Τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών για να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας στα ενεργειακά προϊόντα θα εξειδικεύσει η κυβέρνηση μέχρι τις 15 Οκτωβρίου που ξεκινά επίσημα η χειμερινή σεζόν. Την ίδια στιγμή όμως, θα αναζητηθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση κάτι που θα συζητηθεί και στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.
Το κύμα ανατιμήσεων στα ενεργειακά προϊόντα πλήττει ήδη όλη την Ευρώπη.
Η Eurostat κατέγραψε ανατιμήσεις 17,4% στην ενέργεια για τον μήνα Σεπτέμβριο με τον αντίστοιχο δείκτη για την Ελλάδα να διαμορφώνεται στο 13,2% χαμηλότερα από ότι σε Ιταλία 20,5% , Γαλλία 14,5% και Γερμανία 13,6%
Ένα λίτρο αμόλυβδης κοστίζει 1,71 ευρώ δηλαδή 20% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι ενώ στο πετρέλαιο κίνησης η ετήσια αύξηση φτάνει στο 26% με την τιμή του λίτρου να ξεπερνά τα 1,43 ευρώ.
Η τιμή χονδρικής του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά 37% σε σχέση με πέρυσι κάτι που σημαίνει ότι ένα λίτρο θα πωλείται από τις 15 Οκτωβρίου προς τουλάχιστον 1,08 ευρώ. Η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου (87 ευρώ ανά μεγαβατώρα) έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Αύγουστο (42 ευρώ ανά μεγαβατώρα) .
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή έχουν ήδη ενσωματωθεί τα πρώτα μέτρα στήριξης. Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, η επιδότηση του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Στη συνεδρίαση του Eurogroup θα εξεταστεί η χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής με την Ελλάδα να προσκομίζει τη δική της πρόταση:
Μέτρα στήριξης
Διεύρυνση επιδόματος θέρμανσης
Επιδότηση φυσικού αερίου
Επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας
«Εμείς επιλέγουμε κάτι το οποίο είναι πολύ πιο άμεσο, πολύ πιο συγκεκριμένο και βοηθάει τους καταναλωτές. Άμεση επιδότηση η ενίσχυση ή έκπτωση στον τελικό λογαριασμό ενέργειας. Αυτό τον μηχανισμό θέλω να σας πω ότι τον έχουμε προτείνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο» επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Η χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να απασχολήσει και τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.
Πηγή: ertnews