Γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά «με τη μετάβαση από τη φροντίδα του ιδρύματος στην κατ’ οίκον φροντίδα και τις υπηρεσίες που παρέχονται στην κοινότητα», κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «πληθώρα κειμένων των ευρωπαϊκών οργάνων αναφέρονται στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου σε καλής ποιότητας υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας, και ιδίως υπηρεσίες κατ’ οίκον υποστήριξης και υπηρεσίες σε επίπεδο κοινότητας», όμως, «παρ’ όλα αυτά, η πρόοδος, πανευρωπαϊκά, υπολείπεται των προσδοκιών με τη νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη φροντίδα να αναφέρει ότι “λείπουν προσεγγίσεις που είναι ανθρωποκεντρικές κι ευνοϊκές για ανεξάρτητη διαβίωση”».

Προς αυτή την κατεύθυνση, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «εάν σκοπεύει να συμβάλει στην παρακολούθηση της προόδου, αλλά και την επίτευξη αυτών των στόχων καθώς κι εάν προτίθεται να δημιουργήσει taskforce για την αποϊδρυματοποίηση και τον έλεγχο των δομών φροντίδας».

O ευρωβουλευτής της ΝΔ, σε δήλωσή του, που αναφέρεται στην ανακοίνωση, τονίζει: «Οι πρόσφατες καταγγελίες οφείλουν να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές, στις οποίες κι έχω πλήρη εμπιστοσύνη. Ωστόσο, καθιστούν ακόμη πιο αδήριτη την ανάγκη να δουλέψουμε εντατικά προς την κατεύθυνση της αλλαγής του μοντέλου φροντίδας και της μετάβασης σε υπηρεσίες κατ’ οίκον υποστήριξης κι υπηρεσίες σ’ επίπεδο κοινότητας».