σε αυτό το σημείο έστειλε σαφές μήνυμα κατά μιας προεκλογικής κούρσας παροχών.
«Εύκολο να ανοίξω το πουγκί. Δεν θα το κάνω, γιατί προέχει να χτίσουμε στην πρόοδο που έχουμε πετύχει και να σφυρηλατήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε οικοδομήσει», τόνισε.
Συνέδεσε, μάλιστα, τη συγκεκριμένη επιλογή με την ενεργειακή κρίση, επισημαίνοντας ότι η διατήρηση δημοσιονομικών εφεδρειών επιτρέπει στο κράτος να παρεμβαίνει όταν οι συνθήκες το απαιτούν.
«Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να στηρίξουμε την κοινωνία απέναντι σε έναν δύσκολο χειμώνα που έρχεται», είπε, αναφερόμενος και στις παρεμβάσεις για τις οφειλές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Ο συλλογικός πλούτος να γίνει ατομική ευημερία»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές αυξάνεται ο κίνδυνος να κυριαρχήσουν προτάσεις χωρίς δημοσιονομικό αντίκρισμα.
«Υπάρχει κίνδυνος για ακατάσχετη παροχολογία ενόψει εκλογών. Εμείς πρέπει να περιγράψουμε το εξής: πώς ο συλλογικός πλούτος θα γίνει ατομική ευημερία», ανέφερε.
Στάθηκε ιδιαίτερα στα στοιχεία για την ανεργία, η οποία, σύμφωνα με όσα επικαλέστηκε, υποχώρησε στο 7,4%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών.
«Χαμηλή ανεργία σημαίνει περισσότερες δουλειές. Όσο μειώνεται η ανεργία, αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζόμενου για καλύτερο μισθό», υπογράμμισε, παρουσιάζοντας την περαιτέρω ενίσχυση των εισοδημάτων ως το επόμενο ζητούμενο της οικονομικής πολιτικής.
«Μας ειρωνεύτηκαν για τα γαλάζια γράμματα»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στον διεθνή ρόλο της Ελλάδας, σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Όπως υποστήριξε, σε ένα τέτοιο περιβάλλον η κυβερνητική εμπειρία αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς επιτρέπει στη χώρα να τοποθετείται έγκαιρα και αποτελεσματικά στις διεθνείς εξελίξεις.
Αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα, ενώ έδωσε έμφαση στη δυνατότητα της Ελλάδας να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Εμείς μπορούμε στην Ευρώπη να διαμορφώνουμε όχι μόνο εθνική αλλά ευρωπαϊκή ατζέντα. Μας ειρωνεύτηκαν για “γαλάζια γράμματα”. Είναι τα ίδια “γαλάζια γράμματα” που μας εξασφάλισαν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, το πρώτο πιστοποιητικό Covid, το να αλλάξει η Ευρώπη τη μεταναστευτική της πολιτική», είπε.
Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστρεψε το βλέμμα στις εκλογές του 2027, απευθυνόμενος και σε ψηφοφόρους που δεν ταυτίζονται πλήρως με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά συμφωνούν, όπως είπε, με τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης.
«Θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς που συμφωνούν στα περισσότερα από όσα λέμε. Τότε αξίζει να μας εμπιστευτούν στις εκλογές του 2027», κατέληξε.