Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος παρενέβη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συζήτηση που ο ίδιος προκάλεσε με θέμα τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αναπηρία.

Προκαλώντας τη πρώτη σχετική κοινοβουλευτική υποχρέωση για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος έθεσε μια σειρά ζητημάτων με πρώτη την απο-ιδρυματοποίηση, το δικαίωμα στην ανεξάρτητη διαβίωση, την παιδεία, προκαλώντας αίσθηση στο σώμα όταν μίλησε για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων made in EU.

Παράλληλά αφού πρότεινε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των επαγγελματικών ευκαιριών στην ενιαία αγορά, τόνισε ότι πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στην εργασία και όχι στην επιδότηση της ανεργίας, στοχεύοντας στην πραγματική ενδυνάμωση των αναπήρων συμπολιτών μας.

Ακολουθεί αναλυτικά η παρέμβαση Κυμπουρόπουλου:

«Σας ευχαριστώ κα Επίτροπε για την απάντηση και ευχαριστώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που υποστήριξε να βάλουμε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα στην ατζέντα.

Κανένα ίδρυμα, καμία παράδοση, καμία δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να σταματήσει τη δίψα μας για ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Για πραγματική ελευθερία. Και στα ιδρύματα δεν μιλάμε απλά για πεταμένα λεφτά. Μιλάμε για πεταμένες ανθρώπινες ζωές. Άνθρωποι στοιβαγμένοι και δεμένοι, χωρίς φροντίδα, επειδή κάπως έτσι το συνηθίσαμε.

Αξιοπρέπεια είναι να επαναστατείς κατά της αδιαφορίας που γίνεται συνήθεια. Να μην δέχεσαι να πετιέται η ανθρώπινη ζωή, όπως και να εξεγείρεσαι κατά της διαφθοράς και της εκμετάλλευσης. Αξιοπρέπεια είναι να τιμάμε όλους τους συμπολίτες μας.

Το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι τα περισσότερα χρήματα.

Βάση δημοσιεύματος της New York Times, οι εταιρίες που προσλαμβάνουν ανάπηρους εργαζόμενους παρουσιάζουν κατά μ.ο. 23% υψηλότερη κερδοφορία, καθώς η ανάγκη μας να προσπαθούμε πάντα να αντιμετωπίζουμε τα κοινωνικά εμπόδια μας κάνει καινοτόμους.

Σας καλώ να συμφωνήσουμε όλοι στα βασικά: Η ιδρυματοποίηση αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων made in EU. Μια φυλακή χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ας σταματήσουμε τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων τώρα.

Όλα τα ιδρύματα παρουσιάζουν μια λιγότερο ή περισσότερο άσχημη εικόνα. Η πραγματικότητα σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα, ακόμα και Βρυξέλλες είναι αποκαρδιωτική.

Η Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που προηγήθηκε της CRPD, επέβαλλε όλοι οι πολίτες, ανάπηροι και μη να μπορούν να επιλέγουν τη ζωή τους ως ελεύθεροι άνθρωποι. Ως ισότιμοι πολίτες.

Η ανεξάρτητη διαβίωση είναι δυνατή σε μια κοινωνία προσβάσιμη στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην εργασία, στην ελευθερία των επιλογών.

Είναι σημαντικό να μη μένουμε μόνο σε διακηρύξεις, αλλά να εξασφαλίζουμε ότι σε όλες τις πολίτικες υπάρχει και εφαρμόζεται ρήτρα για την αναπηρία.

Μπορεί η Επιτροπή να ορίσει τις επενδύσεις για ένταξη και προσβασιμότητα ως προτεραιότητα σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ;

Θεωρείτε ότι στο όραμα μας για το New Green Deal εντάσσονται οι πρωτοβουλίες για τη προσβασιμότητα;

Μπορεί η νέα Επιτροπή να επιβεβαιώσει ότι θα προωθήσει ενεργά τη μετάβαση στον προσωπικό βοηθό, μέσα από τη προώθηση βέλτιστων πρακτικών και μέσα από τη συνολική μεταφορά των κονδυλίων που προορίζονται για τα ιδρύματα;

Επιπλέον μπορούμε να εξασφαλίσουμε ενιαία αγορά εργασίας για τους ανάπηρους ανθρώπους;

Στα Κράτη Μέλη υπάρχουν νομοθεσίες που δίνουν κίνητρα για την πρόσληψη ανάπηρων εργαζομένων. Θεωρώ ότι το EURES μπορεί να βοηθήσει με την υπόδειξη επαγγελματικών ευκαιριών. Οι εργοδότες μπορούν να επωφεληθούν από φορολογικά κίνητρα. Επιδοτούμε την εργασία και όχι την ανεργία.

Σας ευχαριστώ και προσβλέπω στις απαντήσεις σας».

https://www.facebook.com/eUkympouropoulos/videos/2563509163935396/