Εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου, όπως και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας.
«Είναι ανάγκη να υπάρξουν αυτές οι προοπτικές, γιατί αλήθεια είναι ότι έχουμε και το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο με το μέρος μας και οι προϋποθέσεις τους για την επίλυση του Κυπριακού ειναι σαφείς» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Παυλόπουλος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην στήριξη του προέδρου Biden, ο οποίος μίλησε για μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και όχι συνομοσπονδία.
Επίσης, σημπλήρωσε πως η Κύπρος «πρέπει να έχει μία νομική προσωπικότητα, μία ιθαγένεια, να λειτουργεί υπό καθεστώς αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας...και να είναι κράτος κυρίαρχο...ιδίως σε ότι αφορά την υφαλοκρηπίδα της και την αποκλειστική οικονομική ζώνη». Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε επίσης πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και πως οι έποικοι πρέπει «να σηκωθούν και να φύγουν», ενώ οι νόμιμοι κάτοχοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι προσδοκά πιο πολλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα αυτό, περισσότερα και από την πρόσφατη πρωτοβουλία που έχει αναπτύξει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών, τονίζοντας ότι το «κυπριακό έδαφος είναι και ευρωπαϊκό έδαφος». Πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε απαθείς απέναντι στο Κυπριακό ζήτημα και πως θα έπρεπε να επιβάλλονται στην Τουρκία οι ίδιες κυρώσεις με τη Ρωσία.
Γιαννάκης Ομήρου: Η Κύπρος αγωνίζεται για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής
«Η Κύπρος παραμένει μία ανεξάρτητη χώρα, μέλος των Ηνωμένων Εθνών, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αγωνίζεται και θα αγωνίζεται όσο χρειαστεί για τον τερματισμό της αναχρονιστικής τουρκικής κατοχής και την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του κυπριακού λαού, στο σύνολο των ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων» τόνισε ο Γιαννάκης Ομήρου.
Πρόσθεσε πως δεν μπορεί να εκφράσει αισιοδοξία για την εύρεση λύσης στο Κυπριακό πενήντα χρόνια μετά, όμως πιστεύει ότι με τη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου και της αναβάθμισης του γεωπολιτικού τους ρόλου «μπορούμε να ανοίξουμε ένα δρόμο προοπτικής και ελπίδας για το μέλλον».
Κώστας Γκιουλέκας: Το Κυπριακό παραμένει μία πληγή
Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας -Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση, μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως το Κυπριακό παραμένει «όνειδος» για την παγκόσμια κοινότητα, ενώ είναι αδύνατον μία υποψήφια για ένταξη χώρα να απειλεί ανοιχτά Ελλάδα και Κύπρο. «Για εμάς, ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».
Σημείωσε ότι «απαιτούμε η διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί...να δώσουν μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό: Ένα κράτος, μία υπηκοότητα, μία ενιαία κρατική υπόσταση».
Η εκδήλωση εντασσόταν στο πλαίσιο του τριήμερου επιστημονικού συνεδρίου, που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους και και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τίτλο: «Κύπρος και Ρωμιοσύνη» και με θέμα το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κύπρου.