«Ραντεβού» έχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο Κυπριακό.

Εστιασμένη στις πολλαπλές γεωπολιτικές προκλήσεις που ανοίγονται στον ορίζοντα της παγκόσμιας κοινότητας θα είναι η ομιλία του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με την οποία ολοκληρώνει την πενθήμερη παρουσία του στη νέα Υόρκη, σύμφωνα με το ERTnews.gr.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί σε τέσερα θέματα: Μέση Ανατολή, Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και Δυτικά Βαλκάνια.

Δύο 24ωρα μετά το τετ α τετ κορυφής με τον πρόεδρο Ερντογάν που επιβεβαίωσε το καλό κλίμα και τα ήρεμα νερά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στη βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα και στο παράθυρο ευκαρίας που ανοίγεται για τη διευθέτηση θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας. Οι δύο ηγέτες έχουν δώσει σχετική εντολή στους ΥΠΕΞ προκειμένου να διερευνήσουν κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να ξεκινήσει τέτοια συζήτηση.

Αγκάθι το Κυπριακό

Αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών παραμένει όπως είναι αναμενόμενο το Κυπριακό. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Την Τρίτη 24/9 ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε από τη ΓΣ του ΟΗΕ τη διακηρυγμένη θέση της Άγκυρας περί αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας του ψευδοκράτους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην παράνομη εισβολή και κατοχή 1/3 εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη στήριξη της Ελλάδας στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, καθώς και στην στήριξη της Αθήνας όσον αφορά στην επανεκκίνηση των συνομιλιών. Επίσης θα αναφερθεί στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη να επανεκκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες, ενώ θα εκπέμψει το μήνυμα ότι δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτή λύση δύο κρατών.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί επίσης στις εξελίξεις στη Μέση ανατολή, υπό το πρίσμα του κινδύνου να παρασυρθεί η διεθνής κοινότητα στο φάσμα ενός ευρύτερου πολέμου και θα επαναλάβει την ανάγκη να επιτευχθεί εκεχειρία, να επιστρέψουν οι όμηροι και να υπάρξει πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.